Autor Tema: Saveti posle udesa  (Pročitano 4639 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže amazonac

• VW Početnik
  • Pol: Muškarac
  • Auto: Audi A4
Saveti posle udesa
« poslato: April 05, 2013, 11:45:59 posle podne »
Pozdrav momci. Od poslednjeg javljanja, sam imao malo zesci udes sa svojim audijem, pa me zanimaju vasi saveti. E, ovako...
Izleti mi iz sporedne ulice lik sa Audi 80, sa 1,43 promila alkohola i ja ga dobro raspizdim u bok. Meni se aktiviraju vozacev i suvozacev airbag, nadrlja mi prednja desna strana, branik, prednja greda, hladnjak klime, hladnjak motora, levo krilo, pukle one grudi napred, levi far, levi i desni migavac. Sliku automobila mozete videti na sledecem linku
http://www.polovniautomobili.com/oglas3263990/audi_a4_19_tdi/
Ono sto me zanima je sledece. S obzirom da je bilo povredjenih nismo mogli da se dogovorimo.
Da li neko moze da mi kaze okvirnu cenu delova za ovakvu stetu? Iz osiguranja su slikali auto, ali cekam da se izjasne, da li ce da se proglasi totalna steta ili se mora rasturati auto, da bi slikali hladnjake klime i motora, koji su takodje osteceni.
Da li neko ima predstavu, koliko bih novca mogao da ocekujem za ovakvu stetu od osiguranja, s obzirom da se radi o automobilu koji je proizveden 1997 god, ima 66kw i od dodatne opreme ima digitalnu klimu, alu felne, srednji drzac za ruku.
Vas savet, ovakav auto se opravlja ili ne i koliko bi mogla da kosta opravka, posto ni jedan majstor nece konkretno da kaze, svi vrdaju, imam utisak da cekaju da se rasturi auto, pa da me onda iscepaju.
Trece, koliko moze da se uzme za telesna i vantelesna ostecenja, stres, strah, povrede. Ovo je prvi put u zivotu da mi se desava i totalno sam se pogubio, kao prase u Teheranu, pa bih vas zamolio za par saveta, posto sam svestan da sam izgubio orijentaciju
hvala i pozdrav
Devojka može da bude sa sela, ali auto mora da bude iz Nemačku

Van mreže Surla85

• Sr. Member
  • Auto: Pasat 5.5,Golf 4
Odg: Saveti posle udesa
« Odgovor #1 poslato: April 05, 2013, 11:59:27 posle podne »
ovo mozes i sam da uradis koliko ja vidim,ako se razumes malo u srafove
popises sta ti treba od delova nazoves otpad i saznas cenu

Van mreže amazonac

• VW Početnik
« Odgovor #2 poslato: April 06, 2013, 12:11:10 pre podne »
Ma gde se razumem, po popisu lika iz osiguranja, koji je slikao auto, bez ikakvog rasturanja, ima 38 stavki...

Van mreže Peca_Nis

• VW KLUB Maniac
  • Ultimate Member
« Odgovor #3 poslato: April 06, 2013, 01:51:08 pre podne »
Sto se auta tice... Mozes okvirno za 600-700 eura sve ovo da sredis, ili ako hoces kvalitetnije farbanje, koji euro vise...to je moja laicka procena. Jel si ti dobro? 

nemam ja. to su gile i ljilja iz borce. kruska jebe tu zenu on ima br

Van mreže amazonac

• VW Početnik
« Odgovor #4 poslato: April 06, 2013, 01:53:51 pre podne »
ma ja sam se ugruvao junacki, kao sto sam rekao, nosim kragnu i glavu sam dobro ugruvao. Nego, sada mi je glavna preokupacija sta i kako dalje... Da li da opravljam auto i prodajem ga dalje ili da ga prodajem ovakvog. Nemam predstavu koju svotu novca mogu od osiguranja da ocekujem. Kao sto sam vec rekao, defektazu i rasturanje nisu hteli da rade, jer sumnjaju da ce auto i sa ovih 38 stavki da ode u totalku

Van mreže Stoske

• Old School
  • Ultimate Member
  • Auto: vw passat
« Odgovor #5 poslato: April 06, 2013, 02:13:48 pre podne »
ovako na prvi pogled se tesko provaljuje sta je sve slomljeno ..  a kad pocnes da skidas samo se gomilaju stavke .. pricam iz iskustva  :(
hahaha Stoske poligloTka hahaha Gde Stoske glotkne tu trava ne raste :)

Van mreže amazonac

• VW Početnik
« Odgovor #6 poslato: April 06, 2013, 02:21:39 pre podne »
ono sto sam siguran :
blatobran desni, hauba, vezni lim, donja greda, zastita motora, potkrilo desno, maska, branik, resetka branika, far desni, migavci pored fara, levi i desni, lajsna na desnom krilu, hladnjak motora i hladnjak klime, kuciste filtera za vazduh i protokomera, desna guma, cevi koje su za klimu, senzor koji se nalazi unutar branika, sofersajbna, vazdusni jastuci, tabla, pojasevi
toga mogu da se setim

Van mreže amazonac

• VW Početnik
« Odgovor #7 poslato: April 06, 2013, 02:28:11 pre podne »
ah da, popucali su i nosaci motora, a da li je doslo do kvara motora, stvarno ne znam. ceo motor kao de je "krenuo" unazad, pukla je i ona plastika oko elise ventilatora, ali kaisevi nisu pospadali

Van mreže Stoske

• Old School
  • Ultimate Member
« Odgovor #8 poslato: April 06, 2013, 02:34:41 pre podne »
ma sve se to pravi .. moj drug udario kola direkt u betonsku banderu ,.  hauba mu je bila presecena .. poso auto u stubovima .. pa ga popravke izasle malo vise od 600e ..

moj ti je savet .. da ti razbucas ove slomljene delke .. i lagano da pakujes  thumbup

Van mreže amazonac

• VW Početnik
« Odgovor #9 poslato: April 06, 2013, 02:37:26 pre podne »
cek prvo da vidim kako sa osiguranjem prolazim i koliko mi isplacuju. Ukoliko imate drugare, prijatelje, koji rade s polovnim delovima, dajte mail da im saljem specifikacije. Nisam pametan, sve se desilo bukvalno u delu sekunde, bez imalo moje krivice i sada se pitam sta je najpametnije, opraviti pa prodati ili ga prodati ovakvog za 1400, sto je zadnja cena

Van mreže Stoske

• Old School
  • Ultimate Member
« Odgovor #10 poslato: April 06, 2013, 02:44:18 pre podne »
sacekaj ti lepo da se to zavrsi ..  vidi koliko para uzimas itd .. pa rasturaj , stavi na papir sta ti sve treba .. skupi brojeve telefona i zovi ..  tako je najpametnije .. za jedan dan mozes sve delove da nadjes i da kupis po povoljnoj ceni ..  odmah izbaci opciju da kupujes stranca itd .. ne isplati se ,. ja racunao ..   prosle godine sam imao dva udesa sa fijatom .. u oba slucaja je vise lupan nego tvoj .. pa me izaslo nesto oko 700e

Van mreže amazonac

• VW Početnik
« Odgovor #11 poslato: April 06, 2013, 03:04:11 pre podne »
Kako brate? ja za ovih 20 i nesto stavki sto sam zvao, bez table, najjeftinije je 981 evro. Plus majstorske ruke ...

Van mreže Miro MNE

• Master Member
  • Auto: ŠKODA FAVORIT 135L
« Odgovor #12 poslato: April 06, 2013, 09:50:21 pre podne »
Druze prvo i osnovno pitanje, kako si Ti bio zadovoljan sa autom? Kolko si imao u planu da ga zadrzis? Jesu li te cekale neke skuplje mehanicke intervencije (zamjenu kvacila si vidim odradio)? Posle ovih pitanja odgovor dal da ga zadrzis sam ce ti se nametnut. Uglavnom vise ces ga prodat ako ga popravis nego ovako u havarisanom stanju. Od osiguranja ocekuj lupam oko 800-1000e ili ga rasturi pa zovni ih opet da ga slikaju dako ti proglase totalnu stetu bolje po tebe vise ces dobit. Podji sa tih 38 stavki u ovlasceni servis i trazi profakturu. S tom profakturom u osiguravajucu kucu i kazi po vasim stavkama to je to, majstor jos radi na skidanju prednjeg dijela, po njegovom misljenju mozda bude jos nesto kad se sve skine.

Inace dok se ovo sve ne rasturi ne mozes biti siguran kolko ce te sve kostat ... ja mislim da ce odje mozda biti potrebno malo izvuc desni gornji krak (kace li suvozaceva vrata pri otvaranju/zatvaranju), Ima li kakvih deformacija oko desnog A stuba posto vidim pukla soferka? ako su nosaci popucali treba provjerit u kakvom su stanju mjesta kacenja motora sad posle udesa, ostalo su vise manje djelovi skini/stavi. Nista strasno ovo se dosta lako popravlja  ;)

Van mreže Twister

• Master Member
« Odgovor #13 poslato: April 06, 2013, 09:57:50 pre podne »
moje iskustvo.....
imao sam slican udes kao ti samo sto je kod mene bio sudar sa motorom, bez ikalvih povreda. Vestak osiguranja dao svoju procenu koja se meni nije nikako svidjala jer sam i sam video da se ne slazu stavke na papiru sa ostecenjima a i nije mogao sve da nabroj bez rasklapanja auta.....a o nezobrazluku lika sto me udario da ne pricam.
sagledavsi sve to odlucio sam se na sledece: oterati auto u servise koji poseduju fiskalnu kasu (mehaničarski radovi i lakirerski), kupiti sve delove koji su potrebni naravno uz fiskalni racun. kad se sve zavrsio oko auta, kopirao sve racune (jer racuni sami po sebi vremenom izblede) i kopije overio u sudu (racun o tome takodje sacuvao). potom angazovao advokata i posle nekog vremena naplatio sam stetu u iznosu slobodno mogu reci, duplo vecem od onog sto je vestak napisao...naravno i sve ostale troskove sam naplatio.
sto se tice povreda, straha i ostalog....samo privatna tuzba uz prilozenu dokumentaciju...i racunaj o 6-ocifrenom iznosu.

Van mreže amazonac

• VW Početnik
« Odgovor #14 poslato: April 06, 2013, 11:36:15 pre podne »
E ovako, ja limar nisam i mogu da prenesem samo ono sto sam video :(
Soferka je valjda pukla kada smo otvorili haubu da skinemo klemu, da se ne bi auto upalio.
Autom sam bio zadovoljan, ali da se razumemo, svestan sam godina tog auta i sta sam mogao da ocekujem od njega. Znaci, Audi jeste dobar auto i vise od toga, ali je ovo bio auto koji je star 16 godina, sa nekim sitnim problemima na koje sam za ove 5 godine, koliko ga vozim navikao i srodio se s njima. Hteo sam da ga menjam, ali, otprilike, za dve, tri godine, dok ispozavrsavam neke zenine zamisli po stanu ( Druga tema bi bila treba li se zeniti  boodala)
Nemam pojma, vidim da je interesovanje za njega bas veliko, a ja se samo plasim da udjem u matematiku opravke i da onda ispadne skuplja dara nego mera, a ja opet ostanem na autu starom 16 godina. Svestan sam i sam da je sada prilika da se zameni.
Po recima lika iz osiguranja i ovih 38 stavki su dovoljne da bi se proglasila totalna steta. Zato i nije rasturan auto. Uglavnom, ceka se utorak, sreda, kada ce iz osiguranja da kazu da li je dovoljno ovo sto se odradilo, ili se ide na dalje rasturanje oko procene stete

Van mreže amazonac

• VW Početnik
« Odgovor #15 poslato: April 06, 2013, 11:45:29 pre podne »
E, razmisljao sam o toj varijanti i od advokata dobio ovakav savet. Na svaki automobil postoji amortizacija. Ona ne postoji za vozila do 4 godina starosti. Preko 4 godine, na svaku godinu starosti automobila, skida se 5 % od cene dela po godini, na ime amortizacije i ona moze maksimalno da ide do 50% vrednosti samog dela. Na primer, ako hauba u ovlascenom servisu kosta 500e, tebi isplacuju 250. To je po novom zakonu i tu nema sile da se izvuce nesto. Nudio sam im da im dostavim profakturu za opravku od majstora, medjutim, ta opcija otpada, posto oni rade po njihovom cenovniku, odnosno, cenovniku ovlascenog uvoznika, cenovniku rada ovlascenog servisa. Po recima ovog sto je slikao auto, ovde ima po ovlascenom servisu oko 30h rada i to ce najveca stavka da bude.
Sto se telesnih i van telesnih ostecenja tice, strah, bol i to, kazu da za 6 cifren iznos ne treba advokat, oni imaju tabelu po kojoj isplacuju i da je ona ista na nivou svih osiguravajucih drustva i ubedjuju me da ce samo advokat da mi istera iz ddzepa pare. Inace, advokat mi je rekao da je siguran da cu da se nagodim sa njima na oko 150 000 bez sudda i da samo pisanje odstetnog zahteva kosta 9500 din
Malo davim, ali samo prenosim informacije koje imam, da bi ste mi dali sto realnije savete
« Poslednja izmena: April 06, 2013, 09:18:13 posle podne od strane Modus »

Van mreže Twister

• Master Member
« Odgovor #16 poslato: April 06, 2013, 01:15:35 posle podne »
amazonac, ne verujem da si me razumeo....al ajd da opet pojasnim.
ja sam sve navedeno radio prvo o licnom trosku, pa onda preko suda privatnom tuzbom.
Cifre koje su kod mene su bile sledece:
- procenitelj iz osiguranja je napisao da je steta oko 18000 din. sa sve izvodjenjem radova (potpuno netacno a sad da prikazem zasto)
- delovi koje sam JA kupio iznose oko 24000 din
-mehanicar 7000 dinara
-lakirer 6000din
-sudski vestaci (njih dvojca) oko 20000dinara
Ukupno: oko 57000 din

lik je na kraju morao da plati sve to i ostale troskove oko 110.000,00 dinara.

Van mreže amazonac

• VW Početnik
« Odgovor #17 poslato: April 06, 2013, 01:50:14 posle podne »
Moguce je i da te nisam razumeo, ipak sam ja udario glavu  tapsac
Uglavnom, nista se vise ne moze dok ne procene stetu. Ukoliko procene manje nego koliko ja i moj majstor mislimo da treba, idemo na sud. Po recima procenitelja, osiguravajuca kuca ici ce najverovatnije na totalku, jel im je jeftinije za ovako star auto. Uglavnom, ukoliko vrednost opravke u ovlascenom servisu, umanjena za 50 %, prelazi katalosku vrednost vozila, osiguravajuca kuca nije u obavezi da ti opravi auto, vec ima pravo da iznos kataloske vrednosti umanja za procenat ostatka vozila koje mozes da prodas (u ovakvim slucajevima oko 25- 30% ) i da ti razliku isplati.
Ja sam isao na varijantu, da sredim auto i da se posle polako cedim s njima, ali je zakon takav, da oni biraju varijantu koja je njima najisplativija. I po recima advokata, kada su ovakve stvari u pitanju, jako tesko, citaj nemoguce, je dobiti ih na sudu
Nemoj da me pogresno shvatas, ja ti se izvinjavam, samo ti prenosim sta ko kaze, da bi sklopili pricu koja bi bila najbolja po mene

Ne citiraj postove iznad.
Edit:Modus
« Poslednja izmena: April 06, 2013, 09:23:15 posle podne od strane Modus »

Van mreže Twister

• Master Member
« Odgovor #18 poslato: April 06, 2013, 02:03:54 posle podne »
ti si bas dobro udario glavu lollol

ma na sudu se ne spominje ni osiguranje ni bilo sta vezano za osiguravajuce kuce. Ti tuzis direktno drugog ucesnika u saobracaju koji je i izazvao udes. osiguranje je nemoguca misija tuziti...veruj mi....i to sam probao, al neuspeano, jer zakon po tom pitanju im je naklonjen tj radjen po njihovom diktatu.
EDIT:
osiguranje postoji iz dva razloga....1. da ti uzmu pare kad regiatrujes auto, i 2. pokusaj izmirivanja troskova kod udesa.

dakle niko ti ne moze zabraniti da ako nisi zadovoljan, sam podneses privatnu tuzbu.
« Poslednja izmena: April 06, 2013, 02:06:54 posle podne od strane Twister »

Van mreže luckpack

• VW Početnik
« Odgovor #19 poslato: April 06, 2013, 03:48:26 posle podne »
Vidi i da uzmes pare za povrede i pretrpljeni strah(dusevni bol) i za tebe i jos za nekog ako je bio sa tobom u kolima.
Najbolje je po meni preko agencije neke, a ima ih sada dosta. Uzimaju oko 15% od ukupne sume ali se ne zezas po sudovima.