Autor Tema: Kako upaliti na kablove?  (Pročitano 9010 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže dule73

• VW Driver
  • Hero Member
  • Pol: Muškarac
Kako upaliti na kablove?
« poslato: Decembar 18, 2012, 01:43:00 posle podne »
   http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.233.html:411037-Saveti-majstoraObazrivo-s-kablovima

Napon

KOD ”pozajmljivanja” struje od ”druga na putu” operacija ne zahteva preteranu mudrost, ali samo ako su u pitanju vozila starijih godišta.

- Jasno je da oba akumulatora, i onaj koji pozajmljuje struju i onaj koji se puni, moraju biti istog nominalnog napona, dakle 12 volti. Bitno je da kablovi budu neoštećeni i čisti, odmašćeni - kaže Marko Teić iz AK ”Voždovac”.

- Pri tome, [/color]]motor vozila koje daje struju mora biti ugašen[/url], iako se pre savetovalo da motor radi. Izbacite svakako menjač iz brzine, povucite ručnu kočnicu i tek onda pristupite povezivanju kablova. Veoma je važno i da se vozila slučajno ne dodiruju - kaže majstor Teić.

Jasno je da svi potrošači (klima-uređaj, radio, svetla, grejači stakala...) moraju biti isključeni.

- Obratite pažnju i na redosled poteza. Prvo se stavlja crveni električni kabl na ”plus” ispražnjenog akumulatora, a zatim i na ”plus” akumulatora ”dobrog komšije”. Zatim se crni kabl (nekad je i plavi) povezuje s ”minus” klemom akumulatora koji daje struju, a potom se drugi kraj (crni kabl) pričvrsti za ”masu” vozila, nikako za ”minus” praznog akumulatora - objašnjava Marko Teić, mehaničar u AK ”Voždovac”.

E sad prvi put čujem za plavi označeni dio zna li neko zašto je to tako?
« Poslednja izmena: Decembar 18, 2012, 04:53:58 posle podne od strane dule73 »

Van mreže djokicsale

• Master Member
  • Auto: passat 3 1.9TD
Odg: Kako upaliti na kablove?
« Odgovor #1 poslato: Decembar 18, 2012, 02:29:34 posle podne »
danas svako može da bude novinar i  da napiše nešto bez detaljnog obrazloženja, i sad da mi lomimo glavu zašto je to tako. Ako taj što je pisao članak zna, ja ću da pojedem svoju vozačku sa sve koricama. Da zna on bi napisao ali sam više ubeđen da je on zaista čuo nešto sigurno od nekog stručnijeg na tu temu, ali je toliko zapamtio i napisao članak. Neka mi neko objasni zašto bi morao da gasim juga ako hoću da dođem u pomoć drugom jugiću? Što, da neće možda da mu strada bord kompjuter? Ili će da izgubi kod ?  lollol

trebao je da definiše na koja vozila i sa kojim sistemima se to odnosi, jer kako je napisano računaću da se odnosi i na juga i na ladu specijalku.
« Poslednja izmena: Decembar 18, 2012, 05:44:22 posle podne od strane djokicsale »
nada umire poslednja.
ja sam tvog golfa prodao a pare popio i potrosio na kurve

Van mreže dule73

• VW Driver
  • Hero Member
« Odgovor #2 poslato: Decembar 18, 2012, 02:36:21 posle podne »
Zašto bih ja pasata 3BG ugašenog auta palio drugo auto pa da posle ni ja ne mogu upaliti. I nikako na minus akumulatora zašto?

Van mreže VW Diego

• Sr. Member
  • Auto: GII
« Odgovor #3 poslato: Decembar 18, 2012, 03:40:47 posle podne »
ma po meni su ovo nebuloze, i sa ugasenim autom nema sanse da upalis ono drugo auto, ja probao sa novim akumulatorom izvadio ga, a u auto stavio stari koji je bio pred izdisajem, spojio kleme, ma nece ni da zavergla a ne da upali  testeras

Van mreže btomic

• Jr. Member
  • *
  • Auto: VW Bora 1.9 TDI
« Odgovor #4 poslato: Decembar 18, 2012, 03:45:24 posle podne »
Ima logike za obe tvrdnje. "Nikako na minus akumulatora" jer želiš da budeš što bliži minusu startera koji je ustvari masa (eliminišeš prelazni otpor između minus kleme akumulatora i mase). Za isključeni auto je logika je da se naglo ne preoptereti alternator davaoca jer za vreme verglanja primaoca napon na akumulatoru davaoca struje pada na 7 volti a to povuče dosta struje iz alternatora. Osim toga, alternator davaoca na sebi "oseća" i akumulator primaoca čiji napon je verovatno još mnogo ispod 7 volti jer taj ne može ni da zavergla.

Van mreže Rocky

• Uprava Kluba
  • Master Member
  • Auto: Audi A4 Avant
« Odgovor #5 poslato: Decembar 18, 2012, 03:51:11 posle podne »
Logika je losa jer ne mozes da upalis auto sa praznim akumulatorom a da pri tome drugi automobil ne radi. Najbolje je da se povezu dva auta i da se (-) klema prespoji na blok motora ili slicno a ne na (-) akumulatora. Nakon toga pustiti auto davaoca struje da radi najmanje 5 minuta da bi dopunio prazan akumulator drugog auta i tako smanjio opterecenje na ceo sistem. Isto tako nikako ne drzati auto u ler obrtajima prilikom paljenja vec oko 2000 obrtaja da bi alternator i regler dobili maksimalnu struju. Eto to je sva mudrolija ;)
« Poslednja izmena: Decembar 18, 2012, 03:55:36 posle podne od strane Rocky Balboa »

Van mreže Wele

• Ultimate Member
  • Lupo GTI, Arti
« Odgovor #6 poslato: Decembar 18, 2012, 03:53:32 posle podne »
dule slobodno prepravi naslov teme da se zna o čemu je reč
Svaka pobuna, svaki otpor počinje jednom rečju - Ne!

Van mreže dule73

• VW Driver
  • Hero Member
« Odgovor #7 poslato: Decembar 18, 2012, 03:56:24 posle podne »
Promijenio naslov.

Dobro minus na šasiju ali da davaoc bude isključen to ne mogu "progutati" dok mi ne objasnite naučno

Van mreže btomic

• Jr. Member
  • *
  • Auto: VW Bora 1.9 TDI
« Odgovor #8 poslato: Decembar 18, 2012, 04:06:11 posle podne »
Nema tu mnogo mudrosti, ako akumulator davaoca nije dovoljno dobar da zavergla i upali auto primaoca nema tog alternatora koji će da mu doda 200 ampera. Osim toga, želiš da obezbediš da sva struja pri verglanju ide isključivo iz akumulatora davaoca a ne iz njegovog alternatora, jer ponavljam, to može da ga ošteti. U paralelnoj vezi akumulatora i alternatora koju kačiš na starter primaoca ne bi se znalo ko će koliku struju da da.

Van mreže Desmo

• Ultimate Member
  • Auto: Lada 2104
« Odgovor #9 poslato: Decembar 18, 2012, 04:39:56 posle podne »
Moj komšija pali auto na gurku tako što kad uhvati dovoljan zalet - zavergla, umesto da ubaci u brzinu i pusti kvačio.

Kako da mu objasnim ovo kad ni ja ne razumem?  lollol

Van mreže Kosta

• Konstantin
  • Master Member
    • vw-club.rs
  • Auto: GOLF Mk6 2.0 TDI
« Odgovor #10 poslato: Decembar 18, 2012, 04:44:46 posle podne »
Onaj majstor koji je tamo izjavio citiram: "Akumulatori koji imaju napomenu da se ”ne održavaju” znači da u sebi umesto tečnosti imaju gel" kraj citata,
 treba da se upozna sa materijom a ne da daje netačne izjave.
  excl

Van mreže DYNABLASTER

• Full Member
« Odgovor #11 poslato: Decembar 18, 2012, 04:46:13 posle podne »
iju koje nebuloze, mora da je diplomirao na megatrendu lollol

e ali stvarno, mislim da ni u jednoj struci nema vise nadrimajstora nego kod autoelektricara biggrin
« Poslednja izmena: Decembar 18, 2012, 04:52:10 posle podne od strane DYNABLASTER »

Van mreže Djole DMC

• Master Member
« Odgovor #12 poslato: Decembar 18, 2012, 07:45:40 posle podne »
iju koje nebuloze, mora da je diplomirao na megatrendu
  thumbup lollol

Kada je auto "davaoca" upaljen postoji rizik da izgori diodni most na alternatoru jer svo opterecenje tada ide preko njega a ne preko akumulatora. Najbolje bi bilo da "davalac" radi 5-10 min dok se oporavi prazan aku, da se ugasi i tek onda da se pali drugi auto.
A kada auto ne moze da upali kada se prespoji kablovima sa ugasenog auta to je zato sto su kablovi previse tanki za to. Ja imam punu garazu takvih kablova koji mi nicemu ne sluze. Nisam mogao da nadjem dovoljno kvalitetan dok nisam na kraju kupio kablove 35mm2 od aparata za varenje i sam napravio. Sad sa njima palim i kamione bez problema.

Van mreže Rocky

• Uprava Kluba
  • Master Member
  • Auto: Audi A4 Avant
« Odgovor #13 poslato: Decembar 18, 2012, 07:56:04 posle podne »
djole u potpunosti seslazem sa tobom. najbitnije je dopuniti taj akumulator pustajuci ga da radi neko vremena kablovima pre verglanja i sto si ti rekao a ono sto svi zanemaruju jeste sam kvalitet kablova i kvalitet spajanja sa klemom sto opet u vecini slucajeva resava kvalitetan kabl.  ono sto sam rekao vezano za tekst u clanku jeste da ce tesko neko da upali auto kome jeprazanakumulator a da motor pri tom ne radi a da ne govorim u najcescoj situaciji gde benzinac pali dizela :D

Van mreže Fica

• Master Member
  • Auto: golf mk2 atmo dresina
« Odgovor #14 poslato: Decembar 18, 2012, 08:01:47 posle podne »
Posto se struja i ja nikako ne mirisemo. Po vama je prava stvar prikaciti akomulator preko kablova pustiti da odradi jedno 5 do 10 min da se malo napunio i onda iskljuciti ispravan auto i preko kablova upaliti ovaj koj je bio pokvaren. Stim da su kablovi kasvetni sto je retkost.

Van mreže dule73

• VW Driver
  • Hero Member
« Odgovor #15 poslato: Decembar 18, 2012, 08:20:55 posle podne »
Rocky  Djole sad smo na pravom putu za razjašnjenje. SHVATIO
Ali ne shvatam polovični članak "privezi, izgasi, prespoj,pali". Znači prespojen akumulator prazni da radi 10-15 minuta na davaoca,  gasi davaoc i pali primaoca driving

Van mreže Djole DMC

• Master Member
« Odgovor #16 poslato: Decembar 18, 2012, 08:26:31 posle podne »
Tako je najbolje ako ne zuris, ako zuris palis "davaoca", palis ovaj sa praznim pa sta ti Bog da  ;)

Van mreže dule73

• VW Driver
  • Hero Member
Odg: može pojašnjenje u vezi akumulatora
« Odgovor #17 poslato: Decembar 18, 2012, 08:31:51 posle podne »
Možda sam prebrzo pročitao tekst pa sam se zato zaprepastio mada je to normalno ako ne žuriš. Šta ćeš kad svako piše po novinama polovično.

Van mreže DYNABLASTER

• Full Member
« Odgovor #18 poslato: Decembar 18, 2012, 09:20:08 posle podne »
od tako proste stvari se pravi citava nauka lol, ljudofi radili ste to vec i znate kako se radi, ako po nadri-uputstvima prazan akumulator spojis sa normalnim akumulatorom bez rada alternatora, prazan akumulator ima da isisa taj normalan i da nulifikuje efekat, mora da bude upaljen auto da alternator vergla i puni jer tu je snaga koja mu ga daje po punjenju :)
« Poslednja izmena: Decembar 18, 2012, 09:24:15 posle podne od strane DYNABLASTER »

Van mreže Djole DMC

• Master Member
« Odgovor #19 poslato: Decembar 18, 2012, 09:24:02 posle podne »
Ne mora da bude upaljen. Ja stalno palim kola sa akumulatorom koji mi stoji u radionici bas za te stvari, i uvek upali.