Passat b5.5 1.9 tdi AWX, prešao 245000 bar tako piše. Dobijen od rodjaka iz Francuske na poklon. Promenjeno ulje pre nego što će stići u Srbiju, sa tim uljem prešao nepune 3000. Uvideo sam da je sipana pogrešna specifikacija. Sipan je ELF 10W40 505.00. Kupim Castrol edge 5w40 i promenim danas, sipam nešto manje od 4l, promenim i sve filtere. Takodje, znam da je dok je bio u francuskoj sipan aditiv za ulje BARDAHL po rečima rodjaka koji je mehaničar po struci to koristi za motore koji su stariji. Turbina se čuje da zvizdi na manjim obrtajima, bio sam u turbo servisu i majstor kaže da se više čuje da zvizdi na auspuhu, sumnja da je katalizator busan ili pletenica, katalizator nije vadjen. Naime, nakon promene ulja pri prvom sledećem paljenju auto je počeo da dimi dok radi na leru. Dim je nekako plavičasto sive boje, ne mogu tačno da definišem. Nakon kraće vožnje kada je motor postigao radnu temperaturu dim je nestao, i sve je okej. Takodje u vožnji kad potopim gas nema dima nikakvog. Napominjem da pre promene ulja nije bilo grama dima. Automobil pali na pola ključa, vuče odlično, troši na leru 0.6l/h, mešovita voznja 5,3 l/100km. Šta može biti? Zaista mi nije jasno sta se dešava