Autor Tema: gume  (Pročitano 48025 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže gpanjkov

• VW Početnik
  • Pol: Muškarac
Odg: gume
« Odgovor #120 poslato: April 12, 2010, 09:27:02 posle podne »
Sta mislite koje od ove tri gume su najbolje 195/50 R15

sava intesa  4.340 din

tigar hitris  4.060 din

barum bravuris  4.220 din

Nemoj samo Hitris....

NEma teorije da bih ja vise tigar kupio... Nakon sto sam imao michelin alpin a3 tigar je nula... Al sta cu kad nije nigje bilo michelina za kupiti tad!!!

Van mreže gpanjkov

• VW Početnik
« Odgovor #121 poslato: April 12, 2010, 09:38:53 posle podne »
Evo je i slika intese hp
http://www.jadrantrans.hr/images/sava_intensa_hp.jpg

Ја sa tigar Winter 1 imao dobro iskustvo i već par godina zimi vozim sa tim gumama ( dok se još zvala Wintera ), zimi na Kopaonik idem barem 20-ak puta.
 Za sneg je Fulda kristall montero. Moj kum je koristi na mesecedesu S 320 CDI i kaže da bolju nije imao na kolima.

Sve zavisi i koji je profil gume!!! Moguce... Ja iskreno sam nezadovoljan... Mada mozda ima razlike izmedju golfova 4 i 5... Na 4 su bile miselin gume a na 5 tigar. MOzda je kod  cetvorke tezina bila bolje rasporedjena, sve ima svoje!!! Na zimu ako budem ziv kupicu ponovo miselin pa cu reci sta i kako... Ovo ljeto cu voziti sa tigrom da ga poderem jer se na golfu 5 skroz lose pokazao od kraja januara do sad... Tj. ono dok je bilo snijega, sad nemam nikakvih problema koci dobro vuce dobro ne klize a sta ce biti na l;jeto kad ugrije vidjecemo... DOk je bilo snijega u feb. i martu nije se pokazao nikako...

Van mreže Krvopija

• Old.Jr Member
  • **
« Odgovor #122 poslato: April 12, 2010, 10:02:47 posle podne »
Moja cale na golf-u 5 ima winteru i extra sljakaju. Kod njega je 4motion pa mozda zbog toga ali su se pokazale bas dobro.
Nemoram da pricam da u sarajevu zimi ima non-stom snega i da su dobre gume obavezne.

Van mreže nemanja7

• Hero Member
  • Das Auto
  • Auto: Seat Leon 1.9 Seat inca 1.4
« Odgovor #123 poslato: April 12, 2010, 10:20:17 posle podne »
Ja sam pre 8 meseci stavio Prednje Fulda letnje a zadnje Wintera i  prezadovoljan sam ,mnogo dobro gume moja preporuka...gledao sam i goodrich ali su mnogoo lose i samo sam lose komentare cuo o njima kao i za savu i tigar siguru i barum... cuo sam da su dobre i Kleber

Andrija

• Gost
« Odgovor #124 poslato: April 12, 2010, 10:32:36 posle podne »
Jes' da je zima prosla, al' eto da kazem da su za zimu good year ultra grip7+ bez premca...al' su malo skupe  biggrin

Van mreže gedora

• sve za srpstvo i motorsport
  • Ultimate Member
« Odgovor #125 poslato: April 12, 2010, 10:37:31 posle podne »
ja mogu preporuciti na prvom mestu zajedno fuldu i tojo i na drugom jokohamu. sve tri su ekstra gume koje ces platiti dosta manje od miselina danlopa i pirelija a nezaostaju uopste za njima cak su u nekim uslovima i bolje

Van mreže nemanja7

• Hero Member
  • Das Auto
« Odgovor #126 poslato: April 12, 2010, 10:42:58 posle podne »
Toyo i jokohama...koliko su one otprilike  14" 165/70....

Van mreže gedora

• Ultimate Member
« Odgovor #127 poslato: April 12, 2010, 10:46:08 posle podne »
provjericu sutra ako stignem, a nadam se da hocu beer

Van mreže dag81

• Sr. Member
« Odgovor #128 poslato: April 13, 2010, 02:02:01 posle podne »
Kad se slusaju preporuke onda se pita sta si vozio pre njih, da li su to bile gume ili neko smece od 10godina i 100.000km, pa se onda daje sud. Bar ja tako gledam na sve to, a dosta guma sam vozio, kroz ruke mi proslo jos vise, pa znam otprilike sta koliko valja i koja je klasa.
Najbolji su mi oni koji prvi put kupe novu gumu-ne mislim ni na kog licno na ovom forumu niti ima veze sa ovim forumom zakljucak, a pre toga vozili na zicama pa kazu extra je ova lupam Tigar Prima. Eeeee, pa da kako da ne. lollol

Npr. Kleber pa to je zlo najvece, bucna, klizi po kisi, nije ni jeftina. Winter1, dobra po snegu prvu sezonu, za sve ostale vremenske prilike krs(ali ne gori od Klebera HP2), poredim konkretno 195/65 R 15, za Yugice nije losa i ta starija auta koja nose 13 i 14''.
Goodrich Touring takodje dosta losa-prastari model i danas se pravi samo u 13icama, ostale BFG su OK bar do 15'', i mnogo su bolji  izbor od Klebera, Tigra, Save pa i Fulde(Fuldi je ostala ta mana da postaje plasticna i da se brzo trosi iako je grupacija Goodyeara).

Dakle da rezimiram moje iskustvo Tigar, Kleber nikad vise na mom autu, Sava takodje, jedino ovaj novi model Intesa HP deluje da je OK ali nemam licnog iskustva sa njom.
« Poslednja izmena: April 13, 2010, 02:03:55 posle podne od strane dag81 »

Van mreže marko.jovanovic

• Jr. Member
  • *
« Odgovor #129 poslato: April 13, 2010, 08:11:47 posle podne »
Slicne dileme tigar/sava/kleber imamo svi kojima je budzet po gumi ogranicen na 50e..
Sinoc po najvecem pljusku sam probao kako se hitris u 195/50/15(stare 4-5 meseci) ponasa, i uopste nije lose cak iznad mog ocekivanja za tigar gume. Pri naglom kocenju od 80km/h do nule ne baca auto levo desno ali  malo proklizava ka napred sto je normalno zbog pljuska.
I po suvom je ok, npr uz iriski venac idem pun gas i nije mi se desilo da zanosi i sl.
Kakva su iskustva drugih sa ovim gumama?

Van mreže dag81

• Sr. Member
« Odgovor #130 poslato: April 13, 2010, 08:50:01 posle podne »
Ma dobra je Hitris sto se tice drzanja za te pare, samo kako se potrefi sto se tice balansa tu imaju problem.

Van mreže gedora

• Ultimate Member
« Odgovor #131 poslato: April 13, 2010, 09:01:41 posle podne »
Toyo i jokohama...koliko su one otprilike  14" 165/70....
izmedju 45 i 55eu

Van mreže nemanja7

• Hero Member
  • Das Auto
« Odgovor #132 poslato: April 13, 2010, 09:02:27 posle podne »
e hvala ja sam bio ubedjen da su skuplje mnogo...

Van mreže shooter

• VW Početnik
« Odgovor #133 poslato: April 13, 2010, 09:15:16 posle podne »
ja sam pre par dana skinuo i "garazirao" mischelin alpin a3 ( 195-65-15 ) i namestio 4 nove goodyear efficient grip ,asimetricna guma ( 205-55-16 ) presao sam oko 1000 km i zadovoljan sam gumom,tisa je od alpin a3,letnja je pa verovatno i meksa guma,vozio sam je i po kisi i odlicno mi deluje,i u krivinama mi je veoma poslusna pri vecim brzinama,ili sam se ja istripovao pa bijem po gasu ali ne mrda u krivini  driving

Van mreže Rocky

• Uprava Kluba
  • Master Member
  • Auto: Audi A4 Avant
« Odgovor #134 poslato: April 14, 2010, 10:54:01 pre podne »
Pitajte Aleksandru kakav je Hitris  angry2  5 bubrega posle samo jedne sezone, ja je nikom nebih preporucio. Tigar samo u najgoroj nuzdi.  B)

Van mreže bogdanPG

• Hero Member
  • Auto: a4 allroad, golf 5
« Odgovor #135 poslato: April 14, 2010, 05:55:57 posle podne »
a kad je tigar bila dobra guma??
nikad...s njima se kliza kao po ledu

Van mreže gpanjkov

• VW Početnik
« Odgovor #136 poslato: April 14, 2010, 09:31:40 posle podne »
Ljudi, bjezte od tigra nikad vise... Ja imam samo jedno pitanje... Imam tigar na autu kako ce mi se ponasati winterA preko ljeta posto je nisam planiro skidat da ih bar poderem?!

Van mreže bogdanPG

• Hero Member
  • Auto: a4 allroad, golf 5
« Odgovor #137 poslato: April 14, 2010, 11:57:47 posle podne »
nisam nikad probao...mislim da ce drzati ona ali neces vjerovati za koliko ce se vremena (brzo) ponijeti jer zimska guma nije namijenjena za visoke temperature...

Van mreže Pasatka

• VW Početnik
  • Auto: VW Passat B8 Variant 4Motion
« Odgovor #138 poslato: April 16, 2014, 04:13:45 posle podne »
Pitanje u vezi dimenzija guma i felni u zavisnosti od modela vozila.

Imam Passat 2.0 TDI (B6) iz 2010. i zanima me koje mu gume mogu staviti (po dimenzijama)?

Sada imam gume dimenzija 215/55/R16 i MNOGO su skupe, dobrih 40% su jeftinije 205/55/R16 pa pih bio rad kupiti ove umesto onih vecih...

Nasao sam ovde: http://www.wheel-size.com/size/volkswagen/passat/2010/#trim-20-tdi  da je za Passat 2.0 TDI 2010. najmanja velicina je upravo ova moja 215/55/R16

Da li se sme staviti manja guma?!
Da li se sme staviti manja zimska guma (205/55/R16)
Da li se moze menjati i velicina flene?

Na sadasnjim Al felnama pise 5x112 , ET45 , J7 x 16H2.
Znam sta znace oznake.
Da li se sme i ako sme, koliko se sme "pomerati" (smanjivati i povecavati) J i ET broj?
To pitam jer ce mi pred zimu trebati celicne felne za zimske gume, a polovne u tacno ovoj velicini mozda moze biti tesko naci, bas kao sto je tesko naci sada jednu za rezervni tocak...

Volio bih cuti vasa misljenja, narocito dobrodoslo je misljenje strucnih lica (vulkanizera, saobracajnih inzenjera i tehnicara, profesionalnih vozaca... upucenih entuziasta ...) da nam ovo sto bolje objasne.

Unapred hvala
***************** Vozite kola...? *****************
ONDA NE PARKIRAJTE NA MESTIMA REZERVISANIM ZA OSOBE SA INVALIDITETOM !!!

Van mreže vujkee

• VW Početnik
  • Auto: passat b5 1.9 tdi
« Odgovor #139 poslato: April 16, 2014, 07:05:36 posle podne »
Mozes slobodno, licno imam iskustva. Neprimetna razlika od 1.5 % od prilike, to je nista. Jako mala razlika nosivosti tj. tezinskom indeksu 91 / 93. Felne mogu da se menjaju, ali to ti niko nece preporuciti, jer veca felna, skuplja guma + losi putevi jer mora nizi profil, ode trap, izadje klobuh. na 7 jota najbolje lezi 205 i 215, tako da ne diraj nista.. et moze malo gore - dole,  da se menja, od srca felne koliko izlazi napolje.