Autor Tema: Motor kao rezervni deo?  (Pročitano 10916 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže martinvet

• Jr. Member
  • *
  • Pol: Muškarac
  • Auto: vw golf 4
Motor kao rezervni deo?
« poslato: Mart 12, 2013, 09:11:35 posle podne »
1.4.3. Уградња погонског агрегата (мотора)
(i) Изградња и уградња погонског агрегата (мотора) на моторном возилу третира се као
појединачна преправка која се може извести у следећим варијантама:

1) уградња мотора другог типа истог произвођача, који не постоји у фабричкој варијанти произвођача возила,

2) уградња мотора другог произвођача,

3) уградња погонског агрегата (мотора) на електро погон. (ii) Уградња мотора истог типа, истог произвођача, као и уградња мотора другог типа истог произвођача, који се уграђује као фабричка варијанта произвођача возила не сматрају се преправком. (iii) У поступку испитивања уградње мотора потребно је проверити да ли уграђени мотор
задовољава безбедносно-техничке карактеристике, у односу на возило у које је уграђен мотор, дефинисане законским и техничким прописима и стандардима за ту врсту возила.

Iz Pravilnika o ispitivanju vozila stupio na snagu 12.2.2013.
« Poslednja izmena: Mart 12, 2013, 09:14:59 posle podne od strane Ivan »
Zasto prosto,kad moze komplikovano!

Van mreže djokicsale

• Master Member
  • Auto: passat 3 1.9TD
Odg: Motor kao rezervni deo?
« Odgovor #1 poslato: Mart 12, 2013, 09:23:22 posle podne »
pa i sad je motor kao rezervni deo, ali moraš da imaš dokaz o poreklu, bilo da je na naše table, ili da je na strane i u tom slučaju moraš da ga cariniš.... na saobraćajnoj nemaš broj motora, ali ubaci je u čitač kartica na nekom tehničkom svi podaci su tu.

I ranije si mogao da ugrađuješ sve varijante motora koje je proizvođač predvideo za određeni model auta, npr za golf 2   verziju 1.3   1.6   1.8   1.9   itd.... jedino ako bi hteo nešto drugo onda ti treba atest, koji je u suštini ništa drugo nego jedan ili ponekad dva pogleda "ovlašćenog lica" od 100-200e plus neki aperitiv....... 

jedino ću da pozdravim kad bude moguće da se motor tretira kao bilo koji drugi deo na vozilu i da nisu bitni brojevi motora, tad će biti mnogo bolje za nas koji vozimo sirotinjska kola.

Zamišljam da treba za svaki veći deo na autu da vode evidenciju kao za motor, pa da npr hoću od polovnjaka (stranca) skinem zadnja vrata a oni traže papire, pa zatim carinjenje pa špedicije pa qrac palac samo da nas biju po ušima......

ovo što si iskopirao je dosta šturo i neodređeno da bi mogli bilo šta da zaključimo.
nada umire poslednja.
ja sam tvog golfa prodao a pare popio i potrosio na kurve

Van mreže gedora

• sve za srpstvo i motorsport
  • Ultimate Member
« Odgovor #2 poslato: Mart 12, 2013, 09:25:25 posle podne »
sve tacno receno
novi + u novoj godini

Van mreže martinvet

• Jr. Member
  • *
« Odgovor #3 poslato: Mart 12, 2013, 10:19:16 posle podne »
Iskopiran je Pravilnik o ispitivanju vozila,znaci nesto sto vazi, a sturo je jel su ga tako oni napisali,lepo pise da se ne smatra prepravkom,to mi deluje kao rupa u zakonu,znaci isto kao kad stavis plava vrata na beli auto,nije prepravljen,nego je deo samo zamenjen jel tako?

Van mreže gedora

• sve za srpstvo i motorsport
  • Ultimate Member
« Odgovor #4 poslato: Mart 12, 2013, 10:25:47 posle podne »
pa tako bi trebalo. a zakon kao i svaki nas novi zakon se moze tumaciti i ovako i onako.

Van mreže djokicsale

• Master Member
« Odgovor #5 poslato: Mart 12, 2013, 10:46:11 posle podne »
@martinvet   da, ali ti slobodno probaj da  voziš sa nekim motorom od koga nemaš papire, pa ćeš videti šta znači rupa u novčaniku, jebeš ti rupe u zakonu kad ga svaka šuša tumači kako hoće a u principu mi uvek na*ebemo.
nada umire poslednja.

Van mreže martinvet

• Jr. Member
  • *
« Odgovor #6 poslato: Mart 12, 2013, 10:57:05 posle podne »
Kako bese ona pesma " sirotinja uvek naj***"?

Van mreže Ivan

• One & Only
  • Super Moderator
  • Ultimate Member
« Odgovor #7 poslato: Mart 12, 2013, 11:01:01 posle podne »
Koliko kosta ubacivanje drugog motora u saobracajnu?
Motor ima nase papire.

Van mreže fleepy

• Sr. Member
  • Auto: Golf 3 ABF EDITION
« Odgovor #8 poslato: Mart 12, 2013, 11:20:13 posle podne »
Trebalo bi da je oko 1200 dinara, tako nesto...

Van mreže djokicsale

• Master Member
« Odgovor #9 poslato: Mart 12, 2013, 11:29:03 posle podne »
Kako bese ona pesma " sirotinja uvek naj***"?

kod nas ovde se kaže, kako god da se obrneš, dupe ti uvek pozadi...
nada umire poslednja.

Van mreže djokicsale

• Master Member
« Odgovor #10 poslato: Mart 13, 2013, 04:06:00 pre podne »
Evidentiranje broja motora je u direktnoj vezi sa tehnickim karakteristikama vozila i smatram da je njegovo evidentiranje potpuno legalno i legitimno, uostalom kad bi isti izbacili iz saobracajnih evidencija samo bi dali jos jedan dobar razlog za povecanje broja kradja vozila jer niko ne bi mogao da udje u trag najvrednijem delu na automobilu.

ti mora da si milicajac ili neko ko je blizak s njima pa si ovo naučio ko papagaj, ajde sad razmisli da li je evidentiranje broja motora direktno uslovljeno malim brojem krađa, i ko kaže da bi se povećao broj krađa ako se to ne bi gledalo? To što se rekao je čista policajska logika koja veze s mozgom nema, a samo običan narod trpi po džepu, lopovi uvek nađu načina, po toj logici sad uopšte ne bi trebalo da ima krađa auta jer se evidentiraju šasija i motor?  Kao da taj broj motora nešto znači lopurdama

@marnivet rupa u "zakonu" odnosno pravilniku o kojoj ti pricas ne postoji jer promena vrata nije u direktnoj vezi sa promenom tehnickih karaktristika vozila i u smislu pravilnika koji si citirao ne smatra se prepravkom.
Clan 2, stav 1, tacka 13
"Prepravljeno vozilo jeste svako vozilo na kome su izvršene promene konstruktivnih karakteristika vozila kojim se menja namena ili vrsta vozila ili deklarisane tehničke karakteristike vozila ili deklarisane karakteristike uređaja i sklopova vozila, kao i ostali vidovi prepravki koje se mogu izvršiti, a čije ispitivanje, takođe, podleže ovom pravilniku."

koja promena konkstruktivnih karakteristika, ili namena vozila je promenjena ako promenim motor istim takvim od drugog auta?   

Sve je to izmišljotina koja služi za uzimanje para od najsiromašnijeg sloja ljudi, kao i svakakvi atesti koji u praksi izgledaju tako što neki naduvenko baci pogled na auto (nekad ih i to mrzi) i popuni par obrazaca i to ti naplati debelo.

Tvrdim da ova država nikad nije imala sluha da uzme novac na kulturan način i da građani budu zadovoljni, uvek su to radili drugi na našu štetu, počev od silnih onih legalizacija koje su radile okolne bivše yu republike, do danas kad smo prvi u regionu počeli sa euro normama iako nismo još članica evro zone, i nemamo standard za takve automobile.  Koliko para su samo crnogorci uzeli građanima Srbije za poslednju legalizaciju a moglo je da urade direktno da se to kod nas radi da ona džukela od našeg ministra nije direktno finansiran od uvozničkog lobija kome je odgovaralo da ne može svako da uveze auto jer ona niko ne bi kupovao od njih.

Mogu da ti navedem X primera da sam u pravu, a i ovo sa brojevima motora je jedan od njih, a opravdanje koje si naveo je glupo i nema veze s vezom, broj motora je čista glupost tvrdim odgovorno, samim tim da se to ne gleda ugradnja drugog motora bila bi 3x jeftinija i cena vozila bi bila manja pa bi se i lopovima manjeisplatilo da čerupaju auto.....   

Takav zakon odgovara jedino uvozničkom lobiju koji radi sa automobilima, niti ide na ruku državi, niti ljudima, a niti će zbog toga da bude manje krađa.

a i moram da dodam... da ti koji glasaju ovakve retardne zakone malo dorade Zakon da nije svaka druga lopurda "odranije poznata policiji" na slobodi posle 24h ne bi toliko morali da brinemo za krađe automobila koje su uzele maha pogotovo u većim gradovima i samim tim po onoj logici iz tvog pisanja ne bi imalo potrebe za evidentiranjem broja motora? Prosto? zar ne?

nada umire poslednja.

Van mreže martinvet

• Jr. Member
  • *
« Odgovor #11 poslato: Mart 13, 2013, 05:22:19 pre podne »
*jettavp-ne smatra se prepravkom zamena motora koji vec postoji u takvom vozilu ili je ugradjivan u takvo vozilo. Druze ne citas pravilnik lepo,postujem tvoje znanje ali nisi u pravu. Tek sa kriminalom to nema veze,po tome visa je stopa u Evropi nego kod nas,jer je tamo motor zamenski deo?

Van mreže martinvet

• Jr. Member
  • *
« Odgovor #12 poslato: Mart 13, 2013, 01:31:24 posle podne »
Dalje se iskljucujem iz rasprave i predlazem da se uvede cipovanje ljudi ,kao  pasa i macaka i kriminal ce biti kao rukom odnesen.

Van mreže dejan921

• Hero Member
  • Auto: ibiza 6L
« Odgovor #13 poslato: Mart 13, 2013, 02:05:50 posle podne »
a koji argument imas da bi se povecala kradja automobila, ako se nebi evindetirao br motora? to je sve zasnovano na pretpostavkama. .
da ne studiras mozda SUP smer na pravnom fakultetu? :)

Van mreže DraganPa

• VW Početnik
  • Auto: VW Golf
« Odgovor #14 poslato: Mart 13, 2013, 02:33:23 posle podne »
Ne razumem zasto je neophodno da se tako Nadmeno izrazavas dok objasnjavas nesto, i forsiras pricu o tome kako to studiras i kako sve znas, pusti da i drugi ljudi nesto kazu o tome, a to da li je neko zavrsio 3 razreda skole ili ne, to ne treba da te interesuje, ljudi su samo nezadovoljni tim zakonom, koji te davi kada hoces da menjas motor iz automobila starog 30 godina, koji je presao 500k.
Odem ja do majstora, kad tamo neki lik, prica sa njim kako hoce da sredi svog vw, da spusta glavu, stavlja remus, polira sve sto je moguce, i majstor mu kaze to ce da te dosta kosta, ali onda moras i kocnice bolje da uzmes, a ovaj ce mucajuci na to:
-Ssttaa? Maa-a, saa-amo pick-ee koo-o-ce :DDD

Van mreže SKYLINE

• Sr. Member
  • Auto: Corrado G60
« Odgovor #15 poslato: Mart 13, 2013, 02:52:58 posle podne »
Jedva čekam da ukinu br. motora odmah bi ubacio 2.8 ili r32 biggrin Mada to kod nas nikada neće ukinuti.
@jettavp5, nisi u pravu da bi se time krađa povećala a najveći lopovi su u stvari panduri i oni su umešani u krađu automobila. Panduri znaju sve: ko je glavni narko diler, makro, ko krade automobile, itd. samo ih boli uvo jer uzimaju mito. Trenutno se najviše krade Reno, VW ne baš jer ih ima mnogo za delove a japanci i korejanci se uopšte ne kradu niti će se krasti tako da tvoja teorija odmah pada u vodu.

Van mreže jettavp5

• Old.Jr Member
  • **
    • Eurodubs
  • Auto: VW Golf Mk2
« Odgovor #16 poslato: Mart 13, 2013, 03:18:36 posle podne »
Molio bih urednike da obrisu sve moje postove iz ove teme posto to ne mogu sam a sto se ostalih tice slozicemo se da se ne slazemo i to je to...
« Poslednja izmena: Mart 13, 2013, 03:29:33 posle podne od strane jettavp5 »

Van mreže fleepy

• Sr. Member
  • Auto: Golf 3 ABF EDITION
« Odgovor #17 poslato: Mart 13, 2013, 03:30:35 posle podne »
Jedino ako im broj motora ne pomogne da nadju lopova. Da si rekao sasije, pa ajd... U svakom slucaju, ti tvrdis da se broj koristi iskljucivo zbog pronalazenja lopova. Sto bi dalje znacilo da je to bitno jedino za vlasnika automobila. Evo, ja se odricem tog prava, ako zauzvrat ubacim 'divljaka'... A iskoristicu pravo da mi auto traze iskljucivo po broju sasije... bleh

Van mreže djokicsale

• Master Member
« Odgovor #18 poslato: Mart 13, 2013, 04:40:24 posle podne »
zašto bi  neko brisao tvoje postove, nema potrebe za tim, valjda umeš da podneseš da neko ima drugačije mišljenje od tebe, i da se ovde vodi baš dobra diskusija ili si već navikao kao tvoji stariji kolege da ti svi povlađuju? Forum zato i služi da se čuju razna mišljenja.   

Ta tvoja logika nema smisla i n znači ako ti je neko rekao da je tako, da to stvarno jeste ispravno ili da je napametnije. Da su nam zakoni uređeni po logici mi bi bilo bolji od Švajcarske, ali poenta je da je ovaj zakon o kome polemišemo samo jedan u nizu od nebuloznih i debilnih zakona koje imamo i moramo da trpimo.

Uostalom to one koji su ih prepisali i nije briga jer im preduzeće (država) daje državna kola da voze ženu kod frizera i u većini slučajeva rotacije ako kasne na koncert neke pevaljke da stignu na vreme, a narod nek se je*ava i proučava šta sve može šta ne može.

Mi spadamo u grupu zemalja koje su najgore što se birokratije tiče ako nisi znao, u svim sferama, pa i u ovoj pogotovo i ponovo tvrdim da je to sa euro 3 normama i komplikacijama oko uvoza starijih polovnjaka napravljeno velikim uvoznicima na ruku.

Primer: kupim golf 2 na strane table, priložim u sup-u dokumentaciju za motor od tog golfa i neka košta npr 50 evra taksa, i prebacim motor u moj auto koji ima loš motor.

I eto rešenja imaš evidentirano da je promenjen motor, uvedeno u saobraćajnu i ljudi za male pare imaju osvežen auto. 

Sad je procedura sledeća, moraš na carinu pa kod špeditera pa u sup da promeniš papirologiju i ko zna šta sve ne, i na kraju te skuplje izađe sve to nego sam motor.

Kome to ide u prilog? Običnim ljudima sigurno ne, a ni državi, jer ljudi u startu odustanu zbog cene svega toga, a ovako bolje da država uzme i 50 evra nego da šverceri uzmu 200.

Motor iz auta sa stranim tablama lepo provere u sup-u da li se traži da nije kraden negde u Evropi, i ako nije ne vidim razlog zašto ga neko ne bi ugradio u svoj auto???

Neka dođe jedan od tih saobraćajnih stručnjaka i ostalih lelemudonja iz agencija za mrsenje muda o saobraćaju da me demantuje i da neki argument protiv ovoga što pišem?

Agregat je potrošna roba i treba tako i da se tretira, a slažem se da treba da se evidentira, ali da to bude čista formalnost.

A povezanost krađa sa evidentiranjem broja motora baš sprečava lopove da ukradu auto, da nije toga, svi bi ostali bez automobila lollol

nemoj to da kažeš još negde smejaće ti se.

Da policija i sudstvo (a i oni što prave zakone) rade svoj posao kako bi trebalo da rade, tad bi bilo manje krađa, da ti pojasnim šta mislim.....  u X slučajeva znam da nekome ukradu telefon, ima sve podatke i ode u sup da prijavi, i svi tamo budu u fazonu, ok mada nema ništa od toga, pogotovo ako je telefon jefitniji od 15000 dinara. Tad se i ne trude. Ali kad dođe neko ko poznaje "nekog tamo"  ili ako je skuplji tel. njemu onda nađu  preko IMEI broja gde je taj lopov (ili ko je kupio tel) pozovu ga da vrati telefon i znate ostalu proceduru....

Eto i telefoni se evidentiraju i u svakom momentu i operater (a i sup) znaju gde je u metar, pa ne jebu da traže svaki već samo selektivno. Kako za koga.

Mrzi me više da pišem svi znamo šta je i kako je, ali nema ko to od zakonopisaca da popravi dotera ispravi malo u korist ljudi.

nada umire poslednja.

Van mreže jettavp5

• Old.Jr Member
  • **
    • Eurodubs
  • Auto: VW Golf Mk2
« Odgovor #19 poslato: Mart 13, 2013, 06:06:33 posle podne »
Kao prvo nemoj da mi pricas o birokratiji i glupostima kad znas da je ni u jednom trenutku nisam branio, niti je branim, mani se te price... Ne bi ni pomenuo rotaljke i gluposti da ja nisam rekao da studiram na KPA.
Niko meni druze ne povladjuje niti mi je ikada povladjivao, ne znam odakle takav zajedljiv komentar, ja sam svoje rekao i stojim iza toga ko je procitao procitao je, muka mi je od rasprava na ovom forumu jer svi tupe k*rac a nemaju pojma o cemu pricaju, postavljaju pitanja na odgovore koji postoje i nicim izazvani glume neko ludilo, i svaki, ali svaki put se pokajem sto sam rekao bilo sta, za 4 godine koliko sam na ovom forumu imam samo 200 postova a tu sam svaki dan sto dalje implicira da ne palamudim u svakoj temi niti ulazim u rasprave bez razloga, za razliku od pojedinaca.
Od svih ljudi koji su uputili komentar na ono sto sam ja napisao a i na sam pravilnik o kome se ovde polemise mislim da ste samo ti i martinvet ustvari procitali pravilnik i ono sto sam ja pisao, ali i dalje nismo na istom koloseku.
Poenta price je da se gotovo u svakoj zemlji na svetu broj motora evidentira, procitao sam odredbe zakona drzave Kalifornije i kod njih je slicna prica, za to mora postojati neki razlog koji je ocigledno daleko dubiozniji od tvojeg i mojeg pojmljenja, ili je prosto rec o obicaju posto se isti upisuje od pamtiveka, ja sam naveo jedan razlog koji je meni logican i sad cu ti objasniti jednom za svagda zasto je tako pa ces videti da ono sto sam ja napisao nije toliko smesno, posebno ne ljudima koji se razumeju u materiju...
Nisam ja rekao da cemo svi ostati bez vozila, ali ako imas milion registrovanih vozila, ukoliko se procenat kradja poveca za samo 0.5% godisnje to je 5,000 vozila, ako uzmes da je prosecna vrednost ukradenog vozila 2500e steta naneta povecanjem od samo 0.5% je 12,500,000e, malo li je...?  wacko
U lancu izmedju lopova i tebe koji si kupio kradeni motor moze se naci jedan ili vise posrednika, ako ti odes da upises motor koji ima broj 555666777 i koji se u sistemu vodi kao kraden motor odnosno vozilo, ono ce ti biti oduzeto dok se ne razjasne okolnosti pod kojim si ti dosao do motora, to znaci da cete oni naterati da pokazes prstom na lika od kojeg si kupio motor jer naravno ti neces da odgovaras za kradju zar ne, a on ce pokazati na lika od kojeg je on nabavio i tako cemo doci do onog baje koji je ustvari i ukrao vozilo, prosto zar ne? Ti ces tada pisati zahtev za nadoknadu stete koja ce ti u decenijskom sudskom procesu biti nadoknadjena... Ne zvuci vise tako smesno zar ne?
E sad ce se naci neko pametan i zajedljiv da me pita a zasto se ne evidentiraju vrata i gluposti, ljudi ne znam, mi ovde pricamo o motoru, ja sam rekao svoje pojmljenje, dao sam vam primere iz drugih zemalja jer sam video neke komentare kako toga na zapadu nema i to je to, ne znam zasto ste mi se toliko nakacili na vrat...
Pricate ovde o iznosenju svog misljenja a niko nije izneo nista drugo osim direktnog napada na moje komentare, ajde majstori kazite nesto pametno, da vas vidim...
Prica o telefonima ne moze da se uporedi sa ovim iz razloga koje mi je muka da pisem a koji se, IZMEDJU OSTALOG, naglasavam, ticu tehnicke opremljenosti policije, aj da ne idemo u off...
@SKYLINE ukoliko imas informacije o takvoj gospodi, imena, prezimena, brojeve znacke, slobodno se obrati Sektoru Unutrasnje Kontrole, obradovace ti se, ako ne onda mi ne prosipaj price rekla kazala, ne generalizuj i ne vredjaj...
« Poslednja izmena: Mart 13, 2013, 06:57:58 posle podne od strane jettavp5 »