Autor Tema: zatamnjivanje stakala  (Pročitano 202687 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Guarana

• Master Member
  • Pol: Muškarac
  • Auto: Toyota
Odg: zatamnjivanje stakala
« Odgovor #500 poslato: Mart 11, 2011, 10:56:06 pre podne »
lepo receno

moje licno misljenje je da je osoba koja je sastavljala novi zakon lepo sela da razmisli...

glavni "problem" nije lik sa jugom i folijama od 200 kinti.. nego celavac u audiju sa 100% na svim staklima... i bas zato je ubaceno ovo "tehnicki neispravno" .. u suprotom se tretira kao pojas/svetla i sl. i samo ide novcana kazna, nikakvi poeni itd.. tako da mozes da placas koliko puta hoces ako imas kesha...

ceo zakon o ovome ima 4-5 clanova... po recenica.. nema tu kao kod pojedinih zakona nesto da se tumaci ovako ili onako... te price "ma oteracu ga u mitrovicu nazad" lepo snimite pa na youtube.. ja ne verujem da postoji jedna osoba ovde koja je ikad tako nesto probala...

ako te panduri puste peru,miku,ziku zato sto je imao fabricki zatamnjena, ne znaci da ne vazi za to.. nego znaci da su mu progledali kroz prste, posto nije ona fela koju jure..

my 2 cents

ah.. ubacise mi se 2 posta dok sam nesto gledao...

druze dokument ti je linkovan na proslih par strana... tehnicki neispravno = iskljucivanje iz saobracaja ... metoda je skidanje tablice.. sto NE ZNAM da li je po zakonu ili ne , nemam nameru da proveravam

srecno na sudu
« Poslednja izmena: Mart 11, 2011, 10:58:02 pre podne od strane Guarana »
lollol

Van mreže DamirK

• Eurodubs fotograf
  • Ultimate Member
  • Eurodubs / Detailing Oprema
    • Detailing Oprema
  • Auto: Golf MK6 GTD, VW UP
« Odgovor #501 poslato: Mart 11, 2011, 10:56:57 pre podne »
Lubarda... nemam nista protiv tebe licno... kazem ti si se nasao prozvanim, kad sam ja napisao da ovo ne vodi nicemu i zatvorio temu.
Objasnio sam ti i preko poruka zbog cega, ali ti si hteo da nastavis, neko je odlucio i otvorio temu ponovo.

Oko neke druge teme bi se mozda i slozili, mozda se i slazemo i oko ove, ali ja samo hocu da se manje ide u OFF, jer ne treba 25 stranica da svako ko je ucestvovao u temi, napise ono sto misli.
Kad pogledas 50% su bespotrebni komentari.

Mnogo je ljudi na forumu, svi smo razliciti, naravno da neko mora da pazi na to, meni je dodeljena ta opcija jer se cimam oko kluba... (da ne objasnjavam), a to moze svako od vas... sigurno nece tu "moc" dobiti neko koga niko ne poznaje, nikad video nije...

Ako hocete da diskutujemo o tome kako razgovarati sa pandurima, kako dokazati da nesto moze ne moze, otvoricemo temo u OFF TOPIC-u i tamo o tome.
Ovde je tema Zatamljivanje Stakala...  ;)

Sad odoh da radim, kasnije cu da pocistim ovu temu, kome obrisem post, ne mora da mi salje poruku, mislim da je jasno zbog cega... i naravno obrisacu i moje jer nisam nista pametno rekao, vezano za ovu temu!  ;)
« Poslednja izmena: Mart 11, 2011, 11:00:00 pre podne od strane DamirK »

Van mreže Guarana

• Master Member
« Odgovor #502 poslato: Mart 11, 2011, 11:05:09 pre podne »
evo samo da dodam... imas i legalan nacin da furas zatamnjena koliko se secam...

registrujes auto na firmu i onda ne vazi odredba za uniformu boju na kolima.. i verovatno i ova za stakla...
lollol

Van mreže Alexandar Sh.

• VW Početnik
« Odgovor #503 poslato: Mart 11, 2011, 03:39:32 posle podne »
ja sam ovo nasao ;)
clan 72 obratite paznju ;)

http://www.tamnastakla.com/Pravilnik.pdf

Van mreže Guarana

• Master Member
« Odgovor #504 poslato: Mart 11, 2011, 03:43:04 posle podne »
to je stari... nadji na sajtu ministarstva lepo

http://www.mi.gov.rs/dokumenta/bezbednost/Pravilnik%20o%20podeli%20motornih%20i%20prikljucnih%20vozila%20i%20tehnickim%20uslovima%20za%20vozila%20u%20saobracaju.pdf

c/p sam para strana ranije.. al aj opet

Члан 72.
(1) Ветробран и сва стакла на моторном или прикључном возилу, осим предњег ветробрана на мотоциклу и мопеду с два или три точка и без кабине возача, лаком
четвороциклу без кабине возача и четвороциклу који немају кабину возача, морају бити хомологовани и уграђени у складу са одредбама једнообразних техничких услова. Ветробрани морају бити слојевити - ламинирани, односно не смеју бити од каљеног (са ознаком у знаку хомологације "TOUGHENED" или "TEMPERED") стакла ни када се накнадно замењују, осим за возила чија највећа брзина не прелази 40 km/h.
(2) Провидне површине на приколицама у саставу туристичког воза не морају бити хомологоване.
(3) Ветробран се не сме накнадно затамњивати, а остала стакла могу бити накнадно затамњена тако да укупна вредност пригушења светла не прелази 25%.
(4) Степен рефлексије стакала на возилу не сме прелазити 15% како не би дошло до заслепљивања других учесника у саобраћају.
(5) Одредба става 3. овог члана не односи се на возила државних органа.
lollol

Van mreže fleepy

• Sr. Member
  • Auto: Golf 3 ABF EDITION
« Odgovor #505 poslato: Mart 11, 2011, 07:03:21 posle podne »
"(3) Ветробран се не сме накнадно затамњивати, а остала стакла могу бити накнадно затамњена тако да укупна вредност пригушења светла не прелази 25%''

Kako ja kapiram ovu formulaciju... ovo 25% se odnosi na ukupno zatamnjenje u autu, znaci posto se soferka ne zatamnjuje, tj prolazi 100% svetlosti, ja imam pravo da stavim recimo samo na zadnja bocna stakla 80% tamne folije, ili mogu samo na sva bocna stakla po recimo 40 procenata, bez zadnjeg stakla, tako da ukupna vrednost ne prelazi tih 25%, ili pak neka treca kombinacija. Shvatam da se meri ukupni propusni opseg svetlosti u autu, a ne koliko je procenata folija tamna...

Jeste mozda nelogicno, ali sta znam... blink

Van mreže Alexandar Sh.

• VW Početnik
« Odgovor #506 poslato: Mart 11, 2011, 07:11:12 posle podne »
prednja stakla odnosno bocna stakla kod vozaca/suvozaca mogu biti 75 % zatamnjena,odnosno da propustaju 25% svetlosti,a iza stuba kod vozaca/suvozaca mogu da se zatamne stakla bez ogranicenja,sto znaci da moze i 100%,ali da im refleksija ne prelazi 15% kao i da su original folije odnosno,da i ta 100% zatamnjena omogucavaju vozacu iza tebe da kroz ta stakla kad uperi svetla moze da vidi da li imas ispred sebe vozilo. Ovo ne pise u zakonu ali kada se bude radio atest folija to ce se takodje gledati tako da sve "fush" folije ce biti skidane :P

Van mreže Stefan91

• GTIjevi
  • Master Member
  • Auto: mk1
« Odgovor #507 poslato: Mart 11, 2011, 07:18:44 posle podne »
Citat
prednja stakla odnosno bocna stakla kod vozaca/suvozaca mogu biti 75 % zatamnjena,odnosno da propustaju 25% svetlosti
mislis obrnuto

Van mreže Fitipaldi

• Master Member
  • Auto: Pasat B6 2.0 TDI CR
« Odgovor #508 poslato: Mart 11, 2011, 07:20:36 posle podne »
prednja stakla odnosno bocna stakla kod vozaca/suvozaca mogu biti 75 % zatamnjena,odnosno da propustaju 25% svetlosti,a iza stuba kod vozaca/suvozaca mogu da se zatamne stakla bez ogranicenja,sto znaci da moze i 100%,ali da im refleksija ne prelazi 15% kao i da su original folije odnosno,da i ta 100% zatamnjena omogucavaju vozacu iza tebe da kroz ta stakla kad uperi svetla moze da vidi da li imas ispred sebe vozilo. Ovo ne pise u zakonu ali kada se bude radio atest folija to ce se takodje gledati tako da sve "fush" folije ce biti skidane :P

e brate, kod nas ne važi ono '' što nije izričito zabranjeno, to je dozvoljeno '' tj. sve ti to možeš da objasniš saobraćajcu i opet ćeš da pazariš skidanje tablica ili slično. Mada ja mislim da ne bi smeli da skidaju tablice za to. Jeli neko, uopšte, dobio potvrdu o oduzetim tablicama ili nije?
This time next year, we'll be millionaires!

Van mreže Alexandar Sh.

• VW Početnik
« Odgovor #509 poslato: Mart 11, 2011, 07:25:17 posle podne »
ne ne mislim obrnuto prigusenje svetlosti odnosno propustljivost je 25%,sto znaci 75% zatamnjenja. Jedino sto nisam primetio jeste ovo ...

"Ветробран се не сме накнадно затамњивати,  а остала стакла могу бити
накнадно затамњена тако да укупна вредност пригушења светла не прелази 25%
.  " (novi zakon)

"Ветробран се не сме накнадно затамњивати.  Бочна стакла у равни возача могу
бити накнадно затамњена тако да укупна вредност пригушења светла не прелази 25%.
Остала стакла на возилу могу бити накнадно затамњена без ограничења укупне
вредности пригушења светла
"  (stari zakon)

recimo meni su prednja 35%,a zadnja 15% ... :D , a radjena su stakla juna 2010 godine kada je bilo po tadasnjem zakonu dozvoljeno ... I Sta sad raditi bolje je pitanje :),ko ce meni da vrati pare ili da mi zameni folije ? :)
Odnosno bolje je pitanje dokle ce oni da menjaju zakone i da se nasi dzepovi prema njima podesavaju ?

Van mreže Fitipaldi

• Master Member
  • Auto: Pasat B6 2.0 TDI CR
« Odgovor #510 poslato: Mart 11, 2011, 07:31:36 posle podne »
Dok god to budu hteli.
This time next year, we'll be millionaires!

Van mreže martini_u_kuci

• Master Member
  • Auto: 2003 Golf mk4 TDI GTI
« Odgovor #511 poslato: Mart 11, 2011, 07:32:37 posle podne »
@alexandar sh popuni lokaciju u profilu

folije su klasifikovane prema stepanu propustanja svetlosti tako da sto je manji procenat, to je vece zatamnjenje, dok u zakonu pise stepen zatamnjenja, tako da sto je on veci i zatamnjenje je vece...

Van mreže Hard_Core_Golf

• ETKA 7.4 WORKER
  • Sr. Member
  • Volkswagen Motorsport
    • 123kkk
  • Auto: Hard_Core_Caddy
« Odgovor #512 poslato: Mart 11, 2011, 08:36:10 posle podne »
Ev ovako danas su mi stigla nova fabricki zatamljena stakla,samo zadnja(prednja stizu od nedelje) Znaci fabricki zatamljena neznam tacnu propusnost ova dva stakla izadju nekih 10.000din,a prednje oko 7.000, znaci negde oko 35.000 sva bocna stakla.

Van mreže Zlocesti

• Ma .... LOoOOdilo :)
  • Hero Member
  • Auto: Vw Bora 1.9 tDI 131ks
« Odgovor #513 poslato: Mart 11, 2011, 08:39:53 posle podne »
drugari sve je to ok za folije ali recimo skines stakla i odneses u staklaru .. ( ranije je moglo sada ne znam ) i odrade ti zatamljivanje stakala .. 100% ne bitno koliko .. i zaustavi te pandur i ne moze da ti pishe prijavu jel ti na autu nemas folije kako jezakonom regulisano nego su tebi stakla ko stakla toliko zatamlejna .. o tome sam ja pricao malo pre
[IMG]https://www.freepnglogos.com/uploads/vw-png-logo/pulman-volkswagen-new-pulman-motor-group-png-logo-3.png[\IMG]
******** I nishta  DRUGO  **************

Van mreže DamirK

• Eurodubs fotograf
  • Ultimate Member
  • Eurodubs / Detailing Oprema
    • Detailing Oprema
  • Auto: Golf MK6 GTD, VW UP
« Odgovor #514 poslato: Mart 11, 2011, 09:55:37 posle podne »
A kako ih on zatamni?
Pa nista, zakonski je neispravno, menjas stakla, i tad do ijas tablice.

Ako cemo logikom...

Van mreže Zlocesti

• Ma .... LOoOOdilo :)
  • Hero Member
  • Auto: Vw Bora 1.9 tDI 131ks
« Odgovor #515 poslato: Mart 11, 2011, 10:48:59 posle podne »
postoji masina koja radi toniranje stakla . tipa kada narucujete za zgradu stakla ima da birate boju refleksiju itd . u tu masinu se i ubace ova stakla i onda se toniraju .. nesto je pricao da je zajebano ako su kaljena stakla da mora da se pazi .. ali ga odradi kao sto je na zgradama .. samo sto ne ora da se uzme recimo tolika refleksija
[IMG]https://www.freepnglogos.com/uploads/vw-png-logo/pulman-volkswagen-new-pulman-motor-group-png-logo-3.png[\IMG]
******** I nishta  DRUGO  **************

Van mreže gzthe

• Sr. Member
  • Auto: Golf4 1.8t
« Odgovor #516 poslato: Mart 11, 2011, 11:36:41 posle podne »
mene zanima u AMSS kad mere da li mere sa tim uredjajem spolja na unutra ili iz unutra ka spolja

i Zlocesti jel ta masina sto radi toniranje stakla tonira da spolja izgleda tamnije a da se iznutra neznatno promeni propusnost svetla ili je  srazmerno zatamnjenju spolja i propusnost svetlosti jer onda to ne valja
volim corrado vise nego kevu i caleta

Van mreže petko.89

• Master Member
  • Auto: golf mk1 1.3i
« Odgovor #517 poslato: Mart 11, 2011, 11:38:56 posle podne »
jel tacno da u amss moze da se uradi atest ????  :huh:

Van mreže srbin007

• Jr. Member
  • *
« Odgovor #518 poslato: Mart 11, 2011, 11:57:44 posle podne »
http://www.vw-club.rs/forum/index.php?topic=22274.0;topicseen

Moram da nestanem i prestanem da citam ovu temu!

Stalno mi je na pameti da namerno zatamnim sad u jeku ove akcije!

http://www.youtube.com/watch?v=evzIhx6jnKo&feature=related

Niko ne moze da zna sta to sapuce vetar, niko ne moze da zna sta nosi grom iz vedra neba! Nevreme se sprema...
...jer to je zemlja hranila, to je majka rodila, to je snaga branila ,to je vera vodila.

nuestra fuerza es vuestra enigma

Van mreže Boban

• Auto Union
  • Uprava Kluba
  • Ultimate Member
  • Vorsprung durch Technik
    • vw club serbia-forum
  • Auto: Comfort Coupe
« Odgovor #519 poslato: Mart 12, 2011, 12:20:41 pre podne »
Ok, ajde ja sad odem i skinem sve folije, i stavim te propisane od 25%, gde mogu da uradim atest (dokaz) da je to taj procenat koji je dozvoljen zakonom????

Jer ako me pandur zaustavi i sa tim folijama dzabe sto je 25% kad za to nemam dokaz crno na belo...Tako da bez obzira, atest mora da se ima i sa tim folijama.

A ponavljam pitanje, ko zna, gde (ime, adresa) mogu to da uradim (da je trenutnim zakonom regularno) i dobijem papir i da ne razmisljam?