Ja imam rodbinu u Sloveniji i brat mi je baš zaludjenik i pobednik je na nekoliko tuning show-a, tako da sam uz njega, još davno, naučio po nešto o tom konceptu homologacije i atestiranja... Naime, kod njih za svaki izmenjeni deo na autu, u koliko se razlikuje od fabričkog, plaćaš homologaciju. Znači bilo koji dodatak za branik nije dozvoljen već mora imati atest u državi koja ga je proizvela, pa onda uporedjuju da li je u skladu za njihovim zakonom i tek onda dobijaš homologaciju. U principu se gleda od kog je materijala, oblika itd... Za felne se takodje plaća isti namet, ali samo ako se dimenzija razlikuje od onih koje su upisane u saobraćajnu dozvolu. Gume takodje. Za stakla ista priča. Mislim da je svaka homologacija 100 ili 150 EUR. Možda su se cene i menjale obzirom da nisam pratio baš dugo...
E sada, ovo kako rade naši je katastrofa. Sve polovično. Jedne ćemo da -rkamo a druge ništa... Zašto npr. vozila vlade ne prolaze isti tretman? I oni učestvuju u istom saobraćaju kao i svi mi, a sigurno ih ne vozi supermen pa zbog super vida može da ima 100% zatamnjena stakla na svim prozorima. Da ne spominjem da sa onim budjavim rotacijama krše sve moguće zakone u cirka 5 minuta. Na novom obrenovačkom putu samo upale rotaciju i piče ko blesavi! Sviraju i ablenduju kao da je svadba :-D A da ne spominjem Volvo džip u pratnji vozila američke ambasade. Pa taj bi te upucao na keca! Amerikanci idu na kafu a on sve baca u žbunje, maše onom palicom kao konj, a najgore je to što uopšte nema pravo. Kada bi bilo ko od gradjana tako vozio odmah bi bilo da je to divljačka vožnja, ili kako već to zovu... Da ne spominjem da im je auto toliko blindiran da mu ni raketa ne može ništa, ali to je Srbija! I mi je svi volimo. I rupe na putevima volimo za koje više niko nije odgovoran. A mi i dalje plaćamo. I tako...
Za malo da zaboravim! Ja imam zatamnjena stakla na svim automobilima koje sam vozio u proteklih 12 godina i nameravam u istom pravcu. Nekada sam imao najtamnije folije ali sada mi to nije bitno. Sada stavljam taman toliko da pruža dobru zaštitu od sunca ali da se noću dobro vidi. Naravno da sam uvek išao u dobre servise i stavljao samo najbolje folije. Ne radi se o prestižu ovde već želim svoje oči da sačuvam jer realno na tržištu ima svačega... Nikada nisam imao problem zbog folija.