Cela vojvodina lose vozi. Ne znam da li zbog mentaliteta, (letargije, depresije, iskljucenosti, usporenosti) prosto, pola Novog Sada zaboravi da upali svetla danju, a cesto vidjam i nocu(!), pesacki je ruski rulet, zmigavci se koriste samo za skretanja i to ne svi, prestrojavanje rizik jer kada das zmigavac, ovaj sto treba da te pusti, naglo ubrza, da namerno popuni taj prostor u koji si hteo da se prestrojis i onemoguci te, onda jedna opsta izgubljenost i zbunjenost, znate ono kada ste u saobracaju i znate po necijem polozaju, dinamici sta namerava sledece da uradi, e u ns se guze, trte, oklevaju, ne znaju sami sta bi i gde bi, a kamoli da okolini to naznace, uopste jako sporo razmisljanje i reakcija. A onda zacudjujuce razvijen refleks da nekog iseces, das gas na pravcu, ne prosustis nekog namerno itd, ali pri svemu tome, gleda se pravo, krajickom oka, periferno se pogledava taj koji je isecen ili nepropusten, sve na nivou i fino, taman posla da se uputi direktan pogled ili razmene reci, kako to austrougarima i dolikuje, becka skola i bele rukavice, a ispod toga, ne samo u saobracaju, nego u zivotu i medjuljudskim odnosima, velika potuljena i skrivena mrznja prema svima, bas zbog prisilne pristojnosti od malih nogu i ogromna, preduboka nesigurnost. Velika ljubaznost i spoljna dobrodusnost, kako to nama "turistima" lale izgledaju, kriju nesto savim drugo kada provedes neko vreme u Vojvodini. Izvinjavam se sto sam otisao u digresiju i off, ali sam to uradio sa ciljem da analiziram uzrok uzasnog ponasanja u saobracaju. Ziveli.