Autor Tema: zatamnjivanje stakala  (Pročitano 203359 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zorancile

• Hero Member
  • Pol: Muškarac
  • Auto: golf 2 gtd
Odg: zatamnjivanje stakala
« Odgovor #1060 poslato: Oktobar 18, 2013, 09:52:34 posle podne »
Evo ti plus što pratiš temu.

Van mreže Morris

• Sr. Member
  • Auto: 1961 VW Baggy
« Odgovor #1061 poslato: April 15, 2014, 12:35:03 posle podne »
Neiscrpna tema :)

Mene interesuje koja je procedura ako te pandur zausavi i proceni da ti je staklo zatamnjeno vise nego sto bi smelo. Sta onda?
Salje te na vanredni tehnicki ili sta? Posto on ne moze da ti pise kaznu ako ne moze da ti izmeri % zatamnjenja.

Van mreže Nabukodonosor

• Jr. Member
  • *
  • Auto: VW Passat B5.5
« Odgovor #1062 poslato: Maj 04, 2014, 04:21:11 pre podne »
Danas sam pricao sa likom iz servisa za ugradnju folija i kaze mi covek da uopste nije dozvoljeno da se stavljaju folije na stakla, ni 30% ni nista, da jos uvek nije taj zakon o kom svi pricaju donet i da se ceka da se usvoji taj zakon. E sad koliko je to tacno ne znam, samo prenosim sta mi je rekao.

Van mreže cDa

• Hero Member
  • Auto: Škoda Octavia mk4 1.5 TSI
« Odgovor #1063 poslato: Maj 04, 2014, 01:17:22 posle podne »
Ja sam zvao coveka iz kanjize (glavni uvoznik llumara)  Kaze ovako, ti sertifikati, to izdaju servisi na svoju ruku, bez dozvole, on kao uvoznik njima ne daje nista, ne postoje potvrde nikakve, znaci policajac ima pravo da ignorise tu potvrdu kao bezvredan papir;  a on potvrdjuje, nazad nema limita, mozes 100% zatamljenja, a napred stoji to za 30% max, plus on savetuje napred neku deblju foliju, sa nekim metalnim kristalima, tipa folija se ponasa kao foto-gray naocare, kad nema sunca potpuno je providna, kaze ako neko bude provalio ujutro ili kad je oblacno da imas folija, on ce mi platiti registraciju :D

Van mreže zorancile

• Hero Member
  • Auto: golf 2 gtd
« Odgovor #1064 poslato: Maj 04, 2014, 01:19:56 posle podne »
Koliko košta takva folija u odnosu na obične?

Van mreže Ivan

• One & Only
  • Super Moderator
  • Ultimate Member
« Odgovor #1065 poslato: Maj 04, 2014, 01:48:43 posle podne »
tipa folija se ponasa kao foto-gray naocare, kad nema sunca potpuno je providna

Komsija na Pezou 205 imao fabricki takva stakla.

Mene interesuje da li mora atest ako se odrade samo zadnja stakla.

Van mreže AcoVW

• Hero Member
  • Auto: Tiguan, Golf 6, Golf 2
« Odgovor #1066 poslato: Maj 04, 2014, 03:19:56 posle podne »
Za zadnja mislim da ne treba..

Zatamnio sam g4 u Black glass-u i oni su mi izdali atest (za sada je prolazio na tehnickom sa tim papirima)
E sad zasto ti kazem da za zadnja ne treba.. Zato sto na prednjim imam na filiji kao neku homologaciju, a na zadnjim nista..

Mada napred jeste maltene kao da nema folije, ali to je to sto je dozvoljeno (30%)

Van mreže nikgt

• VW Početnik
« Odgovor #1067 poslato: Maj 06, 2014, 01:18:52 posle podne »
Jel ima neko preporuku za neki servis za zatamnjivanje u Nišu

Van mreže Wele

• Ultimate Member
  • Lupo GTI, Arti
« Odgovor #1068 poslato: Maj 06, 2014, 02:20:52 posle podne »
Neiscrpna tema :)

Mene interesuje koja je procedura ako te pandur zausavi i proceni da ti je staklo zatamnjeno vise nego sto bi smelo. Sta onda?
Salje te na vanredni tehnicki ili sta? Posto on ne moze da ti pise kaznu ako ne moze da ti izmeri % zatamnjenja.
Trazi ti atest koji naravno niko ne moze da ti izda. Posto nemas atest pise ti kaznu.

Danas sam pricao sa likom iz servisa za ugradnju folija i kaze mi covek da uopste nije dozvoljeno da se stavljaju folije na stakla, ni 30% ni nista, da jos uvek nije taj zakon o kom svi pricaju donet i da se ceka da se usvoji taj zakon. E sad koliko je to tacno ne znam, samo prenosim sta mi je rekao.
Zakon je donesen tj pravilnik o podeli motornih i prikljucnih vozila i primejuje se odavno. Ostalo sto si napisao su nebuloze ili nepotpune stvari koje smo ovde bar pedeset puta konstatovali.
Meni baba Mica na pijaci rekla da ce biti besplatno gorivo do kraja leta. E sad ja samo prenosim sta mi je rekla...

Ja sam zvao coveka iz kanjize (glavni uvoznik llumara)  Kaze ovako, ti sertifikati, to izdaju servisi na svoju ruku, bez dozvole, on kao uvoznik njima ne daje nista, ne postoje potvrde nikakve, znaci policajac ima pravo da ignorise tu potvrdu kao bezvredan papir;  a on potvrdjuje, nazad nema limita, mozes 100% zatamljenja, a napred stoji to za 30% max, plus on savetuje napred neku deblju foliju, sa nekim metalnim kristalima, tipa folija se ponasa kao foto-gray naocare, kad nema sunca potpuno je providna, kaze ako neko bude provalio ujutro ili kad je oblacno da imas folija, on ce mi platiti registraciju :D
Trenutno je ovakva situacija kao sto je cDa napisao. Jedini atest daje Vinca ili AMSS, a kod njih NIKO nije prosao atest. Ko god ozbiljno zeli da sazna problematiku oko stavljanja folija moze da pozove AMSS i dobice ovakav odgovor. Naravno nekima je lakse lupati gluposti nego napraviti telefonski poziv u trajanju od 20 sekundi. Prodavci daju atest koji nije validan po nasem zakonu ili je krivotvoren. Treceg nema.
Ja imam atest iz EU i naravno da ne vredi u nasoj zemlji. Tuzno i smesno, ali istinito.
Samo je pitanje dana kada ce poceti planske racije na zatamnjena stakla, obicno se nakane negde sa proleca.
Svaka pobuna, svaki otpor počinje jednom rečju - Ne!

Van mreže AcoVW

• Hero Member
« Odgovor #1069 poslato: Maj 06, 2014, 02:34:54 posle podne »
. . .Jedini atest daje Vinca ili AMSS, a kod njih NIKO nije prosao atest...

Wele, a kako to da ja imam atest tj. papir na kome je Vinca pecat??

Van mreže Wele

• Ultimate Member
  • Lupo GTI, Arti
« Odgovor #1070 poslato: Maj 06, 2014, 02:37:45 posle podne »
Koliko su ti napred zatamnjena stakla? Imas ukoliko si stavio napred skroz prozirnu foliju tipa 5%+ fabricki tonirano mora da je ispod 30%.
Ja sam zvao AMSS prosle godine i oni su mi rekli "nemojte da dolazite niko jos nije prosao atest"

Van mreže AcoVW

• Hero Member
« Odgovor #1071 poslato: Maj 06, 2014, 03:06:04 posle podne »
Za zadnja mislim da ne treba..

Zatamnio sam g4 u Black glass-u i oni su mi izdali atest (za sada je prolazio na tehnickom sa tim papirima)
E sad zasto ti kazem da za zadnja ne treba.. Zato sto na prednjim imam na filiji kao neku homologaciju, a na zadnjim nista..

Mada napred jeste maltene kao da nema folije, ali to je to sto je dozvoljeno (30%)

Evo tu sam vec rekao

Van mreže Wele

• Ultimate Member
  • Lupo GTI, Arti
« Odgovor #1072 poslato: Maj 06, 2014, 03:11:25 posle podne »
Dobro te providne folije nisu problem samo sto ih niko (osim tebe :)) ne stavlja jer ne tamne. Koliko su ti same folije prigusene da li znas? Posto tonirana stakla bi trebalo da su zatamnjena oko 25%

Van mreže AcoVW

• Hero Member
« Odgovor #1073 poslato: Maj 06, 2014, 03:17:33 posle podne »
E sad, niko osim mene..  biggrin
Znam, folija je 10%, a staklo fabricki bilo oko 20%..

Naspram zadnjih prozora koji su zatamnjeni oko 70-80% (nije mi pri ruci da vidim tacno), skoro da se i ne vidi da uopste ima folija...
Ali ako nista sprecava uv zracenje  :)

Van mreže Wele

• Ultimate Member
  • Lupo GTI, Arti
« Odgovor #1074 poslato: Maj 06, 2014, 03:20:37 posle podne »
I od razbijanja stakla u slucaju kradje i sudara. Naravno da koristi, samo nasa drzava vidi neprijatelja u foliji.

Van mreže AcoVW

• Hero Member
« Odgovor #1075 poslato: Maj 06, 2014, 03:38:03 posle podne »
Pa 'ebi ga, jeste tako..

Van mreže Miro MNE

• Master Member
  • Auto: ŠKODA FAVORIT 135L
« Odgovor #1076 poslato: Maj 06, 2014, 10:32:43 posle podne »
Ja mislim da osim uzimanja para na raznorazne ateste i zajebavanja ljudi, druga tj. treca negativna strana folija iz pogleda ovlascenih sluzbenika je ta da ne moze iz presretaca da vidi dal razgovaras na mobilan i jesi li vezan. Makar sam tako kod nas u CG po primjerima iz prakse zakljucio  ;)

Van mreže Wele

• Ultimate Member
  • Lupo GTI, Arti
« Odgovor #1077 poslato: Maj 06, 2014, 11:38:50 posle podne »
A kako ce to da vidi ako vozi iza njega presretac? Pozadi dozvoljena folija. Miro najlakse je izmisliti razlog, a uglavnom su poprilicno glupi. Svojevremeno su govorili da je razlog sto ne mogu da vide ko je za volanom haha. Uostalom vizuelni kontakt se pravi kroz soferku, a ne prednja bocna stakla. Ako pandur mene vidi kroz bocno staklo da nisam vezan dok on signalizira, ja sam vec na sledecoj raskrsnici. Za folije ima 50 dobrih razloga protiv ima pola jednog normalnog. Ja se slazem da treba postoji atest za folije samo zbog provere kvaliteta/svetlosne propusnosti i da kosta adekvatno utrosenom vremenu i opremi, a ne da dokoni pandur STOJADIN (!!!) odredjuje i zakon i tarifu koju oni ubiru.
Mene zivo interesuje sta ce da kazu lokalni strucnjaci, ako se desi da moramo da uskladim zakon sa evropskim... bice puj pike ne vazi sve ovo sto smo vas do sad zajebavali.

Van mreže Guarana

• Master Member
  • Auto: Toyota
« Odgovor #1078 poslato: Maj 07, 2014, 03:57:40 posle podne »
Kolko znam i Ivke ima sve uredno regulisano...
ove je do prosle godine bilo na sva opusteno, od tad je isto kao u srbiji, 30%/100%
lollol

Van mreže Miro MNE

• Master Member
  • Auto: ŠKODA FAVORIT 135L
« Odgovor #1079 poslato: Maj 07, 2014, 05:45:47 posle podne »
A kako ce to da vidi ako vozi iza njega presretac? Pozadi dozvoljena folija. Miro najlakse je izmisliti razlog, a uglavnom su poprilicno glupi. Svojevremeno su govorili da je razlog sto ne mogu da vide ko je za volanom haha. Uostalom vizuelni kontakt se pravi kroz soferku, a ne prednja bocna stakla. Ako pandur mene vidi kroz bocno staklo da nisam vezan dok on signalizira, ja sam vec na sledecoj raskrsnici. Za folije ima 50 dobrih razloga protiv ima pola jednog normalnog. Ja se slazem da treba postoji atest za folije samo zbog provere kvaliteta/svetlosne propusnosti i da kosta adekvatno utrosenom vremenu i opremi, a ne da dokoni pandur STOJADIN (!!!) odredjuje i zakon i tarifu koju oni ubiru.
Mene zivo interesuje sta ce da kazu lokalni strucnjaci, ako se desi da moramo da uskladim zakon sa evropskim... bice puj pike ne vazi sve ovo sto smo vas do sad zajebavali.

Pa ja i kazem da su im razlozi glupi ali tako je ... lako se vidi jesi li vezan od iza i telefoniras li a ako posumnjaju onda zumBiraju kamericom i mozda smijesno zvuci ali najvise prekrsaja na otvorenom putu koje procesuiraju presretaci su upravo ovi. A tu je i motorola jer on ako vidi kroz bocno staklo da nisi vezan javi ovome na sledecu raskrsnicu i onda ide natezanje. Tako da ovo su im do sad najubijedljiviji razlozi protiv folija od svih do sad izmisljenih iako nisu na mjestu i nidje u normalnom svijetu nemaju veze

Mada istina ova moja prica se vise odnosi na nasa CG pravila nego eto pisem cisto da vidite dokle seze njihov berzobrazluk da ne kazem nesto gore
« Poslednja izmena: Maj 07, 2014, 05:47:45 posle podne od strane Miro MNE »