Sa optimom sam i ja ranije imao problem... do 180 sve ok... preko 180 baci dim pozadi, a na braniku sam nalazio kapljice ulja.... Jedan cika majstor mi rece da u tim vecim obrtajima to ulje ne stigne da spusti dole, pa ga nalije u ventile... bla bla... tako nesto, pa ga onda izbaci na auspuf :D
Sto se kompresije tice... ja mislim da je 9899 prilicno losa kompresija.... meni je na vektri pokazivalo 14 na sva 4 klipa.... (1.6 16V motor), a ne verujem ni da je na ABFu zdrava kompresija ista manja... ili ako i jeste malo je manja. A kompresiju ako gube ne znaci da su zveknule karike, cilindri.... moze biti i problem sa glavom tj ventilima... ako ne zatvaraju dobro kompresiju moze i tuda da produvava :D .... ma nemam pojma..... ahahaha :D
A da ima majstora.... ima....a da ima i onih drugih.... imaaaaa :D
Jel te meni na nekom skupu pre jedno dve godine, mozda i jace... neko za ovaj moj 1.8 RP rece da je to gotov motor, morace da se otvara, problemi najavljeni itd i sl.... jer se nesto culo.... inace cuo se popusten zavrtanj na nosacu altenatora.... a da kucnem u drvo motor mi i dan danas radi extra bez ikakvih radova na njemu do sada .....
Moje misljenje sto se te kompresije tice.... otidji izmeri jos kod nekog na drugom aparatu kompresiju.... ako je i tu tako mala po meni bi taj motor trebalo odraditi.... videti zbog cega gubi kompresiju.... a u sustini mozes i da vozis jos tako.... znas najbolje sam koliko ti i ulja trosi i kako ti auto ide