hvala hvala drugar,
samo se trudim da situaciju sagledam realno i ne donosim zakljucke ne osnovu necega sto nisam provjerio, a tako je sa K&N, cuo sam mnogo, a probao malo, pa bi se glupavo osjecao da sad ja pametujem o njima, samo saopstavam sta sam saznao, tako je valjda najbolje...
ono sto kazes, pecurka je sama po sebi opasna po novije modele jer koliko sam ja vidio jadno je ono sito ili ti filter, tj izgleda jako slabasno, ne sumnjam da je K&N odlican, ali ipak govorimo o necemu sto je cista fizika, da bi nesto lakse prolazilo mora da ima vise prostora za prolazak, e sad da bi se taj prostor povecao, ili se mora se povecati povrsina kroz koju prolazi ili otvori na povrsini. jedno donosi ogromne dimenzije a drugo veliku mogucnost da uleti i nesto sto ne treba, sve je to kompromos, i pitanje je samo sta je covjek spreman da uradi...... inace svako budzenje motora je sigurno stetno po radni vijek motora, sumnjam da proizvodjac ne bi to uradio da je bilo dobro za motor.....
inace gledao sam skoro emisiju o nekom chip tuningu i malo sam se zabrinuo za potencijale strucnjaka koji projektuju BMW, VW, Opel i dr jer su ovi u emisiji pricali da rade chip, da motor \"rasterecuju\" daju mu oko 30 KS, i smanjuju potrosnju, i produzavaju vijek motora..... nesto im nisam povjerovao, pa danas kad je svaki prodati automobil premija za jednog proizvodjaca, malo mi nelogicno da to bas fabrika ne bi uradila i napravila nesto sto bi realno gledano bilo revolucionarno i pobralo mnogo kupaca, recimo bila je rijec o passatu 4 sa 19 motorom i cini mi se 125 ili 145 ks stock, i posle tuninga imao je 30 ks vise, a potrosnja je pala na 4,9l/100 km,,,, simpaticno zar ne,,,,,, a citav proces kosta oko 100-200e.
malo sam se udaljio od teme ali mislim da je bilo jako zanimljivo pa da napisem,,,,,,,
ja cu svakako postaviti pecurku jer mi se zvuka jako svidja, i na svi srecu od elektronike u motoru imam citav jedan kabl + na pumpi i 2 kablica od termostata i mjeraca pritiska hahaha, tako da se ne plasim po elektroniku, moze jedino neki kamen od jedno 5 cm precnika da ih pokida hahahah.....
naravno da necu dati za K&N 60 e, kad ima i po 20 da se nadje, doduse nije K&N ali msilim da je to isto, samo je ovo navikano, a mislim da nema tu neke veeeeeeeliiiiiikeeeee razlike... e sad postavljanje panela koji kosta oko 5000 dinara da bi se dobilo toliko malo,,,,, ne znam,,,, ja sam misljenja da ne vrijedi toliko para dati na nesto sto bas i ne daje rezultat koji su navikali...
na jednom, sad nemam pojma kom forumu sam otvorio bas bio temu o ovome i niko mi se bas nije pohvalio da mu se isplatilo ono sto je ulozio, bolje bar jednu gumu novu kupiti ili nesto slicno, e sad opet stvar je u kusa ko ce sta da radi, ali ja kao sto rekoh samo moje misljenje iznosim, nekako mi taj panel djeluje kao relana cijena, naravno za amere, ali za nas standard mislim da je to ipak previs
al sam se raspisao, evo necu vise hahhaha