Ja za 600 prodajem i automat i relej sa diodama. oko 10 sekundi kasnije paljenje, moze na kontakt ili na pobudu sa alternatora.
4 Nester, za regler sam pitao zato sto je taj tvoj relej Kada se ugradi najcesci uzrok kvara na alternatoru.
I pitanje za tebe, znas li koliku konstantnu struju moze da trpi izlaz za pobudu sa alternatora, i da li na nju dolazi minus ili plus?
4 Zex, ne znam za koji auto pitas ali zica je plava, 0.75mm2 za mladje od 92 god. a za starije je oko 1.5mm2.
Tacno je da se svetla i ostali jaci potrosaci gase kada auto vergla ali se odmah nakon pustanja kljuca opet pale i to je ustvari glavni uzrok kvarova na alternatoru.
Prilikom verglanja anlaser povlaci struju iz aku i kada motor upali alternator treba to da nadoknadi. U tom trenutku alternator je opterecen oko 80-90% svoje maksimalne snage sto je i predvidjeno ali kada su upaljena svetla i jos neki potrosac (ventilator, brisaci, klima itd.) onda se dodatno opterecuje i tako alternator nekad izvlaci do 100% kapaciteta a nekad i vise i u tom trenutku dolazi do crkavanja neke od dioda. To se najcesce desava kada je akumulator los, pri kraju ili kada je prazan.
Drugi problem jeste postavljenje tog svemoguceg releja. Nisu svi releji istih karakteristika a s' obzirom da su nasi ljudi prilicno bandoglavi i da ih mrzi da se malo vise posvete i informisu o stvari koju rade moze doci do crkavanja reglera zbog neodgovarajuceg releja.