Autor Tema: Problem sa temperaturom  (Pročitano 21907 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže acakololec

• Full Member
  • Pol: Muškarac
  • Auto: CharlesPiews
Problem sa temperaturom
« poslato: Decembar 26, 2009, 06:46:16 posle podne »
Danas sam zamenio termostat na autu jer sam imao problema sa grejanjem a i temperatura nije prelazila drugu tackicu na skali. istocio sam antifriz i kada sam odvio ono plasticno koleno u kojem se nalazi termostat (pise da otvara na 88stepeni) primetio sam da je na plasticnom kolenu na mestu gde se stavlja gumica parce plastike se odlomilo i zaglavilo je termostat tako da on nije mogao vise da zatvara. Stavio sam novi termostat proizvodjaca VERNET (otvara na 87 stepeni) drugi na toj temperaturi nisam mogao da nadjem, zasrafio sipao antifriz koji sam mogao da skupim u kofi i dolio jos 2 litara novi antifriz, e sad grejanje se znatno poboljsalo ali temperatura nikako da predje druku tackicu na skali. Vozikao sam se, ostavio upaljen auto ali temperatura nikako da poraste. Zatim sam otkacio kablove sa termoprekidaca da vise ne ukljucuje ventilator i kazaljka je pocela da se pomera, presla je drugu tackicu ali vise nisam smeo ta ostavim tako da raste temperatura da ne bih zeznuo nesto. Grejanje bez ukljucavanja ventilatora je extra:)
Moje pitanje je na kojoj temperaturi treba da otvara termoprekidac ako termostat otvara na 87 stepeni?

Pretpostavljam da termoprekidac otvara na znatno manjoj temperaturi pa zato ne stigne motor da postigne radnu temperaturu.

Hvala unapred.

Van mreže zlatko

• VW Početnik
  • Auto: corrado 16v
Odg: Problem sa temperaturom
« Odgovor #1 poslato: Decembar 26, 2009, 07:14:53 posle podne »
vrlo je logicno da termodavac pali ventilator na neki stepen vise od termostata.
zasto ajkula nema rogove.........pa koj ce joj k...c.

Van mreže acakololec

• Full Member
« Odgovor #2 poslato: Decembar 26, 2009, 07:20:36 posle podne »
Logicno jeste ali dali je i tacno neznam zato sam i pitao. Nadam se da si u pravu i p tei koji termoprekidac mi predlazes, proizvodjac, temperatura otvaranja?

Van mreže ichbinmilann

• VW Početnik
« Odgovor #3 poslato: Decembar 26, 2009, 10:46:55 posle podne »
Karton ispred hladnjaka, ako hoces da se ogrejes..... Evo kod mene u kraju taxi golf 5+ pa stavio karton, sta ces....  ;)

Van mreže Comi014

• Jr. Member
  • *
« Odgovor #4 poslato: Decembar 27, 2009, 12:27:29 pre podne »
Termoprekidac aktivira ventilator na visoj temperaturi nego sto je temperatura otvaranja termostata i to je normalno jer termostat treba da odrzava donju granicu radne temperature a termoprekidac gornju.Ukoliko je u pitanju ventilator sa jednom brzinom termoprekidac se aktivira na 95 stepeni hladnjaka(ne motora),a ako je u pitanju ventilator sa dve brzine onda je prva na 95,a druga na 102 stepena.Malo je nezgodno i uporedjivati temperature jer termostat radi u zavisnosti od temperature motora,a termoprekidac od temperature hladnjaka i to su po pravilu gotovo uvek razlicite temperature,tj ukoliko je sve ispravno hladnjak mora biti hladniji.

Van mreže acakololec

• Full Member
« Odgovor #5 poslato: Decembar 27, 2009, 09:44:45 pre podne »
Karton sam stavio odavno ali ne biva, a sto se tice ventilatora nznam koliko przina ima aili je termoprekidac  sa 3 pina. Znaci da kupim i promenim termoprekidac (recimo na 95 stepeni)?

Van mreže Comi014

• Jr. Member
  • *
« Odgovor #6 poslato: Decembar 27, 2009, 11:26:50 pre podne »
To ti je ovaj drugi sa dve brzine,tj 95 i 102 stepena.
Ne verujem da ces zamenom resiti problem,jer koliko mi se cini tebi je radna temperatura ok.Ako se ne varam ta druga tacka o kojoj govoris je na 12 sati i to je normalno.
Pokusaj da potrazis problem u kabini,tj pretrazi malo forum pisalo se dosta o problemu slabog grejanja.

Van mreže bulevar89

• Hero Member
  • Auto: Golf MK4
« Odgovor #7 poslato: Decembar 27, 2009, 12:22:45 posle podne »
kontam da ti treba drugi termostat, ili taj termoprekidac... kad sam promenio kod mene na golfu 2, grejanje je pocelo da radi ko ludo, a kazaljka za temp stoji na 3/4, a inace je stajala na pola.. otvara samo na vise stepeni, pa kontam da ti stavis jedan takav da bi se i tebi vratilo u normalu sve :) mozda tako da probas :)
Drive only the best... VW to infinity!!

Van mreže acakololec

• Full Member
« Odgovor #8 poslato: Decembar 27, 2009, 12:26:40 posle podne »
Problem je u tome sto sam ja skoro kupio auto i temperatura je bila kao i sada. promenom termostata dobio sam na temperaturi sada sumnjam da je termoprekidac jer ukljucava na n izoj temperaturi, tj pre nego termostat otvori pa relativno mnogo ohldi vodu.

Van mreže Comi014

• Jr. Member
  • *
« Odgovor #9 poslato: Decembar 27, 2009, 12:56:32 posle podne »
Ocigledno da ne razumes kako rashladni sistem funkcionise.Termoprekidac sve i da aktivira ventilator na nizoj temperaturi nego termostat tebi nece doci do promene temperature u motoru, jer motor i mali hladnjak su jedna polovina sistema a veliki hladnjak druga polovina i deli ih termostat.I termostat tokom rada stalno menja stanje delimicnim ili totalnim otvaranjem i zatvaranjem,tj prosto receno odliva vrucu vodu i doliva hladnu po potrebi i tako regulise i odrzava priblizno konstantnu temperaturu. Ponavljam jos jednom temperatura treba da stoji na pola sa malim varijacijama levo i desno.
Trazi problem na drugom mestu.Pokusaj da izbacis ona dva bajpas ventila na crevima malog hladnjaka.

Van mreže dejandi

• VW Početnik
« Odgovor #10 poslato: Decembar 27, 2009, 02:14:38 posle podne »
  Koliko sam i ja shvatio problem je sto kazaljka na satu pokazuje manju temperaturu u odnosu na onu koja ustvari i jeste.Ako ti je grejanje ok,to znaci da imas dobru radnu temp., termoprekidac pali ventilator na onda kada i termostat postigne temperaturu tako da sat laze ili indikator teperature.Bitno je da imas radnu temperaturu dobru,grejanje i da ne kuva

Van mreže acakololec

• Full Member
« Odgovor #11 poslato: Decembar 27, 2009, 07:54:06 posle podne »
Da imam dobro grejanje ja ovo sve nebih ni radio.
kako da ispitam dali je indikator temperature tacan, da skala ne laze?

Van mreže dejandi

• VW Početnik
« Odgovor #12 poslato: Decembar 27, 2009, 09:18:00 posle podne »
Da imam dobro grejanje ja ovo sve nebih ni radio.
kako da ispitam dali je indikator temperature tacan, da skala ne laze?

ako  auto dize temperaturu da termostat otvara i termoprekidac aktivira ventilator ,to znaci da je radna temp. ok. Problem sa grejanjem je u kazancetu u kabini koje je korodiralo i zapuseno.Nova su kineska i nevaljaju probaj sa cistacim koji se sipaju u sistem, daju rezultate

Van mreže acakololec

• Full Member
« Odgovor #13 poslato: Decembar 28, 2009, 05:24:48 posle podne »
hvala na odgovorima i na savetima. Danas sam vozio do Nisa i temeratura je bila na drugoj tacki na skali i nije menjala vrednost. Grejanje ima dobro ali jedino me interesuje dali je skala ispravna  i dali je to radna temperatura motora? 

Van mreže acakololec

• Full Member
« Odgovor #14 poslato: Decembar 29, 2009, 06:07:26 posle podne »
Sinoc je bilo malo hladnije i reko ajde da se provpzam da vidim kakvo je grejanje kad ono ladnacko. Evo nekih slika instrument table da vidite polozaj kazaljke na skali pa mi recite ali je to u redu ili treba da je skala jos malo u plusu.

http://i45.tinypic.com/s3f0uf.jpg

http://i47.tinypic.com/15qadlu.jpg

Sta mislite da probam da zamenim  termoprekidac mozda je moj promenio vrednost ipak auto je star skoro 20 godina

Van mreže ichbinmilann

• VW Početnik
« Odgovor #15 poslato: Decembar 29, 2009, 08:33:02 posle podne »
Mala je ovo temperatura druze. I ne moze da bude drugacije nego "ladnacko" . Da li imas uopste termostat? Ako cim upalis auto vidis da ide mlaz vode u boci gde je sipas, onda nemas termostat. Ili je stalno otvoren. Jel ovo 226 hiljada pise? I gde nadje 160 da ides???  boodala

Van mreže golftdi

• Old.Jr Member
  • **
« Odgovor #16 poslato: Decembar 29, 2009, 08:56:53 posle podne »
Skolski primer non-stop otvorenog termostata, najjeftinije je probati njegovu zamenu.

Van mreže acakololec

• Full Member
« Odgovor #17 poslato: Decembar 29, 2009, 09:05:17 posle podne »
Ide ona i vise od 160  driving

prvo imao sam termostat ali je bio zaglavio pa sam ga promenio i od tada ima malo bolje grejanje i drzi temperaturu na konstantnu vrednost, pisao sam sve ovo u prethodnim postovima.

probacu da zamenim termoprekidac pa videcu dali cu da resim problem.
Znaci plozaj kazaljke na skali nije dobar  boodala

Van mreže ichbinmilann

• VW Početnik
« Odgovor #18 poslato: Decembar 30, 2009, 04:48:39 posle podne »
Drugari, da li je dobra ova temperatura za radnu? Ovo je voznja po gradu, mada i na otvorenom je otprilike tako...

http://i46.tinypic.com/yf0uv.jpg

U pitanju je 1.6 TD

Van mreže Milos GTD

• Sr. Member
  • Auto: Golf Mk2
« Odgovor #19 poslato: Decembar 30, 2009, 05:49:59 posle podne »
Tako treba da drzi temperaturu...