Autor Tema: ELEKTRIČNI AUTOMOBILI: JE LI U PITANJU NAJVEĆA PREVARA DO SADA, ILI...  (Pročitano 32803 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Guarana

• Master Member
  • Pol: Muškarac
  • Auto: Toyota
Odg: ELEKTRIČNI AUTOMOBILI: JE LI U PITANJU NAJVEĆA PREVARA DO SADA, ILI...
« Odgovor #280 poslato: Novembar 30, 2024, 02:38:06 posle podne »
Ja i dalje ne znam šta tebe tačno muči, sem da mešaš babe i žabe :D

Pa ne puni 40% baterije, nego 40% snage motora. Znači 300kW motor, puni sa 120kW, za bateriju od 100kWh to je 1.2C , gde je problem?

Formula E puni na 600kW, ali 30 sekundi .. i jebe im se da baterije traju duže od jedne sezone, tj oko 6000KM. Za putnički se očekuje da traje bar 200.000KM. Takođe puni se regeneracijom sa istih 600kW, znači 100% regen ima. Sa time na nivou jedne trke može da povrati do 50% kapaciteta baterije.
Cela serija je napravljena da unapred tehnologiju za široke mase, prvi bolidi nisu mogli uopšte celu trku da izvozaju, nego su ih menjali, sad mogu celu trku, al imaju obavezu da napune tih 30 sekundi, što im doda 4kW.
Znači nije problem da ne možeš ad acta da napuniš bateriju 0-100 u 3 sekunde, nego da će ta baterija trajati ciklus punjenja i moraćeš da je menjaš.

Oko njutna, mešaš stabilnost i upravljivost. Auto koji ima 100 tona i ide konstantno brzinom pravolinijski je jako stabilniji nego auto od 1 tone koji ide konstantom brzinom pravolinijski, upravo zbog njutnovih zakona kretanja. Veću masu je teže pomeriti, ergo je stabilnija. Ako želiš da napraviš roadster, da je upravljiv po vijugavim putevima, treba ti što manja masa, koja ima manju interciju i manja sila je potrebna da promeni pravac. Kad krene da duva vetar, stabilniji sam ja sa 120Kg nego neka manekenka sa 40Kg ,jebem mu miša, dal stajali, dal se kretali.
lollol

Van mreže raca1

• Hero Member
  • Pol: Žena
  • Auto: YAMAHA
« Odgovor #281 poslato: Novembar 30, 2024, 03:38:26 posle podne »
Ja i dalje ne znam šta tebe tačno muči, sem da mešaš babe i žabe :D
Pa ne puni 40% baterije, nego 40% snage motora. Znači 300kW motor, puni sa 120kW, za bateriju od 100kWh to je 1.2C , gde je problem?

Problem je što ti ne znaš ni šta označava procenat rekuperacije.
Smorio se ko Saša Matić u bioskopu.

Van mreže zorancile

• Hero Member
  • Pol: Muškarac
  • Auto: golf 2 gtd
« Odgovor #282 poslato: Novembar 30, 2024, 11:30:34 posle podne »
Guarana, brkaš pojmove... Na stabilnost utiče visina težišta vozila u odnosu na širinu vozila, a sama masa je poželjno da bude što manja zbog centripetalne sile, tj sile koja deluje u krivini i koja gura vozilo ka spoljnoj strani krivine...
Kamion šleper pun je težak 40.000 kg a ne može da prođe krivinu brzinom kojom prolazi bilo koji auto koji ima svega 1000 kg.

Na mreži Desmo

• Ultimate Member
  • Auto: Lada 2104
« Odgovor #283 poslato: Decembar 06, 2024, 11:30:55 pre podne »