Autor Tema: Lampica za temperaturu motora VW Polo 9N  (Pročitano 6579 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Decky_Nis

• Jr. Member
  • *
  • Pol: Muškarac
  • Auto: VW Golf VI 1.2 TSI
Lampica za temperaturu motora VW Polo 9N
« poslato: Jun 13, 2020, 12:56:15 pre podne »
Prosle godine na putu za Paraliju a negde blizu Soluna upalila mi se crvena lampica uz pistanje. Lampica koja pokazuje da je temperatura motora previsoka a posto je crvene boje morao sam da stanem na nekom odmoristu pored autoputa jer sam se plasio da motor ne prokuva ili sta god. Kazaljka za temperaturu motora mi je sve vreme pokazivala 90C sto je normalna radna temperatura tako da sam bio pomalo zbunjen. Od tada svaki put kada je malo toplije vreme lampica se pali i sve vreme treperi. Zimus se nije upalila nijednom. Majstor mi je rekao da je senzor pobrljaveo i da treba da se menja boca za antifriz (ekspanziona posuda) jer uz nju ide i senzor temperature motora. Zamenili smo je novom kineskom ekspanzionom posudom ali posle par minuta voznje lampica se ponovo pali... Da li je neko imao ovaj problem? VW Polo 2002 godiste je u pitanju.
VW. Das Auto.

Van mreže AcoVW

• Hero Member
  • Auto: Tiguan, Golf 6, Golf 2
Odg: Lampica za temperaturu motora VW Polo 9N
« Odgovor #1 poslato: Jun 13, 2020, 05:07:06 posle podne »
Taj senzor u ekspanzionoj boci nije za temperaturu motora, nego za nivo rashladne tecnosti.
Nisi trebao kupovati kinesku posudu, jer je nova u ovlascenom oko 20e.
Taj senzor je kod VW-a resen na prost nacin u vidu dve "zice" (nepada mi na pamet pravi naziv za njih) koje su u tecnosti. Kada nivo opadne, one ostaju suve i tako se prekine strujno kolo i upali lampica na tabli koja treperi. S obzirom na to, ne znam sta tu ima da se pokvari, osim da se mozda zaprljaju.

Ako lampica sija, to znaci da je visoka temperatura rashladne tecnosti (neka me neko ispravi ako gresim).
U ovom slucaju to nema veze sa ekspanzionom posudom i senzorom na njoj.

Tebi je verovatno u prekidu negde kabl ili sam dzek ima los kontakt.
« Poslednja izmena: Jun 13, 2020, 05:11:00 posle podne od strane AcoVW »

Van mreže Decky_Nis

• Jr. Member
  • *
« Odgovor #2 poslato: Jun 15, 2020, 01:09:37 pre podne »
Nivo rashladne tecnosti je skoro do maksimuma tako da je to u redu. Nova posuda je kostala 700din. Proizvodjac je Polcar, izgleda uzasno  :)  Vidi se iz aviona da je menjana jer je prakticno providna koliko je bela a ona stara je bila mutna i pozutela do besvesti.
Ne verujem da je visoka temperatura tecnosti problem jer mi se lampica upali uglavnom u prvom minutu od kada startujem auto. Znaci kad je totalno hladan.
VW. Das Auto.

Van mreže niksto90

• VW Početnik
« Odgovor #3 poslato: Jun 15, 2020, 02:28:02 posle podne »
Meni se zimi kada je bas hladno ujutru na prvom paljenju pali ta crvena lampica koja treperi, to je za mali nivo rashladne tecnosti. S obzirom da se tecnost na hladnoci skuplja nivo padne na minimum i upali se lampica sa zvucnim signalom kratkim, odmah posle startovanja auta tecnost se podigne na max i lampica se ugasi, s tim sto moras ugasiti auto pa na sledecem paljenju ona prestane da treperi. Proveri ipak nivo tecnosti s obzirom da se kod tebe desava u voznji i po toplom vremenu, sto ne bi smelo.

Van mreže Decky_Nis

• Jr. Member
  • *
« Odgovor #4 poslato: Avgust 25, 2020, 11:12:02 posle podne »
Evo da se javim jos jednom jer sam sam resio problem sa lampicom za temperaturu motora sasvim slucajno. Ni kriv ni duzan :) A znacice sigurno nekome jer ce moci da resi isti problem.

Naime poslednja dva meseca mi se s vremena na vreme pojavljuje jos jedna lampica koja izgleda kao zuti auto sa kljucem u sredini. Citao sam da je to uglavnom problem sa imobilajzerom, kod kljucem ili bravicom. To je neka blokada motora koja ne dozvoljava da se upali auto kada postoji problem sa citanjem koda sa kljuca pa to prepoznaje kao kradju auta i ne moze da se upali auto. Moram da sacekam 10-15 minuta da ponovo ubacim kljuc i onda se ta lampica izgubi i auto normalno pali. U poslednje vreme je to ucestalije pa sam trazio moguca resenja na internetu i nasao sam na youtube da problem moze da bude stampana ploca u kilometar satu odnosno neki kontakti na njoj koji vremenom oslabe i treba da se preleme.
Ne budem lenj pa skinem sam kilometar sat i uzmem lemilicu u ruke, prelemim iste lemove sa youtube klipa i umesto da resim lampicu za pokretanje motora ja resim lampicu za temperaturu motora koja se vise uopste ne pali. :)
Evo kako izgleda lampica auto sa kljucem:

A evo koja tri konektora sam zalemio na kilometar satu i resio problem sa lampicama:

« Poslednja izmena: Avgust 25, 2020, 11:13:58 posle podne od strane Decky_Nis »
VW. Das Auto.