Autor Tema: automatsko paljenje svetala mk3  (Pročitano 2542 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zexm

• VW Početnik
  • Pol: Muškarac
automatsko paljenje svetala mk3
« poslato: Jun 14, 2013, 01:18:46 posle podne »
Na hrvatskom forumu VW sam nasao mogucnost da se svetla na trojci mogu paliti automatski odnosno kada se da kontakt, stim samo sto se pale oborena svetla bez pozicija i zadnjih svetala. Na dzeku prekidaca svetala ima pin sa oznakom TFL i odatle je samo potrebno kablom spojiti sa kablom oborenih svetala. Prilikom verglanja svetla se gase. Interesuje me da li je neko možda ovo probao i ima li kavog opterecenja mozda za uložak brave. Ja sam na mom autu samo probao i funkcionise ali nisam ga konacno povezao. Hvala unapred

Van mreže Djole DMC

• Master Member
Odg: automatsko paljenje svetala mk3
« Odgovor #1 poslato: Jun 15, 2013, 07:36:06 pre podne »
Opterecenje zas ulozak ima u svakom slucaju jer sve to ide preko njega a drugi problem je i to sto tako opterecujes alternator i pre ili kasnije mora da crkne zbog toga.
Bolja solucija je da kupis automat za paljenje svetala, odlaze paljenje za 5-6 sekundi.

Van mreže nester

• Sr. Member
  • Auto: golf 2 gti,3bg v5 4motion
« Odgovor #2 poslato: Jun 15, 2013, 08:38:00 pre podne »
najbolje ti je ubaci rele i spoji ga na pobudu alternatora da kad upalis auto i pocne punit onda tek upali svijetla,jeftina a najbolja solucija....ako treba pomoc kako povezat javi se u p.p.

Van mreže Djole DMC

• Master Member
« Odgovor #3 poslato: Jun 15, 2013, 10:23:07 pre podne »
A sta kad crkne regler?  bicedobro

Van mreže nester

• Sr. Member
« Odgovor #4 poslato: Jun 15, 2013, 04:54:02 posle podne »
ko i do sada upali na prekidac ako bas mora a inace svako ziv nepali u tom slucaju svijetla da moze vise preci dok ne rijesi regler,cetkice,kolektor i sl.
sa odgodjenim paljenjem nema tu soluciju jer ono radi samo na kontakt bicedobro beer

Van mreže zexm

• VW Početnik
« Odgovor #5 poslato: Jun 15, 2013, 10:00:46 posle podne »
Zasto se opterecuje alternator kada se svetla gase prilikom verglanja. Kako da nadjem pobudu sa alternatora kod instrument table da je ne bih vukao iz motorskog prostora ako bi montirao relej.I koliko bi kostao taj automat

Van mreže Ivan

• One & Only
  • Super Moderator
  • Ultimate Member
« Odgovor #6 poslato: Jun 15, 2013, 10:02:14 posle podne »
Automati su ti od 400 do 800 dinara.

Van mreže Djole DMC

• Master Member
« Odgovor #7 poslato: Jun 15, 2013, 11:55:40 posle podne »
Ja za 600 prodajem i automat i relej sa diodama.  oko 10 sekundi kasnije paljenje, moze na kontakt ili na pobudu sa alternatora.

4 Nester, za regler sam pitao zato sto je taj tvoj relej Kada se ugradi najcesci uzrok kvara na alternatoru.
 I pitanje za tebe, znas li koliku konstantnu struju moze da trpi izlaz za pobudu sa alternatora, i da li na nju dolazi minus ili plus?

4 Zex, ne znam za koji auto pitas ali zica je plava, 0.75mm2 za mladje od 92 god. a za starije je oko 1.5mm2.

Tacno je da se svetla i ostali jaci potrosaci gase kada auto vergla ali se odmah nakon pustanja kljuca opet pale i to je ustvari glavni uzrok kvarova na alternatoru.

Prilikom verglanja anlaser povlaci struju iz aku i kada motor upali alternator treba to da nadoknadi. U tom trenutku alternator je opterecen oko 80-90% svoje maksimalne snage sto je i predvidjeno ali kada su upaljena svetla i jos neki potrosac (ventilator, brisaci, klima itd.) onda se dodatno opterecuje i tako alternator nekad izvlaci do 100% kapaciteta a nekad i vise i u tom trenutku dolazi do crkavanja neke od dioda. To se najcesce desava kada je akumulator los, pri kraju ili kada je prazan.

Drugi problem jeste postavljenje tog svemoguceg releja. Nisu svi releji istih karakteristika a s' obzirom da su nasi ljudi prilicno bandoglavi i da ih mrzi da se malo vise posvete i informisu o stvari koju rade moze doci do crkavanja reglera zbog neodgovarajuceg releja.

Van mreže nester

• Sr. Member
« Odgovor #8 poslato: Jun 16, 2013, 12:15:09 pre podne »
odgovori mi samo a sta to pokvari rele koji inace radi na mizernu struju,sta to pokvari rele na starim alternatorima kao trojkin,ni bosch ni valeo nije nikad crko kod mene,pobuda i ne treba dati neku veliku struju nego samo da upali rele,- je sa pobude dok ne pocne punit a onda prelazi u +,mozda nisi skonto da rele pobuda samo upali a + uzmes sa 30ke jake preko osiguraca i na svijetla... vjeruj mi da dobro znam sta pisem a eto ti sad reci koliku struju vuce rele,recimo standardni vw komandni i logicno na 12 v a nije valjda neko lud da stavlja 24v....

Van mreže Djole DMC

• Master Member
« Odgovor #9 poslato: Jun 16, 2013, 09:23:43 pre podne »
Relej u trenutku gasenja stvara induktivni napon duplo veci od napona napajanja i zbog tog napona crkavaju tranzistori u regleru.

Van mreže zexm

• VW Početnik
« Odgovor #10 poslato: Jun 16, 2013, 12:24:59 posle podne »
Za Djola kako bi se povezao automat imas li neku semu da bi mogao sam da to uradim

Van mreže Djole DMC

• Master Member
« Odgovor #11 poslato: Jun 16, 2013, 12:29:57 posle podne »
Ne treba ti sema, to je 4 zice, nikakva nauka.

Van mreže nester

• Sr. Member
« Odgovor #12 poslato: Jun 16, 2013, 02:00:27 posle podne »
Relej u trenutku gasenja stvara induktivni napon duplo veci od napona napajanja i zbog tog napona crkavaju tranzistori u regleru.
to je teorija,koliko ti se to puta desilo u praksi  samo napisi,pricamo o alternatoru za golfa 3 koliko znam...
spojio sam to sigurno 50 puta i jos nije nikad crko regler,mozemo ovako u nedogled ali mislim da nema svrhe mjerit ciji je duzi  beer

Van mreže Djole DMC

• Master Member
« Odgovor #13 poslato: Jun 16, 2013, 02:26:52 posle podne »
Ja pricam o alternatorima uopste, a nije mi se desilo nijednom jer znam sta ugradjujem i kako. Ne znam broj ali desavalo mi se da popravljam alteratore i satove koji su crkli jer su polupismeni "elektricari" ugradjivali prvi relej koji im dodje pod ruku.

Van mreže nester

• Sr. Member
« Odgovor #14 poslato: Jun 16, 2013, 05:23:28 posle podne »
druze 2 puta pisem da pricam o alternatoru golfa 3 a ako mislis da sam ja polupismen elektricar zavrsio sam 97. skolu i od tada radim  taj poso i sa sigurnoscu pisem ovo sve do sada....

Van mreže Djole DMC

• Master Member
« Odgovor #15 poslato: Jun 16, 2013, 05:58:18 posle podne »
Nikako majstore, mislio sam na neke moje lokalne majstore koji se tim poslom "bave" mnogo duzze nego ti, tebe ne poznajem pa ne mogu da komentarisem.
 Btw, samo sam hteo da kazem da postavljanje obicnig releja skodi svakom alternatoru pa cak i na golfu trojci! A na to sto ti ne znas na koji nacin skodi nemam sta da kazam.

Van mreže nester

• Sr. Member
« Odgovor #16 poslato: Jun 16, 2013, 06:20:36 posle podne »
lijepo je sve to sto ti kazes ali to je teorija a pricam o praksi u kojoj se to veoma rijetko desava,ocigledno je da covjeku zatrpasmo temu glupostima a volio bi da to spoji preko relea na golfu 3 kako mu ja kazem i ako mu crkne regler ima od mene alternator gratis i to 120 ampera od golfa sa klimom.... toliko od mene a molim nekog da izbrise moje postove posto ipak ti prodajes te spravice a ja kazem koja mu je najjeftinija solucija....