Autor Tema: BLIC Pitanja  (Pročitano 927634 puta)

0 Članovi i 9 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže bogdanPG

• Hero Member
  • Pol: Muškarac
  • Auto: a4 allroad, golf 5
Odg: BLIC Pitanja
« Odgovor #6520 poslato: Februar 13, 2023, 01:49:10 posle podne »
Pa brate tebi jeste ta osovina losa cim te rucna zeza...kad se rastavi, fino se ocisti ako treba vrlo blago bas sitnom smirglom se ocisti oksidacija i sve se vrati na svoje mjesto i najbitnije je posle dobre gumice postaviti ali najveci problem je kod nas sto malo ljudi ima ta klijesta od 10e i onda se zeza i improvizuje alat za skidanje toga osiguraca...a kad ga osteti ili slomi posle slobodno kupuj druga klijesta! E sad da se ta osovina toliko ostetila cisto sumnjam ali moze svasta biti...tu je najveci problem sto gumica propane i udje voda i osovina oksidira

Van mreže Vwasil

• Sr. Member
  • Auto: Volkswagen
« Odgovor #6521 poslato: Februar 13, 2023, 02:39:22 posle podne »
Pa kaže majstor da je najbolje da mu ostavim auto i da on pogleda da li je za reparaciju ili za zamjenu. Ukupno reparacija košza oko 30e, a ako ta osovinica bude loša i više. Majstor kaže da aparati koje većinom postavlja koštaju 45e po komadu i da do sada nije bilo žalbi na te aparate.

Van mreže raca1

• Master Member
  • Pol: Žena
  • Auto: YAMAHA
« Odgovor #6522 poslato: Februar 13, 2023, 02:50:53 posle podne »
Bio sam do majstora i pitao šta misli o ovom mom problemu. Kaže da mi jedan dan ostavim auto da sve isprovjerava i da ako bude aparat bolje da uzmem nov aparat jer može da se desi da je osovina koju pokreće sajla ručne na trenutnom loša.

Nema šta da proverava, posebno ne ceo dan, već si sam proverio. Da je mehanizam ispravan ne bi ti trebao čekić da ga vratiš.
A ovo za osovinicu je u pravu jer kad se dugo zanemari onda može da se pojede osovinica i onda ne vredi zamena gumica i reparacija.
Za pojedenu osovinu jedino pomaže navarivanje i obrada, ali ja bi to radio samo za neke raritete gde ne može zamena da se nabavi.
Sakako bih išao na original reparirani, zamenska kočiona klešta ne bi stavljao ali na osnovu presrasuda samo.
Smorio se ko Saša Matić u bioskopu.

Van mreže Vwasil

• Sr. Member
« Odgovor #6523 poslato: Februar 13, 2023, 02:59:56 posle podne »
I ja sam malo sumnjičav, pitanje je kakvog su kvaliteta te čeljusti kada dobre gumice za njih koštaju 25e. Ja sam sigran da je aparat, ali pustiću i da on provjeri za svaki slučaj.

Van mreže mur3633

• Master Member
« Odgovor #6524 poslato: Februar 13, 2023, 04:08:51 posle podne »
Da li neko zna dimenzije alata za skidanje filtera ulja na golf 4 tdi? Znam da ima 14 zuba. Negde piše 74mm negde 76mm. Pa da ne naručim pogresno
Ja kupih 74mm
Čim dođem kući probam, pa ti javljam.
TDI POWER

Van mreže dule tdi

• Sr. Member
  • Auto: Golf 4 ALH, Passat b6 2.0
« Odgovor #6525 poslato: Februar 13, 2023, 04:35:31 posle podne »

Da li neko zna dimenzije alata za skidanje filtera ulja na golf 4 tdi? Znam da ima 14 zuba. Negde piše 74mm negde 76mm. Pa da ne naručim pogresno
Ja kupih 74mm
Čim dođem kući probam, pa ti javljam.
Hvala.

Van mreže mur3633

• Master Member
« Odgovor #6526 poslato: Februar 14, 2023, 06:46:40 posle podne »
74mm Unior ne pasuje. 76mm bi bio taman

Dok recimo imam kineski 74mm oznake H903 i on pasuje, čak je jednu nijansu širi nego što bi trebalo.
TDI POWER

Van mreže dule tdi

• Sr. Member
  • Auto: Golf 4 ALH, Passat b6 2.0
« Odgovor #6527 poslato: Februar 15, 2023, 04:04:57 posle podne »
74mm Unior ne pasuje. 76mm bi bio taman

Dok recimo imam kineski 74mm oznake H903 i on pasuje, čak je jednu nijansu širi nego što bi trebalo.
Hvala. Jbg sad ne znam na kakav cu da naletim. Probao sam rukom da odvrnem nema sanse

Na mreži Ivan

• One & Only
  • Super Moderator
  • Ultimate Member
« Odgovor #6528 poslato: Februar 17, 2023, 02:15:43 posle podne »
Hocu da skinem akumulator da ga dopunim pa me interesuje da li ce radio traziti kod?
Trazio sam po onim papirima i nisam ga nasao.
Radio je fabricki RCD500.

I da li treba kalibrisati prozore i sl.

Radio ako je vec bio u tom autu ne trazi kod. Prozore moras kalibrisati ali ti ne treba dijagnostika nikakva. Dignes prozor i drzis prekidac na dizanje jos 10-15 sek. isti postupak i kad spustis prozor. Auto pri kalibraciji mora stajati sa povucenom rucnom
Nije trazio kod. Sto se tice kalibracije prozora odradio sam samo vozacev i sve radi kako treba.

Van mreže Vwasil

• Sr. Member
« Odgovor #6529 poslato: Februar 17, 2023, 04:42:36 posle podne »
Evo da javim za kočioni aparat. Pratio sam poslednjih nekoliko dana grijanje točka i vidim da se identično grije kao ostala 3 i odlučio sam da pratim još malo situaciju, pa ako bude oprt gtijao disk repariraću ga. Od gumica po radnjama najbolje što sam našao je Autofern Siensa, dođu u kompletu sve gumice, klip i adekvatna mast za gumice. Od novog aparata sam odustao jer mi je par ljudi reklo da su kratkog daha, osim ako se ne uzme ATE ili TRW aparat.
Da li je neko uključivao na Golfu sa fabričkim zadnjim parking senzorima OPS (vizuelni prikaz senzora) i da li to može? Ja imam fabtičke senzore i fabrički je bio ugrađen RCD 300 sa sivim dugmićima koji ne podržava OPS. Sada je u autu android i ksda ubacim u rikverc pali se rikverc kamera i imam sa lijeve stranje nacrtan auto, samo što mi ne prikazuje senzore, a oni rade kako treba.

Na mreži Ivan

• One & Only
  • Super Moderator
  • Ultimate Member
« Odgovor #6530 poslato: Februar 17, 2023, 07:10:23 posle podne »
Koji modeli podrzavaju OPS?

Van mreže Vwasil

• Sr. Member
« Odgovor #6531 poslato: Februar 17, 2023, 07:38:54 posle podne »
Iz Golfa samo RCD 510 i RNS 510. Fabrički ima modul za prikaz sigurno, na Octaviji 2 (prije facelifta) baš kao i na mom Golfu senzori dolaze samo pozadi i ona ima vizuelni prikaz senzora čak i na onim običnim multimedijama.

Na mreži Ivan

• One & Only
  • Super Moderator
  • Ultimate Member
« Odgovor #6532 poslato: Februar 18, 2023, 11:14:53 pre podne »
Vidjao sam i uredjaje sa monohromatskim ekranom na kojem su prikazani senzori.
Zsto sam i pitao.

Van mreže Vwasil

• Sr. Member
« Odgovor #6533 poslato: Februar 18, 2023, 11:37:51 pre podne »
Poslije su to ispravili, recimo RCD 310 prikazuje parking senzore, ali on kreće od Golfa 6. U Octaviji takođe prikazuje i ako je monohromatski ekran kada ima fabričke parking senzore.

Van mreže Vwasil

• Sr. Member
« Odgovor #6534 poslato: Februar 24, 2023, 10:29:35 posle podne »
Evo da javim za kočnice. Prije nekoliko dana sam otišao kod majstora da vidi o čemu se radi. Ustanovio je da je aparat u potpunosti zablokirao, probao je da vrati cilindar ali bezuspješno. Rekao mi je da reparacija nije rješenje u mom slučaju i da mi se više isplati da kupim nov aparat. Odmah sam otišao da kupim novi kočioni aparat i po preporuci kupio Herth+buss kočioni aparat koji košta 50e. Zamijenili smo i više taj točak ne pravi probleme. Međutim primijetim da mi se sad grije više lijevi disk od desnog  :rolleyes:
Opet sam kupio kliješta istog proizvodača, samo lijeva i zamijenili smo i njih. Za sad sam bas zadovoljan, ručna se znatno spustila u odnosu na prije, kada je povučem do kraja sada je na 4 zuba, a ranije je bila na 7.
Majstor kaže da iz nekog njegovog iskustva svi kočioni aparati do 100e traju identično, oko 2-3 godine, a skuplji mogu trajati koliko i originalni. Ja sam uzeo ove pa ćemo vidjeti kako će se pokazati, do sada od ovog proizvodača ništa od djelova nisam stavljao na auto.

Van mreže bogdanPG

• Hero Member
  • Auto: a4 allroad, golf 5
« Odgovor #6535 poslato: Februar 24, 2023, 11:22:46 posle podne »
Ne moze da kaze da reparacija nije rjesenje kad nije ni probao, otvorio ih nije da vidi o cemu se radi jednostavno mu je bilo muka jer to oduzima vremena ali nebitno, bitno je da tebe posluze ta nova klijesta!

Van mreže Vwasil

• Sr. Member
« Odgovor #6536 poslato: Februar 25, 2023, 12:05:42 pre podne »
Pa naravno, uvijek mu je lakše da samo zamijeni dio umjesto reparira. I ovako više od pola sata mu je trebalo da zamijeni kočiona kliješta pojedinačno, a reparacija bi sigurno preko sat vremena trajala. Posao koji ne može da naplati a oduzme mu vrijeme. Ali što kažeš bitno da posluže novi aparati barem par godina. Mogao sam možda i ja da odradim reparaciju aparata, ali sam shvatio da ima mnogo komplikacija oko tih gumica jer nisu kvalitetne, pa još ako osovinica unutra ne bude dobra, teško se nalazi i još zamjenske nisu kvalitetne. Onda mi je lakše da ovako zamijenim kompletno i gotovo. Jedina bolja varijanta je možda bila da sam skinuo sa nekog novijeg auta na otpadu kliješta kao što si ti uradio i postavim na svoj auto.

Van mreže PaulGT

• Master Member
  • no syncro, no fun
  • Auto: golf country
« Odgovor #6537 poslato: Februar 25, 2023, 08:21:21 posle podne »
Ne moze da kaze da reparacija nije rjesenje kad nije ni probao, otvorio ih nije da vidi o cemu se radi jednostavno mu je bilo muka jer to oduzima vremena ali nebitno, bitno je da tebe posluze ta nova klijesta!

Koja je logika otvarati kljesta i gubiti vrijeme ako klip ne moze da pomakne? Par sati zajebancije ni za sto, samo izgubio i vrijeme i zivce. Na kraju ta sto si ko reparirao moras raditi opet za neko vrijeme i opet dolazis do novih kljesta. Gdje je usteda? Placas dva puta ruke s tim da su ruke jeftinije na zamjeni nego na popisanoj reparaciji i epilog je da si duplo vise platio jedan te isti posao.

Kada se mjenja kociona tecnost svake dvije do tri godine kako je proizvodac naveo kljesta i cijeli sistem bi trajali duze
ima li neko ovde da mu auto ide na isparenja lollol ili ovi dizeli jos malo pa ce krenuti i kusur da vracaju iz rezeorvara thumbup

Van mreže raca1

• Master Member
  • Pol: Žena
  • Auto: YAMAHA
« Odgovor #6538 poslato: Februar 25, 2023, 09:27:27 posle podne »
@VWasil, imaš sad idealnu priliku da se naučiš kako se radi reparacija. Prežališ desetak evrića za klešta osigurača i rasturi te stare kočione aparate, a da li je klip zaglavio možeš da testiraš i bez specijalnog alata.
Smorio se ko Saša Matić u bioskopu.

Van mreže Vwasil

• Sr. Member
« Odgovor #6539 poslato: Februar 25, 2023, 09:39:33 posle podne »
Aparate sam bacio, nije mi palo na pamet da ih rasturim i probam da repariram. Sad mi je žao što sam to uradio, baš sam mogao da otvorim i da pokušam da repariram sa onim nekim bzv gumicama.
Paule upravu si, kod nas to niko ne radi. Ja sam davno na Golfu 3 imao situaciju da čim se kočnice ugriju auto ide pa pritiskaj kočnicu koliko hoćeš. Otišao sam kod majstora koji je samo u bočici zamijenio kolionu tečnost, kolione linije fo aparata ništa. Tada mi je takva zamjena malo pomogla, mogao sam duže da vozim a da se to ne dešava. Na kraju sam sam uzeo i zamijenio tečnost u kompletnom sistemu metodom da neko pritiska kočnicu a ja otvaram i zatvaram ventil. Od tada svakih nekoliko godina zamijenim tečnost, nešto što košta max 10e a zbog čega može da se izazove sudar i napravi velika šteta.