Autor Tema: Kupovina automobila - saveti, iskustva, preporuke...  (Pročitano 1228208 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže shone357

• Full Member
  • Pol: Muškarac
  • Auto: Golf Mk2
Odg: Kupovina automobila - saveti, iskustva, preporuke...
« Odgovor #860 poslato: Oktobar 29, 2012, 12:28:50 posle podne »
Dobro to da li je isao 190km/h ili nije nije ni bitno, mom drugu Z-101 trosi 7l benzina, a to je nemoguce ali nisu bitne performanse, vec dugotrajnost i izdrzljivost auta, pa na mom golfu 2 su kad sam skinuo viljuske i dalje originalni silen blokovi i kugle a i jedno i drugo se raspalo na nekih otprilike 260000km na satu, pa da vidim neki auto da mu kugle toliko potraju...... ni ja moj ne bih nikad prodao jer nema ekonomske isplativosti, nista ne mozes dobiti za taj auto, tako da od prodaje nema nista.....  big_boss
G T I - opaasna masina......

Van mreže SKYLINE

• Sr. Member
  • Auto: Corrado G60
« Odgovor #861 poslato: Oktobar 29, 2012, 12:58:23 posle podne »
@Wele, ko je pričao o performansama? Samo sam rekao da je motor bolji iz golfa 2 dizela, da je izdržljiviji, manje troši, jeftiniji za održavanje, itd. a motor iz golfa 4, 5 i 6-ce je samo brži ali zato manje traje i troši min 6,5l a kada ga cepneš i 10l. Kada se kupuje dizel performanse nisu bitne nego ekonomičnost-potrošnja a benzinci se kupuju zbog performansi. U golfa 2 sipaš lož ulje i  driving Wele prvo se raspitaj koji Golf je proglašen za najboljeg ikada pa onda nešto komentariši bleh Nema veze što je auto star, bitno je da ide, da služi nečemu da se ne kvari a ako ćemo tako sve preko 5 god. je staro a već preko 10 god. je matoro. Da imam para kupovao bih uvek nov auto i posle 5 god. bi ga prodao i opet novo a pošto nemam vozim auto star 20 god. Realno ovi novi automobili što se prave njihov radni vek je do 5 max 7 god. a ovi stariji automobili mogu da traju i 100 god. e to je činjenica biggrin

Van mreže MakaDizel

• VW Početnik
  • Auto: Passat B5.5 131KS karavan
« Odgovor #862 poslato: Oktobar 29, 2012, 02:32:33 posle podne »
Evo jedno pitanje za iskusne!
Kako se proverava da li motor "duva" ili ne!? I koliko sme da duva na cep pa da se moze reci "produvao"!? Elem, evo primera, pazario sam Passat B 5.5 96kw, sa otprilike 200.000 km prilikom kupovine poveo sam coveka koji je sa B5 passatom presao 500.000 km i rekao da je auto sasvim dobar, dobro vuce i u dobrom je stanju, da je to ta kilometraza (pise 157.000 ali realno je 214.000 - carinjen)
E sad, dodjem kod majstora da ga pogleda, ovaj odmah kaze "prouvao je" vidis da ide dim na cep, ide na merac,.. po istrosenosti papucice kvacila vidi se da je presao 300.000 km (papucica istrosena delimicno sa leve strane kako se gazi). Dim ide, cep poskakuje, ide i na merac,..onako, vidi se da ide. Ko je u pravu!? I koliko je to "merenje" relevantno za stanje motora? Inace, majstor je i probao auto, cepao ga do daske i kaze vidis crni dim, to ne sme da bude! Hm.. koji dizel ne izbaci dim kad ga cepas do daske!? Uglavnom to su pitanja i dileme pa prokomentarisite. Hvala!

Van mreže SKYLINE

• Sr. Member
« Odgovor #863 poslato: Oktobar 29, 2012, 02:37:54 posle podne »
Taj majstor hoće da ti samo uzme pare za popravku, generalnu. Neslušaj ga i  driving opušteno Sve dok ti ne krene da troši ulje ne pipaj ništa a svaki dizel dimi kada ga stisneš to nije ništa čudno ;) Znači dok ti ne troši i ne greje se sve je u redu.

Van mreže bokivs

• Sr. Member
  • vorsprung durch technik
« Odgovor #864 poslato: Oktobar 29, 2012, 03:07:46 posle podne »
Vidi, kad nisi svaki dan na otvorenom sa dizelom, tu se skupi čađ u izduvu, i onda kad ga zgaziš, dimi kao blesav! Uopšte mu to nije merilo da li duva ili ne. Poslušaj savet da ti ne bi neki nadri majstor uzimao pare, lepo promeni ulje, sipaj ono što fabrika kaže, gledaj da je kvalitetno ulje. Ja bih kupio marly tdi ili nešto tako, ali to je već tvoj izbor. Promeni lepo filtere (filter goriva obavezno). Prati da li se greje, da li ga troši itd i onda ćeš videti. A to što dimi, može da bude i da su mu dizne loše, da bi mogle da se čiste, itd, itd..... Slažem se sa skyline-om, ne radi ništa dok ne ustanoviš da ti stvarno pije ulje.
na 90 strana serete i izmisljate toplu vodu

Van mreže MakaDizel

• VW Početnik
  • Auto: Passat B5.5 131KS karavan
« Odgovor #865 poslato: Oktobar 29, 2012, 03:57:28 posle podne »
OK, ljudi hvala!

Van mreže dejan921

• Hero Member
  • Auto: ibiza 6L
« Odgovor #866 poslato: Oktobar 29, 2012, 04:15:55 posle podne »

@Wele, ko je pričao o performansama? Samo sam rekao da je motor bolji iz golfa 2 dizela, da je izdržljiviji, manje troši, jeftiniji za održavanje, itd. a motor iz golfa 4, 5 i 6-ce je samo brži ali zato manje traje i troši min 6,5l a kada ga cepneš i 10l. Kada se kupuje dizel performanse nisu bitne nego ekonomičnost-potrošnja a benzinci se kupuju zbog performansi. U golfa 2 sipaš lož ulje i  driving Wele prvo se raspitaj koji Golf je proglašen za najboljeg ikada pa onda nešto komentariši bleh Nema veze što je auto star, bitno je da ide, da služi nečemu da se ne kvari a ako ćemo tako sve preko 5 god. je staro a već preko 10 god. je matoro. Da imam para kupovao bih uvek nov auto i posle 5 god. bi ga prodao i opet novo a pošto nemam vozim auto star 20 god. Realno ovi novi automobili što se prave njihov radni vek je do 5 max 7 god. a ovi stariji automobili mogu da traju i 100 god. e to je činjenica biggrin

kako nisu bitne performanse? ae uporedi 1.6d iz mk2 i 1.9tdi pd 96kw iz pasata b5.5. . potrosnja je priblizna, a performanse razlika nebo i zemlja!!!
« Poslednja izmena: Oktobar 29, 2012, 04:18:35 posle podne od strane dejan921 »

Van mreže bokivs

• Sr. Member
« Odgovor #867 poslato: Oktobar 29, 2012, 05:29:00 posle podne »
Jos samo koje ulje ide u njega 10w40 ili nesto drugo!? Ovaj majstor jos pominjao modifikator, kao kaze to je vec sipano (mada ne znam kako zna) pa cemo i mi sipati jer ne moze da skodi a moze da pomogne.
Mislim da ne bude zabune, ovaj majstor je dobar prijatelj mog pok. caleta i uglavnom sve na autima koje sam vozio radili smo zajedno, to mi je neka sigurica a i naucim nesto. Ne verujem bas u sve sto kaze, jer generalno mislim da preteruje bas u tako nekim stvarima sto se tice stanja auta. Da sam vodio njega kad sam kupovao auto ne bi nikad nista kupio, osim novog.
I sto se tice i tog ulja, forsira Mobil S, kod svakog sam sipao i uverio se da svaki auto ga trosi, cak je shell bolji onaj za dizel,.. al. jbg. Mozda ja i kupim ulje i donesem, e onda nema ovo ono nego sipaj ono sto sam doneo. Samo da znam koje treba za ovaj motor?

ja koliko znam u passat 1.9 ide 5/30 ili 5/40, u stvari u to sam siguran da ide full sintetika, a 10/40 je polu sintetika, i to ne ide po specifikaciji. sme da potrosi i litar od zamene do zamene, ali zamena na godinu dana ili 12-13 hiljada km. skyline je u pravu da bi zbog goriva i kvaliteta trebalo mozda menjati cesce, ali ne moras bas na 6 hiljada, to je bas malo. a ulje, jbg, srecno sa tim, to je lutrija ovde kad kupujes... a aditiv nemoj da sipas u ulje ni pod razno!!!!!!! kad ti majstor vec toliko hvali mobil, sto trpa adtitive u njega?! sumnjivo je to meni iskreno....

Van mreže SKYLINE

• Sr. Member
« Odgovor #868 poslato: Oktobar 29, 2012, 09:32:59 posle podne »
@dejan921, jeste brži to niko ne spori samo ćeš sa tim motorom visiti stalno kod majstora a majstori obožavaju takve mušterije kao što si ti koji tako razmišljaju lollol lollol

Van mreže dejan921

• Hero Member
« Odgovor #869 poslato: Oktobar 29, 2012, 09:45:38 posle podne »
jesi siguran majstore? posto bas taj pasat 1.9tdi pd 96kw. . od 2008 nije bio kod majstora, samo redovno odrzavanje. .kupljen sa 108 hiljada, sada ima oko 145h. . ovo je cinjenica, i ja bi ovaj motor svima preporucio. .  bicedobro

Van mreže SKYLINE

• Sr. Member
« Odgovor #870 poslato: Oktobar 29, 2012, 10:08:42 posle podne »
Vidim da puno prelaziš km sa njim lollol Dizel je da se vozi a ne da ti stoji u garaži pa nije ni čudo što ti se ne kvari kada ga i ne voziš biggrin Ja nisam majstor niti ću biti ali svaki majstor će ti potvrditi da stariji dizeli su prosto neuništivi.

Van mreže dejan921

• Hero Member
« Odgovor #871 poslato: Oktobar 29, 2012, 11:56:17 posle podne »
prelazi koliko je potrebno. .mk2 1.6d mi je bio prvi auto, tako da znam da su dobri. . pitanje: sta bi ti licno uzeo, mk2 1.6d ili mk2 sa ubacenim novim motorom 1.9tdi? i neznam zasto si stekao misljenje, da su novi dizeli losi. . al nebitno, idemo u pogresnom pravcu od naslova teme. . beer

Van mreže bokivs

• Sr. Member
« Odgovor #872 poslato: Oktobar 30, 2012, 12:36:00 pre podne »
nisu losi, daleko su od losih. mislim da je pravo objasnjenje-noviji dizeli imaju vise takozvanih POINT OF FAILTURE. Turbine, mnogo osetljivije dizne, egr ventile, elektronike koliko hoces... to g2 nema i zbog toga ne ide toliko cesto kod majstora, ide na loz ulje i ne fali mu nista! naravno da je TDI bolji, 1.9 je neprevazidjen po meni, ali je fakto da ces cesce posetiti majstora vozeci njega nego 1.6d.

da se razumemo, ja bih uvek kupio noviji dizel, cak stavise i trazim neki 2.0 tdi 2009+ ali o tome cu u posebnoj temi ako se ostvari. treba teziti ka novijem. ali, ljudima kao sto je moj matori, koji ima 63 godine i jedno zilion kilometara za sobom i pun mu kofer volana, je g2 zakon i ne treba mu bolje, to ce svako u tim godinama reci!

Van mreže Wele

• Ultimate Member
  • Lupo GTI, Arti
« Odgovor #873 poslato: Oktobar 30, 2012, 12:54:13 pre podne »
Dejane jesu bitne perfomanse ili ne? Malo ti je kontradiktoran odgovor. Mislim da nije toliko komplikovano skapirati o cemu ja govorim. Ne diram njegovo visocanstvo golf2 koji je jeftin ekonomican neunistiv vec sama prica da auto golf2 iz 80ih godina IDE BRZE sa DVOSTRUKO MANJE KONJA iz ISTO KUBIKA nego auto 20 godina mladji je smesno. Ispada da su golfa2 1.6d pravili Nemci-Vanzemaljci. Ko sad ne skapira o cemu pricam ne mogu mu vise pomoci.
Inace za izbor auta godine ima mnogo razlicitih organizacija, ali ona najbitnija (a i vecina ostalih) nikad nije proglasila GOLF2 za auto godine. Toga se dobro secam jer sam u vreme kad sam imao Golf2, Kadeta i Scorpia ova zadnja dva bila izabrana za auta godine, a golf2 za mene tada svezeg vozaca bio 10x bolji auto. Zahvaljujuci golfu2, golf3 je pokupio nagradu sasvim nezasluzeno.
http://en.wikipedia.org/wiki/European_Car_of_the_Year

A koji ce auto da se kvari tj lose pokaze ili ne pokazace vreme, sad mozemo samo da nagadjamo kao dokone babe.
Svaka pobuna, svaki otpor počinje jednom rečju - Ne!

Hawkeye

• Gost
« Odgovor #874 poslato: Oktobar 30, 2012, 02:16:21 pre podne »
Sta mislite o dzipu Toyota rav 4, 2005 god.. 120 hiljada pravih uvezena iz Nemacke od prvog vlasnika?

Van mreže Miro MNE

• Master Member
  • Auto: ŠKODA FAVORIT 135L
« Odgovor #875 poslato: Oktobar 30, 2012, 02:28:41 pre podne »
sve najbolje o njemu sem sto je ruzan do zla djavola ... ostalo apsolutno bez zamjerke auto tehnicki pouzdan, opremljen odlicno, relativno mali potrosac jako kvalitetan ali meni jednostavno auto nekako bez emocija hladan nekako za prevoz od tacke A do tacke B cak i vise od toga

Van mreže Pile

• Majstor Kvarisa
  • Master Member
  • Auto: Bmw 2jz, Skyline R33 GTR
« Odgovor #876 poslato: Oktobar 30, 2012, 07:16:04 pre podne »
2005 model nije ruzan i dosta je ok auto. Ovde ih ima pun djavo,svaka druga riba ga vozi. Sta bi ti Haw,da ga kupis?

Van mreže cDa

• Hero Member
  • Auto: Škoda Octavia mk4 1.5 TSI
« Odgovor #877 poslato: Oktobar 30, 2012, 11:44:47 pre podne »
Zovem danas auto plac u Vrscu da mi odvoji sa strane peticu da idem sutra po nju, petica u fulu, crna, 1.9 tdi sa 105 konja,2007, full oprema dual klima, nove s3 gume.. Kaze mi lik evo dolaze upravo neki beogradjani po nju.. Sad sam razocaran piiiih..

Van mreže Fred Peric

• Ultimate Member
  • Auto: GOLF 5 1.9 TDI 77/105 2007.g.
« Odgovor #878 poslato: Oktobar 30, 2012, 02:31:26 posle podne »
Dobra roba brzo ode, tako je Štrbac zvao u Rumu za ''moje'' felne u subotu uveče, u nedelju bilo crveno slovo, u ponedeljak smo otišli, lika u međuvremenu zvali....jbg. ko pre devojci...
Земунчанин

Van mreže bokivs

• Sr. Member
« Odgovor #879 poslato: Oktobar 30, 2012, 03:24:52 posle podne »
Koji plac si zvao? Vedrano?