Danas sam naucio nesto novo

Uzeo sam juce u lidlu digitalni multimer i prvo sto sam uzeo sa izmerim je napon punjenja AGM akumulatora na mom Golfu 6.
Pre par godina na youtubu naletim na uputstvo kako se deaktivira start stop sistem, postoji na negativnoj klemi akumulatora neki dzek koji se iskljuci i nakon cega auto ne dobija ocitavanje stanja akumulatora tako da ga ni ne gasi na semaforu jer je jedan od uslova da se auto ugasi napon akumulatora.
Dve godine sam vozio na autu akumulator koji nije AGM i na jesen oducim da pazarim Vartu AGM i ponovo uljucim dzek kako bi imao start stop, ali sam pri svakom paljenju gasio SS na taster. Pre mesec dana posto mi se sve cesce desavalo da zaboravim da ugasim SS, ja ponovo gasim dzek.
Vracam se sad na multimer, merim ja malopre napon punjenja, 13.13v konstantan.
Za agm bu trebao biti preko 14V, malo sam se iscimao i provalim da probam da vratim dzek u akumulator, istog momenta skoci punjenje na nesto oko 14,2V 14.3V koliko se secam.
Sta znaci to sve, kad se ugasi dzek akumulator dobija napon punjenja nesto malo preko 13v sto je koliko ja znam dovoljno za obican akumulator sto dalje implicira da se nece ostetiti vecim naponom punjenja, sa druge strane ako se koristi AGM akumulator ne sme se isljucivati dzek jer ce se puniti nizim naponom od potrebnog.
I na kraju pitanje, koliko punjenje treba da bude tacno za AGM?
Ovo moje 14,3V je bilo u leru sa upaljenim pozicijama.