Ewo i ja da se aktiviram posle dugo vremena... Reshio sam da zatamnim stakla, jer se tripujem da ce mi auto "opasnije" izgledati... Malo sam se raspitivao i googlao i tako to, i jedino na shta sam naleteo je ova prica 25%napored pozadi koliko hoces...
E sada jedina "proverena" informacija je od cika Alvirovica i najnovije sat revije. dakle da citiram
HOMOLOGACIJA vozila, opreme ili delova vozila je postupak provere tipa, njihove uskladjenosti sa zahtevima odgovarajucih pravilnika i direktiva EU, izdavanja propisanih dokumenata i pracenja serijske proizvodnje radi obezbedjivanja uskladjenosti sa homologovanim tipom, Jednoobrazni tehnicki uslovi su svi pravilnici sa svim izmenama i dopunama po kojima se vrsi homologacija delova vozila, opreme za vozila i tipsko odobravanje celog vozila.
VETROBRANI I FOLIJE: Vetrobrani moraju biti slojeviti- laminirani, odnosno ne smeju biti od kaljenog stakla(touchHend ili Tempered) ni kada se naknadno menjaju. Vetrobran se NE SME NAKNADNO zatamljivati, ali bocna stakla u ravni vozaca i ostala stakla na vozilu mogu biti zatamljena tako da ukupna vrednost prigushenja ne prelazi 25%. Uredjaj pomocu kojeg se to moze izmeriti postoji u Centru za motorna vozila AMSS, gde se moze dobiti i odgovarajuca potvrda, a prema recima direktora Milana Bozica, usko ce biti nabavljena i oprema za merenje stepena refleksije stakala na vozilu. Inace, taj stepen ne sme biti veci od 15% kako ne bi doshlo do zaslepljivanja drugih ucesnika u saobracaju. Kazna za nepridrzavanje ovoh propisa je 5000 din.
Inace celo pitanje nije regulisano zakonom vec Pravilnikom o tehnickim uslovima za vozila u saobracaju. Donet je nacrt pravilnika ali josh uvek nije usvojen, kada ce to biti, ne pishu... Tekst preuzet iz SAT revije broj 229, 21.januar 2010