Autor Tema: Problem sa EGR ventilom  (Pročitano 2550 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže leonnnn

• VW Početnik
  • Pol: Muškarac
  • Auto: Seat Leon 1P
Problem sa EGR ventilom
« poslato: Januar 27, 2023, 02:49:14 pre podne »
Pozz svima, elektronski EGR sa 1.9 motora glavi toliko da se jedva stisne rukom mehanizam ispod plastike
da bi nakon stiskanja ostao otvoren i jedva ga zatvorim rukom.  angry2
Ne prijavljuje gresku sto me cudi ali osetim povremeno pad snage,podrhtavanje itd..
Ociscen je ali i dalje glavi
Da li moze da se spasi i ocisti nekako unutra ili mi ne gine novi ?   :30
Hvala

« Poslednja izmena: Januar 27, 2023, 03:04:34 pre podne od strane leonnnn »

Van mreže Vwasil

• Sr. Member
  • Auto: Volkswagen
Odg: Problem sa EGR ventilom
« Odgovor #1 poslato: Januar 27, 2023, 11:04:37 pre podne »
Ja sam baš prije nekoliko dana čistio, takođe elektronski, 1.9 BLS motor. Rukom on inače ne može da se pomjera, provjeravaš da li je dobar tako što spojiš malo na džek, samo da se kontakti spoje i tako držiš dok neko da kontakt. Tada se EGR 5 puta otvori i zatvori, to je kao neko njegovo standardno čišćenje one polugice koja je spojena sa Pikslom. Možeš i da podmažeš mehanizam. Skini 3 šrafa sa one plastike odozgo i dolaziš do mehanizma.

Van mreže leonnnn

• VW Početnik
« Odgovor #2 poslato: Januar 28, 2023, 04:11:02 pre podne »
Naisao sam neki dan na jedan video pa evo mozda i tebi i ostalima bude korisno s obzirom da imas bls motor kao u mom slucaju. Na snimku se moze videti kako bi on zapravo trebao funkcionisati tj. Bez napona se stiskanjem mehanizma otvara egr i sam se zatvori. A evo i link https://youtu.be/pyoRxvoNV0I

Van mreže Vwasil

• Sr. Member
« Odgovor #3 poslato: Januar 28, 2023, 09:57:12 pre podne »
Pa sad ispade i moj EGR neispravan :(
Ja moj nisam mogao da otvorim ručno, već samo na ovaj način koji sam ti objasnio. Auto radio odlično, nikada koje je kod mene ni jednu grešku nije upalio. Ja sam EGR preventivno očistio i bolje što jesam, auto vuče mnogo bolje nego ranije. Evo ti link postupka čišćenja EGR-a, ali ti ne šaljem zbog postupka već zbog toga što se ni njemu ne vraća EGR sam.
https://youtu.be/33EvGlnn8yc
Skidam opet ovih dana pa ču ovo sa naftom probati. Hvala za link

Van mreže leonnnn

• VW Početnik
« Odgovor #4 poslato: Januar 28, 2023, 07:57:02 posle podne »
Za godinu i nesto koliko je kod mene auto nije check engine upalio, evo danas prvi put check engine i safe mode spirala,na dijagnostici pokazuje egr. Da li je slucajnost ili ne, ne bih znao reci ali svakako ga je bolje ocistiti preventivno nego da zapekne skroz kao moj.
« Poslednja izmena: Januar 29, 2023, 05:42:57 posle podne od strane Modus »

Van mreže Vwasil

• Sr. Member
« Odgovor #5 poslato: Januar 28, 2023, 08:50:36 posle podne »
Ja ću sjutra da skinem EGR pa da odradim po ovim uputstvima iz videa čišćenje one osovine, pa javljam šta će se desiti. Možda je malo i popustio jer sam ja skidao onu crnu plastiku preko kad sam čistio i nanio malo silikonske masti na sam mehanizam i osovinu. Jedino neću ono što je on radio da špricam naftu kod motora, ne djeluje mi kao nešto što bi značajno pomoglo, a i neću da rizikujem.

Van mreže darkonda

• Old.Jr Member
  • **
  • Auto: Golf 6 2.0 tdi
« Odgovor #6 poslato: Januar 29, 2023, 01:13:18 posle podne »
Meni je u poslednjih godinu dana dva puta upalio check engine zbog egr-a i posle se valjda sam odblokira i sve radi kako treba.
Golf 6 2.0
Pretpostavljam da je isti problem, e sad pitanje je kod koga odneti na ciscenje?
Nisam za zamenu za novi posto verovatno nije kvar u elektronici vec je zbog zaprljanosti, a i novi ce se zaprljati…
Bolje ocistiti orginalni

E sad ja sam iz Indjije, ja bi da to uradim preventivno da ne cekam da mi opet zapuca, jel imate neku preporuku u okolini ko moze da odradi ciscenje kvalitetno?

Van mreže Vwasil

• Sr. Member
« Odgovor #7 poslato: Januar 29, 2023, 02:29:50 posle podne »
Ja sam moj očistio, nikada nije check enegine upalio, ali preventivno sam to odradio. WD-40 sve rješava sad egr lagano ide i sve je očišćeno. Nisam sipao u one otvore gdje su kontakti kao što savjetuje ovaj čovjek u videu ali sam uspio prskanjem WD-a i ručnim "razrađivanjem". Na sve pokretne dijelove sam postavio silikonsku mast i zatvorio, odlično za sad radi.
Kod tebe na Golfu 6 nije isti EGR. Kod tebe EGR ima hladnjak i jedino rješenje je koliko sam čitao da se zamijeni novim, nema čišćenja i reparacije, ali opet provjeri.

Van mreže leonnnn

• VW Početnik
« Odgovor #8 poslato: Januar 29, 2023, 03:37:11 posle podne »
Meni je u poslednjih godinu dana dva puta upalio check engine zbog egr-a i posle se valjda sam odblokira i sve radi kako treba.
Golf 6 2.0
Pretpostavljam da je isti problem, e sad pitanje je kod koga odneti na ciscenje?
Nisam za zamenu za novi posto verovatno nije kvar u elektronici vec je zbog zaprljanosti, a i novi ce se zaprljati…
Bolje ocistiti orginalni

E sad ja sam iz Indjije, ja bi da to uradim preventivno da ne cekam da mi opet zapuca, jel imate neku preporuku u okolini ko moze da odradi ciscenje kvalitetno?
Moj savet ako nemas problema nikakvih da ne diras dok ne pocnu , sto se tice ciscenja trebaju ti zivci za to s obzirom na to kakav je na golfu 6 egr i najbolje bi bilo da odradis sam ako si u mogucnosti. S obzirom da je nov 20 k mozda se i isplati ocistiti :D

Ja sam moj očistio, nikada nije check enegine upalio, ali preventivno sam to odradio. WD-40 sve rješava sad egr lagano ide i sve je očišćeno. Nisam sipao u one otvore gdje su kontakti kao što savjetuje ovaj čovjek u videu ali sam uspio prskanjem WD-a i ručnim "razrađivanjem". Na sve pokretne dijelove sam postavio silikonsku mast i zatvorio, odlično za sad radi.
Kod tebe na Golfu 6 nije isti EGR. Kod tebe EGR ima hladnjak i jedino rješenje je koliko sam čitao da se zamijeni novim, nema čišćenja i reparacije, ali opet provjeri.
Da li ti sad ide mehanizam kada ga stisnes rukom? Ja sam narucio novi a ovaj cu probati da potopim u naftu pa sta mu Bog da hahahha, inace sipali smo mr muscolo,naftu,brake cleaner u egr cak i u rupe od kontakta ali nije mu bilo spasa

Van mreže Vwasil

• Sr. Member
« Odgovor #9 poslato: Januar 29, 2023, 05:41:45 posle podne »
Mehanizam ide i vraća se normalno. Gledao sam danas godište EGR-a i fabrički je, auto ima pravih 310 000 km, baš sam se začudio da toliko može da izdrži. Drži ga u naftu jednu noć, sigurno će se otopiti katran iznutra. Ako ne skini onaj mehanizam, dođi do ležaja i osovinice unutra, pa podmaži. Koja je cijena novog EGR-a?

Van mreže leonnnn

• VW Početnik
« Odgovor #10 poslato: Januar 29, 2023, 11:19:58 posle podne »
Mehanizam ide i vraća se normalno. Gledao sam danas godište EGR-a i fabrički je, auto ima pravih 310 000 km, baš sam se začudio da toliko može da izdrži. Drži ga u naftu jednu noć, sigurno će se otopiti katran iznutra. Ako ne skini onaj mehanizam, dođi do ležaja i osovinice unutra, pa podmaži. Koja je cijena novog EGR-a?
Probacu mozda cak i ultrazvucnu kadicu, ja sam narucio medjutim stigao je vakumski,cini mi se da je oko 100 e cena elektronskog, pierburg marke

Van mreže Vwasil

• Sr. Member
« Odgovor #11 poslato: Januar 29, 2023, 11:34:58 posle podne »
I fabrički ide Pierburg. Mislim da nafta najbolje otapa te naslage. Ja sam danas kod one oprugw sipao WD i tačno se vidi kada pomjeram onu polugicu kako odozdo izbija garež koja se zalijepila na osovini, naftom bi se još bolje sve očistilo.

Van mreže leonnnn

• VW Početnik
« Odgovor #12 poslato: Januar 30, 2023, 12:03:43 pre podne »
Za koji dan cu probati pa javljam rezultate  driving