Autor Tema: Chip na mk4 TDI alh 66kw ?  (Pročitano 13102 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Peca_Nis

• VW KLUB Maniac
  • Ultimate Member
  • Pol: Muškarac
Chip na mk4 TDI alh 66kw ?
« poslato: Maj 25, 2011, 02:35:38 pre podne »
Koliku bih snagu mogao da izvucem iz ovog motora chipom ili kako vec, i koliko bi to zadovoljstvo kostalo $? Jel se to radi kompjuterski sve, menjaju se mape ili se ubacuje nesto?

Sta bi mi se desilo sa potrosnjom i radnim vekom motora? Sigurno je negde bila ova tema, zakljucajte je ako pravi guzvu.

U pitanju je TDI 66kw/90ks ALH
nemam ja. to su gile i ljilja iz borce. kruska jebe tu zenu on ima br

Van mreže Wele

• Ultimate Member
  • Lupo GTI, Arti
Odg: Chip na mk4 TDI alh 66kw ?
« Odgovor #1 poslato: Maj 25, 2011, 09:03:54 pre podne »
~25ks, postrosnja manja 10%, a vek motora je diskutabilno, zavisi u kakvom je stanju
Sve se radi kompjuterski tj samo ti se promeni mapa, a ako hoces (dosta) vise para da potrosis mozes da menjas kojesta po motoru.
Cene razne od 160e pa na vise.
Imas u Prijatelji novca, ovaj kluba  biggrin nekoliko njih koji to rade i oni ce ti preciznije reci
Svaka pobuna, svaki otpor počinje jednom rečju - Ne!

Van mreže orwikcons

• VW Početnik
« Odgovor #2 poslato: Maj 25, 2011, 10:19:12 pre podne »
http://www.smchiptuning.com/586/vw-golf-iv-1.9-tdi-90

SM Optimum je ono što tebe interesuje, dok SM Power obuhvata promenu turbine i još nekih delova. Imaš tamo napisano, SM Optimum, kako tamo kažu, ne menja vek motora, niti potrošnju kada auto voziš normalno, ali prilikom forsiranja, naravno i potrošnja će biti veća, naspram veće snage. Ukoliko si forsirao auto i do sada, i ako ga budeš forsirao posle čipa, sigurno će i vek motora da bude manji jer je forsiranje veće.

Van mreže dule tdi

• Sr. Member
  • Auto: Golf 4 ALH, Passat b6 2.0
« Odgovor #3 poslato: Maj 25, 2011, 10:46:37 pre podne »
i ja imam isti taj motor i voleo bih da ga cipujem,ali se stvarno zentam da posle umesto jaceg auta dobijem felerican auto
sto se tice +25 konjica i pedesetak Nm to je sasvim dovoljno,isao bi ko metak
a sto se tice veka motora vozio bih ga isto ko i sada,lagano,cipovanje bi mi jedino trbalo za preticanje jer 90ks na karavana nije bas dovolnjo(kada je pun)

Van mreže Turbo

• Master Member
  • Auto: Passat B6
« Odgovor #4 poslato: Maj 25, 2011, 10:53:14 pre podne »

Van mreže Peca_Nis

• VW KLUB Maniac
  • Ultimate Member
« Odgovor #5 poslato: Maj 25, 2011, 11:13:57 pre podne »
problem je, sto, od kad sam mu stavio ove 18'' felne, ubrzanje se osetno smanjilo, a potrosnja se povecala, tako da po gradu mi ne pokazuje nikad ispod 7,7 litara...a ranije je pokazivao oko 6-6.5 maximum  biggrin moram to da uradim u skorije vreme, jer ta 25 konja ce mnogo da mi znace  B)

Van mreže Madison

• Uprava Kluba
  • Ultimate Member
  • Auto: mk1 cabrio GTI 16v, Golf 5 GTI
« Odgovor #6 poslato: Maj 25, 2011, 11:41:50 pre podne »
Svaki cip ti nesto da, a nesto oduzme, to moras da znas. U sustini, ono sto ti chipom obecaju, na neki nacin dobijes, a na neki ne. Koliko sam primetio kod svih ljudi koji su cipovali auto, mislim na turbo motore, cipom se poveca turbo rupa. Konkretno kod tdi-a, do 2000 obrtaja skoro pa mrtav auto, ali te od 2000 zalepi bas extra. Na taj nacin ti se smanji potrosnja ako ga vise vremena vozis do 2000 obrtaja, a za preticanje samo vratis u nizu brzinu, napunis do 3500- vise ti i nece trebati, a i skodi autu.

Skodamaniak ti moze malo bolje objasniti, on je cipovao svoj tdi, isto 90konja (mada ima valjda 2 tipa tih od 90 konja). Inace, on je radio dyno pre i posle chip-a. Pre chipa motor je izbacio 100 konja(fabricki ima 90) i to nakon 200 000km. On ga je valjda cipovao na oko 130... big_boss

Van mreže Turbo

• Master Member
« Odgovor #7 poslato: Maj 25, 2011, 11:45:26 pre podne »
Ne poveca se cipom "turbo rupa" ako se fino uradi, a snaga moze da se raspodijeli kroz obrtaje po zelji. Ako hoces da puni ranije nego inace, to ces i dobiti.

Van mreže Madison

• Uprava Kluba
  • Ultimate Member
  • Auto: mk1 cabrio GTI 16v, Golf 5 GTI
« Odgovor #8 poslato: Maj 25, 2011, 11:58:01 pre podne »
Nesto sumnjam da moze da se izvuce i konjaza i da ostane na svim obrtajima jak, a da se jos i smanji potrosnja. Onda bi i fabrika kupovala te cipove i ugradjivala...
Ako ostane jak pri nizim obrtajima, onda pretpostavljam da nema nista od smanjene potrosnje, tj. bude suprotno?

Van mreže Turbo

• Master Member
« Odgovor #9 poslato: Maj 25, 2011, 12:01:51 posle podne »
Haha, pa ne moze primati isto na svim obrtajima, onda bi imao 200 konja  biggrin Moze samo da se podesi da li hoces maksimalni obrtni moment na nizim ili visim obrtajima i upravo ce se vise smanjiti potrosnja ako stavis da prima na nizim, u tom slucaju si max do 3000 rpm zavrsio posao.

Van mreže Skodamaniak

• Master Member
« Odgovor #10 poslato: Maj 25, 2011, 04:47:14 posle podne »
meni je lik ubacio maximalnu mapu i onda je redukovao spram podataka tj. stanja motora koje je dobio dijagnostikom serijskog motora na valjcima. Rekao sam mu da mi ako ikako moze obrtni podigne da ne bude na dnu jer su mi zamajac i kvacilo losi, to je i ucinio, auto vuce tek od 2200 ono brutalno, prije 2000 se osjeti da je mnogo jaci no serijski ali kazem tek posle 2200  driving    Znaci na valjcima mi je redukovao snagu i podesavao je spram mojih zahtjeva ali i stanja motora. Takodje je naglasio da ako motor budem pazio kao do sada da nemam bojazni po turbo i motor kao takav, znaci sve one sitnice: ne ubrzavanje na full gas iz podruma, ne natezanje motora prvih 15 minuta od prvog paljenja, ne gašenje motora posle duže ili zahtjevnije vožnje, ulje na max. 10 iljada km i sl i miran sam. Ne znm, nadam se da ce tako i biti, do sad sa chipom oko 30 iljada za manje od godinu dana i sve radi (imao problema sa crijevima od N75 ventila jer su bila stara i to je to).

Što se potrošnje tiče, ona zavisi mnogo od kvaliteta goriva, ako sipam loše gorivo sada mi je lagano 7,5, uz dobro gorivo je oko 5,5-6 prosjek (ranije bez chipa mi je prosjek bio oko 7,5l), znači potrošnja je pala i to dosta. PG-Čačak-PG cca 20 litara - mislim da je to dovoljan podatak  bleh

O performansama ne vrijedi pricat  biggrin   ubrzanja na autoputu sa 130 pa naviše smiješno, preticanja ko od šale nekih puta nije svejedno preteć drugom jer lako provrti gume. Znaci ja prezadovoljan. Da si rekao da planiraš takvo nešto pa da te provozam u ovu moju laminu da ti odma otklonim sve sumnje  biggrin   Ako te još šta zanima reci slobodno, tu sam da pomognem kolko mogu.

Van mreže Stefan

• Sr. Member
« Odgovor #11 poslato: Maj 25, 2011, 05:53:50 posle podne »
Skodamaniak koliko sada imas konja posle chip-a? Posto i ja imam isti motor (90ks) pa me interesuje koliko moze da se izvuce. I koliko te je izasao chip?

Van mreže Peca_Nis

• VW KLUB Maniac
  • Ultimate Member
« Odgovor #12 poslato: Maj 25, 2011, 06:31:35 posle podne »
hvala svima na savetimam B)

@skodamaniak

koliko te iskostao chip? znaci ja biraj na kojim obrtajima cu da stedim snagu a na kojima ne, jel tako?

Van mreže D@rko

• Hero Member
  • biker for life!
  • Auto: mk4- mk3- b5.5- gsxr 750
« Odgovor #13 poslato: Maj 25, 2011, 06:36:18 posle podne »
Mislim da je skoda sve objasnio. Informacija iz prve ruke.
A i mene interesuje koliko je to isplativo raditi na benzincu. Recimo za ovaj moj od 105 ks, vidim tamo da ima optimum cip da se digne na 115ks... Koliko ce se tih 10ks osetiti u voznji  :huh:

Van mreže Turbo

• Master Member
« Odgovor #14 poslato: Maj 25, 2011, 06:41:02 posle podne »
Na atmosferskom motoru neces dobiti tih obecanih 10KS, tako da se ne isplati.

mladen3103

• Gost
« Odgovor #15 poslato: Maj 26, 2011, 01:11:29 pre podne »
sve zavisi od stanja auta i motora,cip je ok stvar,pogotovo alh motor je dobar za to jel je vgt turbo,
i ja preporucujem sm chip jel je moj buraz cipovao stila 1.9 jtd 115 ks i posle sm optimuma
je izbacio 147 konja na valjcima,mada ako auto ima 200tkm i vise onda nije vise za cipovanja,
mislim jest al treba izbalansirat sa stanjem motora,

Van mreže Skodamaniak

• Master Member
« Odgovor #16 poslato: Maj 26, 2011, 11:35:40 pre podne »
sada ne znam kolko imam, jer se sve zapusilo od nafte izuzetnog kvaliteta koja ispunjava euro 5 standarde  lollol

alposle chipa j eimala 128,27ks (+/- pola ks ne sjecam se tacno).

Inace mene je chip u ceskoj sa mjerenjem snage prije i posle chipa. detaljnom dijagnostikom i otklanjanjem par softverskih greski ovog ALH motora ispalo cca 220e.

A ALH motor moze da izvuce samo chipom do 135ks i 310NM (ali to su vec maximalne vrijednosti koje se ne preporucuju i pozeljno bi bilo raditi druge prepravke). Takodje je ALH motor veoma zahvalan za chip ne samo zbog VGT-a nego i zbog hladjenja klipova sa donje strane uljem a to nema recimo AGR motor, a i zbog malko drugacijih dizni  ;)

@peca: pazi tako ovaj lik gore radi, to neces moc birat kod lokalnih chipera bez dina i ostalih zezancija (mada ne znam kako je to gore u Srbiji). On je sve to podesavao i mjerio na valjcima, kako rade ovdasnji chiperi ne znam.

Van mreže Wele

• Ultimate Member
  • Lupo GTI, Arti
« Odgovor #17 poslato: Maj 26, 2011, 02:02:03 posle podne »
40e je dino merenje pre i posle
Svaka pobuna, svaki otpor počinje jednom rečju - Ne!

Van mreže TT_tuning

• VW Početnik
« Odgovor #18 poslato: Maj 26, 2011, 09:10:37 posle podne »
Vag tdi motori su generalno jako dobri i kvalitetni motori,i ako je turbina u dobrom stanju dosta lepe snage se moze izvuci,zahvalani su za potrosnju,dosta sam ih uradio i dalje se ne mogu nacuditi kad me ljudi zovu da mi kazu kolika im je manja potrosnja.

I atmo benzinci se mogu dobro uraditi,uz dobar filter i protocniji lonac na nekim motorima se moze i vise od 15ks izvuci.Oseti se i 5ks a kamoli vise.Radio sam cak i 1.2 motore gde nisam ocekivao nikakav rezultat,ali rezultata ima i to lepih.. ;)
« Poslednja izmena: Maj 26, 2011, 09:15:49 posle podne od strane TT_tuning »

Van mreže kiza91

• Hero Member
  • vw rulez
  • Auto: Bugatti Veyron
« Odgovor #19 poslato: Novembar 07, 2011, 01:48:34 posle podne »
ajd da pitam ovde...sta je ovo?samo 50e,jel cuo neko za ovo?