Klima opterecuje motor bar 15 ks. Sto automobili slabije konjaze i tek kako osecaju. Nebitno da li benzinci ili dizeli. Ne pricam napamet, nego iz licnog iskustva.
Opel Astra G hecbek 1.7 DTI 75 KS, pod klimom jedva trecom izvuce uz Bubanj-Potok.
Fiat Punto 1.3B 60 KS, slicna prica.
Audi 80 B3, 1.6 B 75 KS, takodje slicna prica.
I jednom prilikom mi jedan majstor koji inace radi u cuvenom Autokomercu kaze, kako klima ne opterecuje vise od 3-4 ks i da je smesno to sto ja kazem da opterecuje 15 ks. Kaze on da radi u Autokomercu. Ja kazem: ,,Pa sta ako radis u autokomercu?,,. ,,Ima raznih majstora, kao sto ima i raznih doktora, mozes da radis u VW-u u Nemackoj, ze mene to nije potvrda da si ti dobar majstor,,: kazem ja. Danas ti je svako majstor. Sada je tesko naci dobrog majstora za kola. A generalni problem naseg naroda je sto svi misle da sve najbolje znaju i da se u sve razumeju.
Ja imam u komsiluku majstora koji mi uradi na passatu sve sto ne mogu sam. Ili nemam uslova da uradim sam. Korektan je, pedantan i nije skup. Nije filozof, a zna posao. Sto mi se isto svidja.
Moj passat sa 131 ks, oseti klimu. Ne oseti kao onaj punto od 60 ks, ali oseti. Cini ti se da ne oseca, ali kad se zadubis malo, vidis da oseca.
Kad je leto i kad ga upalim na leru mi trosi 0.5-0.6 litara na sat. Tako pokazuje bord. A kad ukljucim klimu, 0.8-0.9.