Autor Tema: Prepakivanje B5.5 table na Mk4 DIY  (Pročitano 4787 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Kacerac

• Old.Jr Member
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Auto: Golf 4
Prepakivanje B5.5 table na Mk4 DIY
« poslato: April 23, 2017, 12:34:16 posle podne »
Posto sam obecao da cu napisati sta sam uspeo i kako sam uspeo da prebacim sa B5.5 table, naravno uz par slicica...

Prvo sta sam primetio, bitno je da imate dobru B5.5 donor tablu, jer 90% stvari se moze prebaciti. Ja sam moju B5.5 tablu kupio na otpadu za 20$, ali sam kasnije video da ima i po oglasima za 15$...

20170422 123025" border="0

Sta se sve moze iskoristiti sa B5.5 table i prebaciti na 4-kinu tablu ?

-Grafika (ako se lampice poklapaju,ako je iz jednog ili dva dela, ako je za vas model auta mislim na benzin/dizel, jer obrtaljka za dizela ide valjda do 5500rpm)
-Iglice (bukvalno isto kacenje)
-Aluminijumski prstenovi (koji su zapravo neki hibrid izmedju plastike i metala, izuzetno su teski za skidanje sa B5.5 table, a jos tezi za namestanje na 4-kinu tablu, ali vise o tome ce biti kasnije)
-LCD (moze se prebaciti, ako je vas ostecenjen, ali nije ga lako zameniti)

Razlika izmedju dve table ?

Ovo je moja tabla (Golf 4):

Ovo je tabla koju sam kupio na otpadu (Passat B5.5):

Postupak rasturanja table ?

Golf 4/Passat B5.5:

1) Vadjenje table iz auta podrazumeva spustanje volana, sklanjanje onog poklopca kod volana, i tu vidite dva T20 srafa. Njih skinete, izvucete tablu i imate 2 dzeka, plavi i zeleni. Dzekove prvo otkljucate pomocu ravnog srafcigera ili nokta pa ih onda izvucete.

2) Kad je tabla izvan auta, okrenite pozadinu table, videcete u zavisnosti od modela ili 4 ili 2 torex srafa (mislim da je T10). Skinete njih, pa u zavisnosti od modela podignete tu plastiku ili skinete zabice sa strane table, ima ih koliko se secam 4-5.

3) Otvorili ste tablu, sad sledi komplikovan deo. Treba izvaditi iglice i grafiku. Iglice okrenete u smeru kazaljke na satu, kad osetite otpor, znaci da ste na kraju, sad treba da ih polako okrecete u smeru kazaljke na satu i u isto vreme podizete ka sebi.

4) Sto se tice grafike, postoje 2 verzije, grafika iz jednog dela koja se samo podigne sa table, i grafika iz 2 dela, kod nje je postupak skidanja malo drugaciji. Prvo se uzme deo gde je ispisan obrtni momenat (RPM) i okrene se suprotno od smera kretanja kazaljke na satu i podigne uvis, videcete ima zarez na grafici gde moze da se provuce. Drugi deo grafike se okrene u smeru kretanja kazaljke na satu i podigne, isto ima taj zarez.

5) Sad ako zelite da rasturite potpuno tablu radi zamene osvetljenja (SMD) ili zamene LCD (displeja), skinete plastiku, koja je obicno zakacena sa 3 zabice, koje se samo gurnu sa druge strane table. Postupak zamene SMD osvetljenja i LCD displeja, necu ovde objasnjavati, bice drugih tema za to.

Postupak sklapanja table:

Golf 4/Passat B5.5

1) Sad kad ste rasturili vasu i donor tablu, proces vracanja je slican skidanju. Grafika sa donor table se ubaci u zavisnosti od verzije (1 ili 2 dela). Suprotno od nacina skidanja.

2) Iglice se ubace (gurnu u rupu), okrenu u smeru kazaljke na satu dok ne osetite otpor, posle okrecete iglice suprotno od smera kretanja kazaljke dok ne dodjete do otpora, kad naidjete na otpor, gurajte iglicu do 0, mora da bude ravno na 0 (pocetnoj vrednosti), ili ce vam brzina,gorivo,temperatura biti pogresni...

3) Posle toga se poklopac navuce preko zabica, i usrafe 2/4 torex srafa (T10 valjda).

4) Ubacite tablu u autu, prikacite 2 dzeka (plavi i zeleni).

5) Gurnete tablu do kraja, usrafite 2 torex T20 srafa, vratite plastiku i namestite volan kako vama odgovara.

Ubacivanje prstenova sa B5.5 na Mk4 tablu ?

1) Skidanje prstenova je uz pravi alat lako, potrebno je po gore napisanom upustvu rastaviti tablu. Kad dodjete do prstenova, oni su ili zalepljeni ili na zabice. Uz pomoc malog ravnog srafcigera ili hiruskog noza, uz mali pritisak po ivicama, sam prsten ispadne, uz malo srece necete ga polomiti  thumbup

2) Ubacivanje prstenova u Mk4 tablu, je suprotnost od skidanja, namestitite tako da vama odgovara kako izgledaju, zaglavite neki karton sa druge strane (gde je ona providna plastika), kako bi prstenovi ostali na mestu. Uz pomoc super lepka (ili vruceg lepka) zalepite ivice prstenova sa ivicama table i ostavite 5 min da stegde.

3) Kad stegde, izvadite karton koji ste koristili, ocistite malo providnu plastiku table, po potrebi

4) Posle toga, sklopite tablu po gore napisanom upustvu.

Evo sad slike tog delikatnog procesa, malo pre i posle  :58

Razlika izmedju grafika (iz jednog dela i iz dva dela):

20170422 105811" border="0

20170421 190803" border="0

Sklapanje table, namestanje grafike i iglice:

20170422 190614" border="0

Lepljenje prstenove:

20170422 195542" border="0

I naravno krajnji rezultat:

20170422 224750" border="0
TestFit" border="0
20170423_122546" border="0
TestFit2" border="0

Q&A:

Da li se isplati odraditi ovo prepakivanje table ?
-Po meni DA, jer vi da kupite ovakvu gotovu tablu i da je uparite sa vasim autom bilo bi preko 200$, ovako sve istu tu estetiku dobili za mnogo manje...

Koliko je ovo tesko ?
-Ako ste nekad nesto na autu cackali, i znate po nesto, nije mnogo tesko, ali ako ste totalni panj, ne preporucujem da radite sami, jer mnogo toga mozete pokvariti i polomiti...

Koliko je vremenski zahtevno ?
-Zavisi od brzine vaseg rada, meni je za ceo proces trebalo oko 60-70min.

Na sta treba da se narocito obrati paznja ?
-Moj savet je da se najvise paznje obrati na lepljenje prstenova i pozicioniranje iglica, sve ostalo je cista matematika...

Zakljucak:

Meni izgleda 100x bolje od one fabricke, samim tim ja sam prezadovoljan kako je ispalo. Mozda kasnije odradim LED SMD zamenu, pa ili uzmem malo jacu plavu, ili zamenim u belu, ali otom-potom... driving

« Poslednja izmena: April 23, 2017, 01:20:38 posle podne od strane Kacerac »

Van mreže boćanac GTD

• Master Member
  • Mašinac
Odg: Prepakivanje B5.5 table na Mk4 DIY
« Odgovor #1 poslato: April 23, 2017, 02:08:23 posle podne »
Svaka cast brate, volim kad neko sam ovako uspe. A prstenovi su zalepljeni za tablu kod b5.5 ?

Van mreže Kacerac

• Old.Jr Member
  • **
  • Auto: Golf 4
« Odgovor #2 poslato: April 23, 2017, 02:49:26 posle podne »
Hvala. Prstenovi kod ove table koju sam ja uzeo nisu bili zalepljeni, vec su imali neke male zljebove (rupice) gde su prstenovi bili smesteni. Naravno kod table u 4-ci ne postoje ti zljebovi (rupice) pa sam morao da lepim...

Van mreže limp19

• Sr. Member
  • Auto: Passat 6
« Odgovor #3 poslato: April 23, 2017, 05:13:35 posle podne »
Odlicno. Svaka čast

Van mreže mikula

• Hero Member
« Odgovor #4 poslato: April 23, 2017, 05:39:27 posle podne »
Svaka cast i za posao i za objasnjenje

Van mreže travelman

• Hero Member
  • ... bolje prvi u selu, nego zadnji u gradu ...
  • Auto: Y- line
« Odgovor #5 poslato: April 23, 2017, 05:49:59 posle podne »
Svaka cast na trudu  thumbup ...
...
Ma kakav RR ... LL je zakon ...

Platila bih da se vozim u tom pećinomobilu, ne bi mi smetalo što prokišnjava ni nožna vuča ...

Ti vozi ali da znas da moze da te ostavi na putu, nemoj daleko ...

Van mreže enkob

• Old.Jr Member
  • **
  • Auto: vw mk4 1.9 TDI
« Odgovor #6 poslato: April 23, 2017, 10:38:13 posle podne »
Prijatno sam iznenadjen uradjenim poslom. Odradjeno i obijasnjeno svaka cast nemam druge reci.
Nema zanata bez alata