Gledao sam to za grudnjak. Taj LazyLizard tip iz Sarajeva trazi osamdeset marki, odnostno 40 evra za grudnjak. Je l' mnogo?
Evo, stiglo mi malo vremena i volje pa sam se odlučio za eksperimentisanje. Negde sam na netu video da se može ovo odraditi bez neke velike nauke, pa sam odlučio da se upustim u to. Mislio sam da očistim EGR ventil i skinuo ga, pa nisam mogao da stanem na tome i nastavio dalje da rastavljam. Skinuo sam razvodnu glavu, ako se to tako zove

i crevo koje vodi do interkulera.
U levoj ruci je EGR, a ovo u desnoj ne znam šta je

Prosvetlite me ako znate.

Ovo je ta 'razvodna glava' ? Ove velike fleke od ulja ne znam od čega su. Mislio sam, a sada se nadam, da su od čađi i katrana koji se nakupio pa se možda od temperature rastopio i procureo. Moje neko razmisljanje

Ulaz u taj metalni razvodnik, šta li je već. Solidno se nakupilo čađi...

Ovo me brine, ne znam odakle ulje u ovoj cevi. Da li do toga sme da dođe?

A ova cev na slici gore ulazi u ovaj deo na slici dole, koji je neki razvodnik koliko sam skontao.

Kada sam sve rastavio, onda sam lepo uzeo komad krpe i zapušio one rupe na ulazu prema klipovima da ne bi neke drle upalo, i prekrio još jednom dekom da zaštitim od prašine koliko mogu.

Sada sam u fazi čišćenja skinutih delova. Čitao sam da ima neka šema da se to čisti spaljivanjem i duvanjem kompresorom, ali ovde ja nemam ni brener ni kompresor pa me interesuje kojim alternativnim načinom da to očistim domaćinski. Preporučujte ako znate

U tu razvodnu glavu, razvodnik, kako god se zove, nasuo sam nafte koliko je moglo da stane i ostavio da se kiseli taman dok ja temu napisem i pojedem nešto.
Imate li savet šta još na motoru mogu da očistim i kako to da odradim, kada sam ga već razvalio? I da li smeta autu ako stoji tako rastavljeno, ali ako su motor i rupe na njemu lepo ušuškani?
Kako da očistim EGR ventil od čađi, smem li ga prati naftom ili samo da zgulim suvom krpom koliko mogu?
Svi saveti dobrodošli