pa pola odgovora ima coek u temi o skidanju egr-a i katalizatora, ali nema veze, nije zgoreg ponoviti.
ja bez katalizatora vozim skodilaka vec 3 godine cca 100.000km, sad je kilometraza na 233.000 i jos je prva turbina u njoj. Imam VGT turbinu. Dovoljno? Nece turbina crc zbog stavljanja/micanja kata ili EGR-a vec od toga kakvo ulje sipa i kako vozi auto? Pazi li da nenateze ledan motor, gasi li posle duze voznje ili jaceg gasa auto odmah, dal mijenja ulje na maximalno 10 iljada, jer sve preko u nasim uslovima je smrt za TDI.
A sto se tice zujanja turbine ako zuji kad je ledan motor onda se ne bih mnogo sjekirao, jos ulje nije dobro "podgrijano" te je stoga to normalna pojava kod auta koja imaju vec nesto za sobom. Skidanjem kat-a ce se turbina cut jace normalno jer nema prepreke za nju i gasovi lakse izlaze vani a cim nema prepreke zvuk okretanja lopatica - zavijanje se vise cuje. E sad je subjektivno kolko se cuje, npr sajovanov pasat se cuje bas onako podosta, meni ne toliko, nekom trecem TDI mozda se skoro uopste ne cuje, sve zavisi u kakvom je stanju turbina i koje je ulje. To se ne da ocjeniti sad nekom pricom. I meni se brujanje/buka u kabini povecala jer mi je bivsi kat tacno ispod kabine, dok je kod pasata on u motornom prostoru i ne bi trebalo mnogo da utice na povecanje buke.
turbina se okrece onoliko kolkiko joj elektronika kaze da se okrece na osnovu pritiska koji pravi, to sto nema prepreke mislim da ne znaci nista bez laksi izlazak onoga sto je prije sporije izlazilo.
i VGT ce izdrzat isto kolko i klasicna turbina ako se prema njoj ponasa normalno, jedino sto moze da se desi kod nje a ne kod obicne je da se stedljivom voznjom zacepi tj da se zaprlja i da joj varijabilna regulaciija ne radi kako treba.
a znas kolko se nasjekirah sto ce moj skodilak zagaditi okolinu, kad maknu tamice sa 10x radjenom generalnom, pola autobusa iz GSP-a, cetvorke SDI polcajske i ostale iz saobracaja, a uvedu naftu koja omogucava ekolosku voznju, onda cu i ja misliti o ekologiji.
I nije bas tako zlatno ni u evropi sto se tice "mirisa" iz busa i kamiona, no imaju bolje gorivo pa se ne osjeca, imaju i oni gore masu zagadjivaca