Autor Tema: zatamnjivanje stakala  (Pročitano 203219 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Wele

• Ultimate Member
  • Pol: Muškarac
  • Lupo GTI, Arti
Odg: zatamnjivanje stakala
« Odgovor #1120 poslato: Maj 28, 2014, 11:52:55 posle podne »
Mislim da me nisi razumeo Aco, ali nema veze. U sustini sam rekao to sto i ti.
Po zakonu kad smeju da skidaju tablice? Koliko ja znam samo kad je neispravan kociono upravljacki sistem. A folije to nisu.
Jer ako skidate tablice zbog zatamnjenih stakala, onda mozete i za polomljen zmigavac, ostecena vozila, xenone, kineske antene, felne itd itd
I zar nisu nove tablice moje vlasnistvo?
Svaka pobuna, svaki otpor počinje jednom rečju - Ne!

Van mreže GomY

• Sr. Member
  • Auto: Bus Plus
« Odgovor #1121 poslato: Maj 28, 2014, 11:58:54 posle podne »
opste je poznato da su u Srbiji i Crnoj Gori, zakoni go penis.

a i to mi nije normalno da mi neko skine tablice radi folije. uzmem i svucem foliju sa satakla za 5 sekundi. nece radi toga neko da mi skida tablice i ostavlja pored puta. do duse jos mi niko nije reko sto mora da bude to 30% i sto on mene mora da vidi u kolima. kontam da je radi neke identifikacije na kamerama ili tako nesto, ali ja ako ocu nekoga da sakrijem, stavicu ga pozadi ili u gepek. meni se sa 30% naprijed i 25% soferkom svakako lik ne vidi u kolima.

Van mreže Acca

• Master Member
  • Auto: passat b5,5>vw GOLF 5
« Odgovor #1122 poslato: Maj 29, 2014, 12:11:10 pre podne »
policija ne postupa samo po Zakonu o bezbednosti saobracaja, ima yu jos normi i akta po kojim postupa kao sto su Pravilnik o kontroli i regulisanju, pravilnik o podeli motornih i prikljucnih vozila,pravilnik o saobracajnoj signalizaciji, pravilnik o registraciji i podeli motornih vozila, zakon o javnim putevima, zakon o prevozu u drumskom saobracaju, pravilnik o vremenu upravl;janja i voznje u drumskom saobracaju itd... nije samo ZOBS u pitanju.
tablice dobijas na koriscenje, nisu tvoje one oznacavaju da je vozilo upisano u jedinstveni registar vozila i uz odgovarajucu naknadu-registracionu nalepnicu stices pravo na koriscenje vozila sa tim reg. tablicama u roku od godinu dana. ukoliko nakon isteka od 30 dana i vise ne produzis vaznost reg. nalepnice duzan si da sam skines reg. tablice i da ih vratis organu koji ih je izdao..
Ako vlasnik vozila u roku od 30 dana od isteka prava korišćenja ne uplati propisanu naknadu, gubi pravo korišćenja izabranih registarskih tablica i registarske tablice se oduzimaju
oduzimanje tablica moze biti iz vise razloga, tehnicke neispravnosti, ostecenja vozila izazvanog saobracajnom nezgodom ili necim drugim paa vozilo ne moze da yucestvuje bezbedno u saobracaju, isteka vaznosti reg nalepnice itd...
  champ1

Van mreže Wele

• Ultimate Member
  • Lupo GTI, Arti
« Odgovor #1123 poslato: Maj 29, 2014, 01:35:43 pre podne »
Naravno da ZOBS nije jedini. Konkretno po kojem clanu smeju da se uzimaju tablice da li znas?
Gomy kao buduce visoko obrazovano tehnicko lice cesto me zacudis svojim volsebnim pogledima na neke stvari. Bar to na masincu lece u prvoj godini.

Van mreže Acca

• Master Member
  • Auto: passat b5,5>vw GOLF 5
« Odgovor #1124 poslato: Maj 29, 2014, 10:43:03 pre podne »
na primer clan 292 ZOBS-a a odnosi se na tehnicku neispravnost vozila, sto je u ovom slucaju prepravka vozila. Sve dok se ne dobije atest za to vozilo ono ne ucestvuje u saobracaju. tehnicka neispravnost vozila je prepravka vozila- menjanje njegovih fabrickih karakteristika, neispravni sistemi za upravljanje i kocenje, kao i osteceno vozilo kojim se ne moze upravljati bezbedno  i postoji mogucnost da ugrozava druge ucesnike u saobracaju itd.
s tim sto se ne pise clan za oduzete tablice, nego za  neispravnost vozila, a za tablice se izdaje potvrda,

« Poslednja izmena: Maj 29, 2014, 10:45:07 pre podne od strane Acca »
  champ1

Van mreže Miro MNE

• Master Member
  • Auto: ŠKODA FAVORIT 135L
« Odgovor #1125 poslato: Maj 29, 2014, 01:15:04 posle podne »
E neka se neko konačno uvatio zakona, članova, stavki i sl. a ne meni reko ovaj meni reko onaj ... mene zaustavljali ništa mi ne rekli, nisu primjetili i sl ... vozio sam i ja jednom 200km-h pa me nisu primjetili a šta bi bilo kad bi bilo ne znam.

Van mreže Nabukodonosor

• Jr. Member
  • *
  • Auto: VW Passat B5.5
« Odgovor #1126 poslato: Maj 29, 2014, 05:15:26 posle podne »
Citat
tehnicka neispravnost vozila je prepravka vozila- menjanje njegovih fabrickih karakteristika

Mislim da je ovo glupost. Sve sto zamenis na kolima a da nije fabricko spada onda u ovo. Ako stavim drugu antenu, neku koja nije fabricka, jel treba da idem na atest? Ako stavim neke after market zadnje svetlosne grupe jel treba da idem na atest? Ovo je vrlo rastegljivo, i moze da tumaci kako ko hoce. Ako neko moze da citira neki clan zakona gde se tacno odredjuje koliko sme koje staklo da bude zatamljeno i gde se ide na atest i koliko se isti placa, bio bih zahvalan.

Van mreže Madison

• Uprava Kluba
  • Ultimate Member
  • Auto: mk1 cabrio GTI 16v, Golf 5 GTI
« Odgovor #1127 poslato: Maj 29, 2014, 08:05:28 posle podne »
Naravno da treba da ides na atestiranje, osim ukoliko deo koji stavljas ima potvrdu da sme da se ugradi na odredjeni auto, iliti na nemackom skracenica TUV.
To je sasvim normalno, jer onda ne bismo na ulicama imali "besne" jugice i dvojke sa xenonima od 10 000K koji smetaju ostalim ucesnicima u saobracaju i mogu da izazovu saobracajnu nesrecu zbog svoje tehnicke neispravnosti. Ajde antena je glupost i ne utice na tehnicku ispravnost vozila, ali sve sto se proverara, tj. sto bi trebalo da se kontrolise na tehnickom pregledu, bi moralo da podleze fabrickim specifikacijama, ili zamenskim delovima sa potvrdom.

Van mreže GOLF77

• Sr. Member
  • Auto: Golf 1
« Odgovor #1128 poslato: Maj 30, 2014, 09:03:42 pre podne »
Jedno pitanje, da li je potrebno uraditi atest ako stvaljas folije na zadnja bocna stakla i zadnju sofersajbnu?
Ako mi kazete da treba, pascu sa stolice, racunam ako je dozvoljeno zatamnjivanje na ovim staklima i do 100%, sta ce ti atest!?

Van mreže Wele

• Ultimate Member
  • Lupo GTI, Arti
« Odgovor #1129 poslato: Maj 30, 2014, 12:18:59 posle podne »
Sedni negde na meko i procitaj prethodnu stranicu :)

Van mreže Miro MNE

• Master Member
  • Auto: ŠKODA FAVORIT 135L
« Odgovor #1130 poslato: Maj 30, 2014, 06:19:16 posle podne »
Jedno pitanje, da li je potrebno uraditi atest ako stvaljas folije na zadnja bocna stakla i zadnju sofersajbnu?
Ako mi kazete da treba, pascu sa stolice, racunam ako je dozvoljeno zatamnjivanje na ovim staklima i do 100%, sta ce ti atest!?

Ne radi se atest samo da bi se utvrdio stepen zatamnjenja nego da se vidi koje su folije stavljene - mislim ovako bi da je srece trebalo da se radi. Mozes ti imat i 5% zatamnjenja ali ako je ona folija sa "dioptrijom" trebao bi da "panes na ispitu"... u tome je fora atestiranja.

Van mreže GOLF77

• Sr. Member
  • Auto: Golf 1
« Odgovor #1131 poslato: Maj 31, 2014, 08:53:48 pre podne »
Cist lopovluk, samo da uzmu novac, sledece ce da naplate boju prilikom farbanja, ako nije striktno fabricka!

Van mreže zoki becejac

• VW Početnik
  • Auto: Golf 4 1.6 16V
« Odgovor #1132 poslato: Jun 19, 2014, 09:46:32 posle podne »
Jedno pitanje,ja se vracam na klasicnu temu zatamnjivanja,kod golfa 4 2001 prilikom postavljanja folija na zadnja stakla od zadnjih vrata je li pytrebno skidanje komplet kedera ili se radi nekako drugacije,meni izgleda onaj keder teze za skidanje jer je kompletan i ide u krug probasmo pa se donji keder malo deformisao kod stakla,ima metal u sebi ajd savet

Van mreže Marko mk2

• Sr. Member
  • Auto: Golf mk2
« Odgovor #1133 poslato: Jun 19, 2014, 11:03:25 posle podne »
Prislonis foliju spolja obrezes tacno po meri pa lepis iznutra bez skidanja stakla, bar sam ja tako radio, bice ti problem zalepit foliju na zadnje ako nije ravno, probaj iz dva dela  :)

Van mreže cDa

• Hero Member
  • Auto: Škoda Octavia mk4 1.5 TSI
« Odgovor #1134 poslato: Jun 19, 2014, 11:04:07 posle podne »
Ako se ne spustaju stakla, samo se lepi iznutra, do gume, a ako se spusta, imaju kao kasiku za cipele, izvuku gumu dole na staklu, pa malo puste foliju unutra, zato ti i kazu da ne spustas stakla par dana dok se ne osusi

Van mreže Andreja

• Jr. Member
  • *
  • Auto: EOS 2.0 TDI DSG
« Odgovor #1135 poslato: Jul 18, 2014, 08:53:31 pre podne »
Ja imam rodbinu u Sloveniji i brat mi je baš zaludjenik i pobednik je na nekoliko tuning show-a, tako da sam uz njega, još davno, naučio po nešto o tom konceptu homologacije i atestiranja... Naime, kod njih za svaki izmenjeni deo na autu, u koliko se razlikuje od fabričkog, plaćaš homologaciju. Znači bilo koji dodatak za branik nije dozvoljen već mora imati atest u državi koja ga je proizvela, pa onda uporedjuju da li je u skladu za njihovim zakonom i tek onda dobijaš homologaciju. U principu se gleda od kog je materijala, oblika itd... Za felne se takodje plaća isti namet, ali samo ako se dimenzija razlikuje od onih koje su upisane u saobraćajnu dozvolu. Gume takodje. Za stakla ista priča. Mislim da je svaka homologacija 100 ili 150 EUR. Možda su se cene i menjale obzirom da nisam pratio baš dugo...

E sada, ovo kako rade naši je katastrofa. Sve polovično. Jedne ćemo da -rkamo a druge ništa... Zašto npr. vozila vlade ne prolaze isti tretman? I oni učestvuju u istom saobraćaju kao i svi mi, a sigurno ih ne vozi supermen pa zbog super vida može da ima 100% zatamnjena stakla na svim prozorima. Da ne spominjem da sa onim budjavim rotacijama krše sve moguće zakone u cirka 5 minuta. Na novom obrenovačkom putu samo upale rotaciju i piče ko blesavi! Sviraju i ablenduju kao da je svadba :-D  A da ne spominjem Volvo džip u pratnji vozila američke ambasade. Pa taj bi te upucao na keca! Amerikanci idu na kafu a on sve baca u žbunje, maše onom palicom kao konj, a najgore je to što uopšte nema pravo. Kada bi bilo ko od gradjana tako vozio odmah bi bilo da je to divljačka vožnja, ili kako već to zovu... Da ne spominjem da im je auto toliko blindiran da mu ni raketa ne može ništa, ali to je Srbija! I mi je svi volimo. I rupe na putevima volimo za koje više niko nije odgovoran. A mi i dalje plaćamo. I tako...

Za malo da zaboravim! Ja imam zatamnjena stakla na svim automobilima koje sam vozio u proteklih 12 godina i nameravam u istom pravcu. Nekada sam imao najtamnije folije ali sada mi to nije bitno. Sada stavljam taman toliko da pruža dobru zaštitu od sunca ali da se noću dobro vidi. Naravno da sam uvek išao u dobre servise i stavljao samo najbolje folije. Ne radi se o prestižu ovde već želim svoje oči da sačuvam jer realno na tržištu ima svačega... Nikada nisam imao problem zbog folija.
« Poslednja izmena: Jul 18, 2014, 08:59:30 pre podne od strane Andreja »

Van mreže Wele

• Ultimate Member
  • Lupo GTI, Arti
« Odgovor #1136 poslato: Jul 18, 2014, 11:08:43 pre podne »
Lepo zapazanje Andreja, ali ti trazis pravdu tamo gde je nema. Nije poenta sa folijama u bezbednosti saobracaja vec u otimanju para, kao i sve ostalo sto smisle jer od vozaca uvek moze da se uzme jos neki dinar. Trebalo bi pogledati 14 godina unazad koje dazbine su povecane za korisnike vozila ili dodate nove. Ceo sistem je debelo u korupciji, zato i nemas nijednu prijavu protiv NIJEDNOG policajca za krsenje zakona. Ja sam ranije snimao telefonom pandurske prekrsaje, imam ih sijaset negde, a svaki dan ih vidim nekoliko da krse zakon. Jednostavno sistem je pravljen tako da moze da se krade i podmicuje, a ne da se napravi red.

Van mreže Guarana

• Master Member
  • Auto: Toyota
« Odgovor #1137 poslato: Jul 18, 2014, 11:23:54 pre podne »
ja samo da potvrdim ovo sto je Andreja rekao.. samo su cene sad dosta manje.. reda 20-40e,zavisi sta je u pitanju.
Ja sam mislio da me zezaju ortaci kad su mi objasnjavali da ne mogu "samo da zamenim X deo" , tipa felne,farove itd.. i stvarno nisam video ciganlook, xenone koji biju svuda, lude kombinacije felni i spustanja, daske za peglanje i napred i pozadi i sve slicne zajebancije.
lollol

Van mreže Andreja

• Jr. Member
  • *
  • Auto: EOS 2.0 TDI DSG
« Odgovor #1138 poslato: Jul 18, 2014, 02:39:49 posle podne »
LOL, Solvenci u krizi pa daju popust na budženje automobila :-D

Wele druže ja bih najviše voleo da na pustom ostrvu po ceo dan blejim i pletem suncobrane i šešire :-D  mada bi me i tamo nešto zažuljalo :-/

Šta da radimo?? Tu smo gde smo, volimo svoje automobile i ophodimo se prema njima najbolje što možemo i to je jedino na šta možemo da utičemo. Nije naša krivica što ovu državu vode slaninari (uglavnom).

Još samo mogu da ti kažem da su ti super automobili  clap  uživaj u njima, tamni stakla i 'ole te uvo   B)

Van mreže Passat TDI

• VW Početnik
  • Auto: Passat TDI 2001
« Odgovor #1139 poslato: Jul 31, 2014, 09:29:42 pre podne »
Pozdrav momci! Guglao sam i trazio neku temu za moj slucaj, i nisam nasao! Pa da li moze neko da mi kaze, kako je moguce iseci foliju za zadnju soferku, a da sastav bude tacno na grejacu, tj. kako iseci tako pravilno? Ako neko ima neki predlog, bio bi zahvalan! :)
" samo po gasu "