Autor Tema: svetlo u kabini  (Pročitano 17982 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže micko89

• Full Member
  • Pol: Muškarac
  • Auto: VW SHARAN 1.9 T(DI)
svetlo u kabini
« poslato: Avgust 09, 2011, 01:30:09 pre podne »
pozz ljudi imam jedno pitanje. Posto mi ne radi svetlo nigde u kabini ni gepeku ni ona svetla odole na vratima. a sve je normalno radilo dok je nisam u gepek umesto one sijalice stavio neke diode onu traku sa diodama(glupirao se) e sad dali je to moglo da uzrokuje kvar sta je tu moglo da crkne sta da proverim? pre tih dioda sve je radilo kako treba a sad nista ne funkcionise od svetla u kabini i gepeku?
molim za pomoc
Nije važno stići prvi. Važno je stići pre drugog.

Van mreže Gagi

• Ice Cool
  • Master Member
Odg: svetlo u kabini
« Odgovor #1 poslato: Avgust 09, 2011, 01:53:19 pre podne »
crko ti osigurac... mozda si napravio neki spoj sa tim diodama...

Van mreže micko89

• Full Member
« Odgovor #2 poslato: Avgust 09, 2011, 01:58:14 pre podne »
nije osigurac sigurno sve sam ih detaljno ispregledao i svi su u redu

Van mreže Gagi

• Ice Cool
  • Master Member
« Odgovor #3 poslato: Avgust 09, 2011, 02:03:54 pre podne »
ma mora da je osigurac... pogledaj malo bolje... imas one kad otvoris vrata,a imas par komada ispod haube sa vozacke strane... ne znam koji su za svetla , ali ne verujem da je bilo sta drugo,ako je radilo pretoga...

Van mreže micko89

• Full Member
« Odgovor #4 poslato: Avgust 09, 2011, 02:07:26 pre podne »
ma mora da je osigurac... pogledaj malo bolje... imas one kad otvoris vrata,a imas par komada ispod haube sa vozacke strane... ne znam koji su za svetla , ali ne verujem da je bilo sta drugo,ako je radilo pretoga...
sve sam te pregledao i svi su u redu i cak sam ih sve cupao napolje da vidim da nisu korodirali i svi su perfektni i ti kod vrata i ti ispod haube. a dali ima neki relej za ta svetla ili automat ili nesto slicno sto je moglo da strada?

Van mreže Gagi

• Ice Cool
  • Master Member
« Odgovor #5 poslato: Avgust 09, 2011, 02:11:02 pre podne »
pa verovatno ima neki vremenski modul ili nesto,ja se ne razumem u tu elektriku toliko... uzmi glinericu pa vidi jel dolazi uopste struja dotle... a reci mi jel mozes rucno da upalis na prekidac kupe sijalicu?

Van mreže cvijander

• Master Member
  • Auto: Golf 2 Tas+Mexico
« Odgovor #6 poslato: Avgust 09, 2011, 10:03:55 pre podne »
Samo nam pojasni o kolikom broju sijalica je rec  ;).Jer sa diodama mozes da zamenis svaku sijalicu skoro ,pa mi nije jasno gde si tu traku stavio .

Van mreže micko89

• Full Member
« Odgovor #7 poslato: Avgust 09, 2011, 12:55:12 posle podne »
pa verovatno ima neki vremenski modul ili nesto,ja se ne razumem u tu elektriku toliko... uzmi glinericu pa vidi jel dolazi uopste struja dotle... a reci mi jel mozes rucno da upalis na prekidac kupe sijalicu?
ne nedolazi struja uopste. nemogu da upalim na prekidac svetlo ne reaguje uopste

Van mreže micko89

• Full Member
« Odgovor #8 poslato: Avgust 09, 2011, 01:03:46 posle podne »
Samo nam pojasni o kolikom broju sijalica je rec  ;).Jer sa diodama mozes da zamenis svaku sijalicu skoro ,pa mi nije jasno gde si tu traku stavio .
pa ja sam sa tom trakom zamenio onu sijalicu u gepeku dakle mesto nje sam povezao tu traku sa diodama a na traci je bilo oko 20 dioda. i radilo je to mozda dva dana sve normalno i onda odjednom nema vise nigde svetla ni kad se vrata otvore ni kad rucno probam da upalim. mada posle toga mi se desavalo da dodje svetlo na kratko ali samo onako da skilji nema tu jacinu i bude ga minut dva i onda opet nestane ali u zadnje vreme je skroz mrtvo nema nikakvih znakova

Van mreže Wele

• Ultimate Member
  • Lupo GTI, Arti
« Odgovor #9 poslato: Avgust 09, 2011, 01:27:28 posle podne »
Ja sam stavio isto traku u gepek za bolje osvetljenje i kad automat ugasi svetlo onda "chkilji" dok ne pokrenes opet automat za svetlo u kabini. Ja pritisnem otkljucavanje na daljincu. Ja sam jos razvlacio zice okolo. Kod mene radi kako treba evo vec nesto preko mesec dana. Da nisi neku zicu cviknuo ili ostetio?
Svaka pobuna, svaki otpor počinje jednom rečju - Ne!

Van mreže micko89

• Full Member
« Odgovor #10 poslato: Avgust 09, 2011, 01:37:11 posle podne »
pa ja nisam imao sta da ostetim ja sam uzeo struju direkt sa sijalice iz gepeka i to povezao i radilo je kaod otvorim gepek sve ok. ali meni nisdu te diode skoljile ponekad nego ono gornje svetlo u kabini kod sofesajbne ono se ponekad upali samo od sebe i ckilji minut i opet nestane

Van mreže btomic

• Jr. Member
  • *
  • Auto: VW Bora 1.9 TDI
« Odgovor #11 poslato: Avgust 09, 2011, 01:54:55 posle podne »
Pa trebalo bi da ima neki vremenski rele koji posle određenog vremena isključuje svetlo u kabini (ako nije na položaju da je stalno uključeno). Moguće je da je taj rele otišao (mada tih 20 dioda u gepeku ne bi trebalo da bude baš preopterećenje a i zašto bi to išlo preko relea za kabinu). Kažeš "radilo je 2 dana sve normalno", da li si u ta dva dana otvarao i gepek ili misliš samo na sijalice u kabini? Ako ti nije problem otkači sve što si dodao i poveži kako je bilo pa vidi šta se dešava. Treba nabaviti električnu šemu, mogli bismo onda pročitati šta je sve moglo da ode.

Van mreže micko89

• Full Member
« Odgovor #12 poslato: Avgust 09, 2011, 02:26:50 posle podne »
Pa trebalo bi da ima neki vremenski rele koji posle određenog vremena isključuje svetlo u kabini (ako nije na položaju da je stalno uključeno). Moguće je da je taj rele otišao (mada tih 20 dioda u gepeku ne bi trebalo da bude baš preopterećenje a i zašto bi to išlo preko relea za kabinu). Kažeš "radilo je 2 dana sve normalno", da li si u ta dva dana otvarao i gepek ili misliš samo na sijalice u kabini? Ako ti nije problem otkači sve što si dodao i poveži kako je bilo pa vidi šta se dešava. Treba nabaviti električnu šemu, mogli bismo onda pročitati šta je sve moglo da ode.
da druze radilo je sve ok jedno 2 dana i to svetlo u gepeku i sijalice u kabini sve normalno mada malo pre sam se setio da jedan dan kad sam otvorio gepek ta traka sa diodama je visila posto je bilo vruce pa se traka odlepaila iz gepeka i visila dole i konakti su se raskacili e sad dali neznam dali je to napravilo neki spoj pa je crklo nesto uglavnom od tad ja nemam struju u tim zicama i nigde u kabini. uglavnom sad je sve raskaceno i spojeno kako je bilo pre tih dioda ali nista ne funkcionise

Van mreže micko89

• Full Member
« Odgovor #13 poslato: Avgust 09, 2011, 05:32:15 posle podne »
ljudi imali jos neko neku ideju za moj problem  :huh:

Van mreže cvijander

• Master Member
  • Auto: Golf 2 Tas+Mexico
« Odgovor #14 poslato: Avgust 09, 2011, 08:29:34 posle podne »
Mislim da si sam sebi odgovorio  ;) ,negde su ti se rasklimale i napravile kratak spoj i ode osigurac .E sad evo ako hoces mozes i sam da testiras te diode posto ti jedna + a druga - ,samo povezes direktno na acc i videces da li rade .Kod mene npr sve dok nisam zamenio pazi ovo -osigurac za osvetljenje tablice ja nisam imao struju u instrument tabli..Mozda je kod tebe neki drugi crkao osigurac ,neznam  ;),ali ides redom i pratis tj sklanjas sta je ispravno a sta ne.

Van mreže micko89

• Full Member
« Odgovor #15 poslato: Avgust 10, 2011, 12:29:31 pre podne »
ali osiguraci su svi u redu i ja sam te diode izbacio iz auta i vratio staro osvetljenje ali nista ne funkcionise od svetla u kabini nesto je crklo ali osigurac nije vise puta sam gledao i detaljno proveravao sa unimerom i sve je ok.ali svetla ni za leka nema

Van mreže btomic

• Jr. Member
  • *
  • Auto: VW Bora 1.9 TDI
« Odgovor #16 poslato: Avgust 11, 2011, 02:26:38 posle podne »
Svetla u kabini i gepeku ne idu direktno sa osigurača na prekidače već preko tzv. CCM modula. Pogledaj ovu temu (na engleskom)

http://forums.tdiclub.com/showthread.php?t=258126

čovek je imao istovetan problem kao ti. Posle kopanja po mnogim stvarima (naravno, osigurači su mu bili u redu) ispostavilo se da je otišao rele u CCM modulu. Ovde imaš mali šematski prikaz sa čime je sve povezan i šta sve pokreće CCM modul

http://uk-mkivs.net/forums/t/266823.aspx

Moguće je da je i kod tebe kratak spoj oštetio nešto u tom CCM modulu. Nemam nikakvu unutrašnju šemu za ovaj modul ali kao što sa gornje šeme vidiš žica za svetla u kabini polazi sa pina 20 sa 23-pinskog konektora na CCM modulu. Ako otvoriš CCM modul pokušaj da ispratiš odakle unutra polazi veza za taj pin na konektoru pa vidi šta je sa tim.

CCM se inače nalazi ovde

Budi samo oprezan jer sa CCM modula polaze i kontakti za vazdušne jastuke!!!, zato otkači minus na akumulatoru i uhvati se dlanovima za neki metalni deo na autu da se oslobodiš statičkog elektriciteta pre nego što počneš da čačkaš sa njim. Srećno

Van mreže Djole DMC

• Master Member
« Odgovor #17 poslato: Avgust 11, 2011, 04:24:44 posle podne »
Imas crno-narandzastu zicu na crnom dzeku ispod plastike, levo od pedala. Proveri da li tu ima stalni +/ Ako nema dovedi sa table i  driving.
I stavi osigurac od 10A obavezno.

Van mreže micko89

• Full Member
« Odgovor #18 poslato: Avgust 11, 2011, 06:55:49 posle podne »
Svetla u kabini i gepeku ne idu direktno sa osigurača na prekidače već preko tzv. CCM modula. Pogledaj ovu temu (na engleskom)

http://forums.tdiclub.com/showthread.php?t=258126

čovek je imao istovetan problem kao ti. Posle kopanja po mnogim stvarima (naravno, osigurači su mu bili u redu) ispostavilo se da je otišao rele u CCM modulu. Ovde imaš mali šematski prikaz sa čime je sve povezan i šta sve pokreće CCM modul

http://uk-mkivs.net/forums/t/266823.aspx

Moguće je da je i kod tebe kratak spoj oštetio nešto u tom CCM modulu. Nemam nikakvu unutrašnju šemu za ovaj modul ali kao što sa gornje šeme vidiš žica za svetla u kabini polazi sa pina 20 sa 23-pinskog konektora na CCM modulu. Ako otvoriš CCM modul pokušaj da ispratiš odakle unutra polazi veza za taj pin na konektoru pa vidi šta je sa tim.

CCM se inače nalazi ovde

Budi samo oprezan jer sa CCM modula polaze i kontakti za vazdušne jastuke!!!, zato otkači minus na akumulatoru i uhvati se dlanovima za neki metalni deo na autu da se oslobodiš statičkog elektriciteta pre nego što počneš da čačkaš sa njim. Srećno

hvala druze na ovom postu alal ti vera sto si ga iskopao ali to cu morati da odvojim jedan dan da skidam tu plastiku ispod a dali si ti siguran da to meni tu stoji na passatu taj ccm modul?

Van mreže micko89

• Full Member
« Odgovor #19 poslato: Avgust 11, 2011, 07:14:14 posle podne »
Imas crno-narandzastu zicu na crnom dzeku ispod plastike, levo od pedala. Proveri da li tu ima stalni +/ Ako nema dovedi sa table i  driving.
I stavi osigurac od 10A obavezno. ovo sam uslikao kucisteosiguraca koje sam proveravao zilijon puta
djole ja sam to sad proverio ali nisam mogao da nadjem taj dzek sa crnom i narandzastom zicom dali je to jedan od ovih dzekova oni se nalaze na stubu kad se otvore vozaceva vrata levo od pedala
 E sad ja sam danas izvadio onu sijalicu sto bi trebala da sija u gepeku i na to kuciste sijalice doveo drugi minus posto sam mislio da mi je masa losa pa sam to probao medjutim nista, onda sam doveo na to isto kuciste plus + i onda je proradilo svetlo svuda u autu i u geeku kao sto bi i trebalo da radi i lepo reaguje na onaj glavni prekidav kod soferke, ali kad sam zatvorio sva vrata to svetlo je i dalje sijalo sto znaci da mi je crkao neki od onih mikro prekidaca ali nemogu da znam koji posto stalno sija kad je na tom polazaju prekidac. ali mi se svetlo u gepeku pali i gasi kao sto i treba. e sad ja sam to eksperimentisao danas ali nisam naravno ostavio to tako povezano. znaci kod mene na autu je definitivno problem taj + za svetla e sad samo kad bi znao koji je to plus i sta se sa njim dogodilo????
« Poslednja izmena: Avgust 11, 2011, 07:25:08 posle podne od strane micko89 »