Autor Tema: Xenoni zezaju  (Pročitano 10823 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Ivke

• IvKe ZaJeBaNt
  • Hero Member
  • Pol: Muškarac
  • VW - Das Auto
  • Auto: VW Golf MK3 + MB Vaneo
Xenoni zezaju
« poslato: Januar 08, 2010, 03:13:29 pre podne »
Od sinoc se javio problem sa xenonima. Do pre 15-ak dana sam imao xenon 6000k na kratko svetlo i sve je bilo u redu (balasti su stojali zakaceni na koseve). Onda sam narucio od rogija xenon kit koji je takodje 6000k da bih stavio u duga svetla. Posto kablovi od balasta do sijalice nisu stizali (od koseve do farova) ja sam napravio drzac i zalepio sam gumu od 5mm izmedju balasta da se ne bi dodirivali, i sve to lepo spakovao iza migavca u braniku. Sve je to lepo radilo ko bombona kada odjednom 6-og uvece krenem do prodavnice i kuci upalim svetla i rade, koliko sam krenuo, sijalica u levom faru trepne par puta i ugasi se. Ja ugasim svetla na prekidac i upalim ono radi. Tako je bilo jedno 10-ak paljena od kuce do prodavnice i nazad, kad onda nece svetlo da se upali (na levom faru). Kad upalim na prekidac samo trepne par puta kao da krene da se upali ali nece. Zakacim tu sijalicu na balaste koje pale dugo svetlo i tu rade a kad vratim na njegove par puta trepne i nece da se upali. Zvao sam rogija to vece i pitao sam ga on kaze da nezna sta moze da bude, mozda je crkla sijalica mozda je balast ali meni je cudno jer da nesto ne valja (balast ili sijalica) ne bi davalo znake zivota uopste. Mozda je problem sto se balasti i kablovi nakvasili jer nemam sus-pleh pa da je voda usla u konektore ili je mozda nesto drugo stvarno neznam i nisam vise pametan. Veceras sam bio do druga i kada sam krenuo od njega radilo je sve ok nekih 150-200m i opet se ugasi. Ako je neko imao ovakvih problema ili zna neko resenje neka javi. Ako treba da vratim balaste na koseve vrlo rado ih vracam samo ako je to problem...

PS. e da da napomenem i to da sam pre ugradnje xenona na dugo svetlo zvao druga elektricara i da smo stavili relej koji smo povezali da kada se pale duga svetla da se kratka ne gase. Mozda je i do njega problem mada je on trpi do 30 ampera potrosnje a xenoni ne verujem da trose vise od 5 ampera.

Znaci pre ugradnje xenona na dugo i pre releja sve je radilo lepo i normalno ali su balasti bili pricvrsceni na koseve

Van mreže Djole DMC

• Master Member
Odg: Xenoni zezaju
« Odgovor #1 poslato: Januar 08, 2010, 04:03:02 pre podne »
To je bar lako, dobro je sto sve imas u paru pa mozes da kombinujes, prebaci levu sijalicu na desni balast pa vidi sta se desava.

Moguce je da vlaga pravi problem ali na dzeku bi trebale da postoje diht-gumice koje stite od vlage.

Dalje moguce je da je i balast vrisnuo, desavalo mi se i nov da crkne, iz cista mira. Izmenjaj sijalice pa vidi sta se desavati.
A za sus-pleh prvi golf koji stigne u Kv a ima ga za tebe je rezervisan ;-) Pozz

Van mreže shvexoman

• Master Member
« Odgovor #2 poslato: Januar 08, 2010, 07:58:41 pre podne »
Balast 99%, nema veze sto si premestio u branik, oni su fabricki zadihtovani i vlaga im ne smeta, predvidjeni su da rade u extremnim uslovima , toplo-hladno-vlazno, ako je u garanciji ti reklamiraj ako ne kupis drugi i teras

pekar

• Gost
« Odgovor #3 poslato: Januar 08, 2010, 12:38:44 posle podne »
to su ti samo losi kontakti na pinove,gde se spaja sijalica sa balastom,izvadi i pogledaj da se pin nije uvuko unutra,pa zbog toga nema dobar kontakt te se tako manifestuje,samo zatreperi, takav je slucaj bio i kod mog ortaka,skinuli onu plastiku oko pinova,jer se pin bio uvuko unutra pa nje imao dobar kontakt i onda je samo blicala sijalica! kada smo skinuli plastiku,uboli smo direkno izolirali trakom i to perfektno sljaka! proveri obavezno prvo te pinove na tom faru gde ti ne radi,sigurno je los kontakt! jer da ti je crkla sijalica ili balast,sigurno nebi ni zatreperela ;)

Van mreže Ivke

• IvKe ZaJeBaNt
  • Hero Member
  • VW - Das Auto
« Odgovor #4 poslato: Januar 08, 2010, 07:35:36 posle podne »
Balast 99%, nema veze sto si premestio u branik, oni su fabricki zadihtovani i vlaga im ne smeta, predvidjeni su da rade u extremnim uslovima , toplo-hladno-vlazno, ako je u garanciji ti reklamiraj ako ne kupis drugi i teras

Pa i ja mislim da je balast u pitanju jer kada poovezem sijalicu za kratko na balast za dugo svetlo radi normalno. E sad mene buni je r da je balast crko on ne bi uopste radio ali desava se prilikom prvog paljenja svetala da sijalica radi 10-15 sekundi i onda pocne da treperi i ugasi se, i tek onda pri sledecem paljenju samo zatreperi po 2-3 puta i ne upali se. Farove sa xenonima i balastima sam kupio prosle god. juna meseca (koliko se secam) od naseg kolege pekara (polovne) a cini mi se da je on to narucio jos 2008 god nove preko ebay-a. Tako da sada nema nista od reklamacije nego ako je stvarno otisao balast onda se vracam na staru soluciju (u kratka svetla xenon a u duga obicne sijalice - sto jace). Taman cu imati 2 sijalice u rezervi za xenon.

Van mreže shvexoman

• Master Member
« Odgovor #5 poslato: Januar 08, 2010, 07:47:42 posle podne »
Imao sam par slucaja da se bas trako ponasa los balast, nekad pali nekad ne , nekad treperi nekad radi savrseno. Jedino sto jos mozes da probas je da izvuces masu za balaste direktno sa - kleme od akumulatora , 4 kvadrata kabl, ako i to ne uspe taj balast moze u kantu.

Van mreže Ivke

• IvKe ZaJeBaNt
  • Hero Member
  • VW - Das Auto
« Odgovor #6 poslato: Januar 08, 2010, 08:57:28 posle podne »
Imao sam par slucaja da se bas trako ponasa los balast, nekad pali nekad ne , nekad treperi nekad radi savrseno. Jedino sto jos mozes da probas je da izvuces masu za balaste direktno sa - kleme od akumulatora , 4 kvadrata kabl, ako i to ne uspe taj balast moze u kantu.

meni je u tom slucaju najlakse da izbacim xenone sa duga i te balaste da upotrebim na xenone za kratko a na duga da stavim Osram NB koje sam kupio pre nekih 2 meseca...

Van mreže Djole DMC

• Master Member
« Odgovor #7 poslato: Januar 08, 2010, 10:04:57 posle podne »
Nemoj zbog toga da dizes ruke od xenona, balasti su oko 25e.
Zamenis ga i vozis ;-)

@ Shvex, nema potreba da stavlja masu 4mm2, balast vuce max 3a i za to je 2.5mm2 vise nego dovoljno ;-)

Van mreže Ivke

• IvKe ZaJeBaNt
  • Hero Member
  • VW - Das Auto
« Odgovor #8 poslato: Januar 08, 2010, 10:37:36 posle podne »
Nemoj zbog toga da dizes ruke od xenona, balasti su oko 25e.
Zamenis ga i vozis ;-)

@ Shvex, nema potreba da stavlja masu 4mm2, balast vuce max 3a i za to je 2.5mm2 vise nego dovoljno ;-)

pitao sam rogija kolko kostaju posebno balast a posebno sijalica i rekao mi je ovako: "balasti su ti 30e komad a sijalica 20e, a ceo set ti je 60e", tako da za sada ako je stvarno crko balast vraticu se na staru varijantu jer nedaju mi se 30e za nov balast a ni 60e za drugi set. jeste da se mnogo razlikuju Osram NB od xenona ali sta je tu je vremenom cu se privici i na takav nacin osvetljavanja.

Van mreže petko.89

• Master Member
  • Auto: golf mk1 1.3i
« Odgovor #9 poslato: Januar 08, 2010, 10:47:54 posle podne »
od cega zavisi jacina xenona,mislim jacina osvetljavanja???? od sijalice ili balasta? jel moze da se smanji svetlo zbog slabe mase? :huh:

Van mreže Djole DMC

• Master Member
« Odgovor #10 poslato: Januar 08, 2010, 10:49:33 posle podne »
Kod mene je balast 23 (VDO) a sijalica 12.
 Kad imas vremena navrati da stavimo drugi pa da probamo. Ako sljaka onda je to to a ako o5 nece onda stvljaj halogenku ;-)

@petko, ne bi trebalo, balast ne vuce veliku struju, radice ako ima bilo kakva masa.
A kod xenona svetlo oslabi kada sijalica crkne, prvo pocne da dobija neku ljubicastu boju, onda pozeleni i tu joj je kraj.
« Poslednja izmena: Januar 08, 2010, 10:53:31 posle podne od strane DMC-KG »

Van mreže petko.89

• Master Member
  • Auto: golf mk1 1.3i
« Odgovor #11 poslato: Januar 08, 2010, 10:55:37 posle podne »
a jel zavisi od fara .... bonk bonk bonk  da napomenem da to samo pitam informativno.....nije to slucaj kod mene.... biggrin

Van mreže Ivke

• IvKe ZaJeBaNt
  • Hero Member
  • VW - Das Auto
« Odgovor #12 poslato: Januar 08, 2010, 10:57:37 posle podne »
Kod mene je balast 23 (VDO) a sijalica 12.
 Kad imas vremena navrati da stavimo drugi pa da probamo. Ako sljaka onda je to to a ako o5 nece onda stvljaj halogenku ;-)

jel je ovo meni upuceno ili...? pa da sam blizu, odmah bi skoknuo al sta da radim kad smo malo daleko...

Van mreže Djole DMC

• Master Member
« Odgovor #13 poslato: Januar 08, 2010, 11:37:45 posle podne »
@ Ivke
Kazem zato da ne bi placao bzv ako nije problem u balastu ;-)

@petko
Far mora da bude cist i dobro zadihtovan, da ne magli itd... Takodje originalni farovi su mnogo bolji nego ovi novi sto se sad prosaju...

Van mreže hanibal84

• VW Početnik
  • Auto: Golf II GTI 1.8 16v
« Odgovor #14 poslato: Decembar 25, 2010, 12:47:50 pre podne »
Imam problem sa treperenjem bi-xenona...Xenoni su novi,i odmah po ugradnji su poceli tako da se ponasaju,da ne zaboravim,jedna strana treperi bas dosta a druga skoro neprimetno...Kada su hladni treperenje se javlja tek posle 30-tek sekundi...

Sta bi mogao da bude problem?
« Poslednja izmena: Decembar 25, 2010, 12:55:30 pre podne od strane hanibal84 »

Van mreže bogdanPG

• Hero Member
  • Auto: a4 allroad, golf 5
« Odgovor #15 poslato: Decembar 25, 2010, 12:55:51 pre podne »
meni zna da zatreperi kada upalim kratka i duga zajedno dok jos nisu zagrijani...kao da im je neko opterecenje...
ili ako mu fali struje ako nisu zagrijani pa pritisnem podizac od stakla i kocnicu stisnem...kad ukljucim vise potrosaca...mada kad se ugriju nemam problema i pojacao sam punjenje akumulatora sad je ok...
provjerite punjenje!! meni je sad 14.2v sa upaljenim kratkim i dugim i sve radi super...
a prije je bilo nedje oko 13.6-13.8 sa kratkim i dugim
« Poslednja izmena: Decembar 25, 2010, 12:58:21 pre podne od strane bogdanPG »

Van mreže hanibal84

• VW Početnik
  • Auto: Golf II GTI 1.8 16v
« Odgovor #16 poslato: Decembar 25, 2010, 01:11:58 pre podne »
Mislim da nije problem u tome,isto se ponasa kada je motor upaljen a isto i kada je ugasen...

Van mreže bogdanPG

• Hero Member
  • Auto: a4 allroad, golf 5
« Odgovor #17 poslato: Decembar 25, 2010, 01:18:02 pre podne »
pa moguce kad je upaljen tako se ponasa jer ne puni dovoljno a kad je ugasen onda mu tek fali sstruje

Van mreže shvexoman

• Master Member
« Odgovor #18 poslato: Decembar 25, 2010, 10:25:38 pre podne »
ma losi balasti , bixenon h4 ima relej na instalaciji tako da mu ne smeta pad napona, verovatno ti je zapao neki los set, ako je u garanciji ti reklamiraj

Van mreže sasans

• VW Početnik
« Odgovor #19 poslato: Maj 03, 2011, 10:20:36 pre podne »
da li balast treba da zuji kada rade svetla.Meni levi zuji a desni ne i nemam svetlo na desni