Šta da radi? Pa nek vozi

.... Ako ima viška para i vremena nek otvara motor. Ko hoće da mu auto ne troši ulje, ili nek otvara motor, ili nek kupi novi auto (koji isto može verovatno nešto da troši). U moje vreme, a verujem i u neka ranije vremena, mehaničari su pričali, 1 litar ulja potrošnje na 1000 km je granica. Važilo i za benzince a pogotovo za dizele, koji su uvek trošili više ulja od benzinaca. Ko je to odredio ne znam, ali znam da u fabričkom uputstvu za korišćenje, napisanom na Srpskom jeziku, koje sam sam dobio uz TAS golf, a koje je prevedeno sa Nemačkog, piše da, citiram: "potrošnja ulja u velikoj mjeri zavisi od opterećenja i broja obrtaja motora. Već prema načinu vožnje, može potrošnja iznositi i do 1,5L/1000 km."
Međutim sam su došli neki novi trendovi, pa ako se drugaru požališ da ti auto troši ulje, (a njemu jel'te ne troši), odmah više nisi "in", auto ti je krš, i odmah moraš da otvaraš motora ili da skočiš sa mosta ili da izvršiš harakiri.
Naravno da onaj ko prelazi 3000km mesečno, a auto mu troši 1L/1000 km, mora da zbog ekonomičnosti razmisli šta će, ali 1.5L ili 2L/10000 km, zbog toga otvarati motor i još razmišljati kako će to da ispadne kad se uradi... Mislim, ne znam...
Što se tiče prelaska na 10W/40, preporučio bih onima koji voze TDI-ije sa varijabilnim turbinama da dobro razmisle...
5W/40, je najviše zbog takve turbine.
Onaj koji od menjanja do menjanja troši 1L, ne treba da razmišlja, nego da ostane na 5W/40. Čak i ako se doliva pola litra-litar, nije to ništa skupo na 8-10000 km. Ako je nekome veća potrošnja, nek se nađe u ekonomskoj računici.