Posto imamo polo classic isto godiste i isti motor kod mene radi negde na 700-720 obrtaja. Dijagnostika na polo-u ne moze puno da pokaze i za razliku od ostalih novijih automobila njegovi senzori se nalaze na step motoru, tako da ne mozes na primer ako je otisao senzor koji meri protok vazduha pa da kupis taj deo i da zamenis, vec moras da menjas ceo step motor jer se na njemu sve nalazi. Ja sam sebi kupio vag-com i kabal ali kao sto sam i rekao ne moze puno toga da pokaze, kod mene pokazuje konstatno gresku i to na lambda sondi ali ja nemam katalizator vec duze vremena, pa kada sam se raspitivao rekli su mi da moze i zbog nedostatka katalizatora da tu gresku pokazuje. Po meni je, kako si ti napisao, 625 jako mali broj obrtaja zato moze i da zatrese, negde na 700 bi trebao da radi jako lepo cim padne malo ispod toga on odmah malo zatrese.
Mozes da uradis neke stvari: Otvori poklopac gde ti stoji filter za vazduh i pogledaj u kakvom je stanju step motor da li je prljav, ima li garezi tako te stvari, jer u vecini slucajeva kada je prljav moze da stvara te probleme.
Pogledaj, vec kada si otvorio, pored filtera za vazduh nalazi se jedna zuta gumica, ima na sebi neku oznaku, proveri da se nije odlepila jer ako jeste ona ce tuda da pusta izduve iz iberlaufa, naravno u koliko duva na iberlaufa. Ovo sam napisao jer je kod mog burazera bio taj slucaj i malo je duvalo iz ibera i motor je usisava taj prljavi vazduh i to mu je stvaralo problema, kada smo skinuli crevo od iberlaufa motor je mnogo bolje i lakse radio, cim smo ga vratili odmah je radio teze i na manjim obrtaijma.
U koliko imas nekog ko ima VAG-com moze ti uraditi kalibraciju klapne na step motoru, moguce je da je izgubio tu neku nultu poziciju pa sada ne vraca leptir kako treba.
Pre neki dan sam isao sa drugarom koji vozi isto polo imao je problem kada ga pali auto mu se posle odmah i ugasi, znaci upali ga podigne obrtaje do 1500 i odmah se posle ugasi, kada je otisao kod mehanicara i uradio dijagnostiku kaze mu covek da dijagnostika pokazuje da imobilajzer mu blokira paljenje, kada sam ga pitao sta je u radio kaze da mu je taj mehanicar rekao da u njegovom kljucu tj tacnije u onom crnom plasticnom delu ima baterija, koja sluzi kada das kontakt da ecu moze da ocita kljuc ili tako nesto, mislili smo da lupa ali stvarno kada smo otisli u ovlasceni servis isto su mu rekli i pred nama su otvorili i kad pazi stvarno ima neka mala pljosnata baterija, kada su mu zamenili od tada nije imao problema i dijagnostika nije pokazival tu gresku i auto sada pali bez problema. Ja doduse nisam proveravao da li to ima kod mene tako da ne znam da li i kod ostalih ima ta baterija u kljucu.
Za one koji imaju isti ovaj auto i godiste ovaj motor nema nikakav sraf za stelovanje broja obrtaja, bar za sada koliko sam se ja gledao na mom autu a i raspitivao kod mehanicara.Doduse kada sam uzeo vag-com dobio sam i neko uputstvo u PDF formatu gde stvarno pise, u koliko vas auto ima sajlu za gas onda se broj obrtaja podesava kalibracijom leptira na step motoru.
Giche je na primer napisao kako je ima o losu smesu i kada je skinuo vakum crevo odmah su skocili obrtaji, mozda je kod njega bilo u pitanju samo vakum crevo ili mozda onaj regulator pritiska.