Autor Tema: Automatski menjač vs Manuelni menjač  (Pročitano 15541 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Joca

• _______ x X x _______
  • Ultimate Member
  • Pol: Muškarac
  • Only TDI Power
  • Auto: Black Elegance ;)
Automatski menjač vs Manuelni menjač
« poslato: Februar 01, 2017, 10:50:12 posle podne »
Interesuje me vaše mišljenje za i protiv, vrline i mane. Da li je samo cena održavanja igra ulogu ili ne, nekada su bili famozni da li su i danas?

Van mreže Ivan

• One & Only
  • Super Moderator
  • Ultimate Member
Odg: Automatski menjač vs Manuelni menjač
« Odgovor #1 poslato: Februar 02, 2017, 12:35:30 pre podne »
Sto se tice klasicnih automatika kum ima na B5.5 passatu i pre dve godine je ostao zakljucan u trecoj. Sredio je tada ali mu se opet desilo proslog leta.
Komplet servis ga je kostao 1000€.
Iako je imao problem sa menjacem u toku godine ce uzeti neki noviji VW/AUDI model u kombinaciji sa automatikom.

Stric ima TIPTRONIC na istom modelu samo sa TDI motorom i zadovoljan je sa njime.
Servis u ovlascenom za taj menjac je kostao oko 34.000 RSD.

Jeste potrosnja veca ali, po njihovim recima, taj komfor u voznji, pogotovo gradskoj, ne moze da se dobije sa manuelnim.

E sad. Od vise majstora sam cuo a nesto i citao da VW/AUDI imaju najlosije automatske menjace.

Po njihovoj prici BMW i Mercedes imaju najbolje automatike.

Sent from my E2303 using Tapatalk

Van mreže boćanac GTD

• Master Member
  • Mašinac
« Odgovor #2 poslato: Februar 02, 2017, 12:51:15 pre podne »
Vozio sam podugo a6 c5 2.5, sa multitronic menjacem, i mogu ti reci da sam resem bio da uzmem automatika, prvo sto Ivan kaze komfor u voznji, za grad prilicno olaksana voznja, magistrala  jaci pritisak na papucu gasa opet je presaltao u nizu i pretices, veoma brzo se naviknes jer odgovara (bar meni). Vozio sam i DSG u passatu b6, jednostavno cita misli i radi onako kalo bi ti radio sa manuelnim.
E sad, polovan automatik je po meni prilicno velika kocka uzimati, kompleksni su to sistemi pocev od tiptronica pa ka mladjim modelima menjaca, u sustini veliki plus za poslusnost i osecaj u voznji, a sto se tice odrzavanja, ukoliko se radi o ulju i filteru to i nije neka velika stavka.

Послато са Lenovo A6020a46 уз помоћ Тапатока

Van mreže Joca

• _______ x X x _______
  • Ultimate Member
  • Only TDI Power
« Odgovor #3 poslato: Februar 02, 2017, 08:38:51 pre podne »
Uvek imam neku vožnju ili mojom Škodom ili kumovim Audijem... msm da je u pitanju s tronic, stvarno je uživancija sa automatikom jbg njegov auto je nov... izgleda da još ovek luksusuz automatik za nas...

igorpolic

• Gost
« Odgovor #4 poslato: Februar 02, 2017, 08:58:52 pre podne »
Kad se naviknes na automatski menjac, tesko se vratis na manuelac. A sto se tice toga da VW/Audi ima najlosije auto menjace, ne bih se slozio, sta cemo sa Opel-om, Citroen-om, Peugeot-om, 90% Amerikanaca ....... ???
Deo oko odrzavanja, 34000rsd na 60k km je jako podnosljivo za udobnost i komfor koji pruza taj isti menjac.

Msm da ne treba dalje komentarisati na ovu temu. lollol 

LOCK! beer

Van mreže Joca

• _______ x X x _______
  • Ultimate Member
  • Only TDI Power
« Odgovor #5 poslato: Februar 02, 2017, 09:38:07 pre podne »
Nije strašno održavanje Igore, ali me plaše nepredviđeni 'ispadi'   biggrin  Nemoj LOCK...  :77  neka diskusije   biggrin

Van mreže Ivan

• One & Only
  • Super Moderator
  • Ultimate Member
« Odgovor #6 poslato: Februar 02, 2017, 09:54:13 pre podne »
34.000 je u Lake auto u Cacku.
To je bilo 2015. godine.
Sad je mozda i jeftinije a sigurno je manje u "neovlascenim" servisima.

Kao sto rekoh, kum i posle ovog troska od 1000 evra i dalje ce kupovati VW/Audi sa automatikom.

Van mreže Guarana

• Master Member
  • Auto: Toyota
« Odgovor #7 poslato: Februar 02, 2017, 10:45:22 pre podne »
Meni je super automatik za svakodnevnu voznju.
Za zabavu bas i nije, cak i kad prebacis na rucni mod, nije to to :)
Meni nije glavna razlika sto sam salta, nego sto ne mozes da nabijes obrtaje sa kvacilom pritisnutim i sl. Kad bi dodao opcijsko kvacilo, bi bio super mix :D
U praksi me nervira manjak doticnog kad treba na brzinu da se ukljucim negde.. sto ne ide, jer ne mozes da drzis 2000 obrtaja pa na kvacilo krenes brzo.. krece od lera i to je to :(
U dinamicniji voznji fali pri slicnim situacijama, ali vecinu vremena je ok.

Odrzavanje nije babaroga, samo ga treba redovno gledati
lollol

Van mreže Figo

• Sr. Member
  • Auto: Mk4 gti USA
« Odgovor #8 poslato: Februar 02, 2017, 01:43:26 posle podne »
Vozim automatika u bwm 525d e60, gledano sa realne strane, posebno po gradu, automatik je mama ali treba mu posvetiti malo vecu paznju u odnosu na manuelni sto se tice odrzavanja

Van mreže kadi

• Hero Member
  • Auto: Merida XT edition
« Odgovor #9 poslato: Februar 02, 2017, 03:24:26 posle podne »
Dobar majstor iz Pazara koji samo radi automatike i bavi se popravkom istih kaze da 95 posto dolazi sa Audijem ili Vagenom,nije kaze problem samo u elektronici vec i u materijalima koji su dosta slabije odradjeni nego kod BMWa ili Mercedesa...najmanje se kvare automatici kod BMW-a njegovo iskustvo.Ja sam jedino od automatika imao pre par godina e 46 320d,iskreno meni nesto automatik ne lezi,nije to lose,ali mi bezveze da mi auto od 2000 kubika trosi 12,13  nafte a bas za njega sam menjao isto e 46 330d sa manuelnim koji mi je trosio maks 11 litara ??Kod tih relativno starijih automatika  jako je velika razlika u potrosnji u odnosu na isti auto sa manuelnim.Imao je drugar pasata 1,9 tdi 130 konja 4 motion sa automatikom,trosio je preko 13, 14 litara po lokalu dizela
Nema gazde bez stomaka i auta bez sestaka  ;)

Van mreže zorancile

• Hero Member
  • Auto: golf 2 gtd
« Odgovor #10 poslato: Februar 02, 2017, 04:16:45 posle podne »
Guarana, ne možeš da pritisneš kočicu i gas istovremeno pa onda da pustiš kočnicu?

hirurg

• Gost
« Odgovor #11 poslato: Februar 02, 2017, 04:58:31 posle podne »
Dobar majstor iz Pazara koji samo radi automatike i bavi se popravkom istih kaze da 95 posto dolazi sa Audijem ili Vagenom,nije kaze problem samo u elektronici vec i u materijalima koji su dosta slabije odradjeni nego kod BMWa ili Mercedesa...najmanje se kvare automatici kod BMW-a njegovo iskustvo.Ja sam jedino od automatika imao pre par godina e 46 320d,iskreno meni nesto automatik ne lezi,nije to lose,ali mi bezveze da mi auto od 2000 kubika trosi 12,13  nafte a bas za njega sam menjao isto e 46 330d sa manuelnim koji mi je trosio maks 11 litara ??Kod tih relativno starijih automatika  jako je velika razlika u potrosnji u odnosu na isti auto sa manuelnim.Imao je drugar pasata 1,9 tdi 130 konja 4 motion sa automatikom,trosio je preko 13, 14 litara po lokalu dizela
Vozim automatik. I uvek cu. To što najviše dolazi vw i audi je zato što tih auta i ima najviše automatika kod nas na balkanu. Mercedes ugrađuje u malo veće kubikaze. A BMW malo ko hoće da vozi automatik jer ga ne mogu derati po gasu.
Nisi naveo koje ti je auto u opticaju tj koja generacija automatika. Uglavnom koliko kosta plivajući zamajac malo više je reparacija mjenjaca da bude kao nov i gas. Ulje redovno Zamjeniti i ne boj se.
Znaj da je automatik sigurno sa zdravim motorom. Jer taj mjenjac čuva motore.
Guarana, ne možeš da pritisneš kočicu i gas istovremeno pa onda da pustiš kočnicu?
Ova opcija radi, ali nije to bas zdravo toliko za mjenjac.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Van mreže Guarana

• Master Member
« Odgovor #12 poslato: Februar 03, 2017, 12:15:38 pre podne »
kad stojis na semaforu mozes da pritisnes kocnicu, pa gas, ali to je najbrzi nacin da ostanes bez menjaca/diferencijala
u voznji ti sece gas cim pritisnes kocnicu, ne mozes obe pedale u isto vreme kao kod kartinga recimo.
lollol

hirurg

• Gost
« Odgovor #13 poslato: Februar 03, 2017, 07:35:03 pre podne »
Ma jednostavan odgovor. Ako hoćeš da ga deres kod kretanja uzeti ručni mjenjac. Ako hoćeš biti gospodin u gradskoj u kulirati onda uzmeš automat.

Van mreže kadi

• Hero Member
« Odgovor #14 poslato: Februar 03, 2017, 11:33:50 pre podne »
Zaboravih reci i taj servis koji isto nije bas jeftin...slazem se da kod nas ljudi slabo to rade cak poneko i ne zna da mu se treba menjati ulje,navikli ljudi na saltace :)i nije stvar u broju veruj mi,jednostavno su bolji automatici kod bmw-a i merca,sad svaki bmw malo jaci i veci ima automatik kao i mercedes pa jakoo retko stradaju...imao je zet do skoro 540 i e 39 ,preko 350000 km  presao ,drat i klat svakodnevno,dusa mu vadjena...automatski menjac je radio bez problema uvek i pored naglih starteva,cimanja u voznji  300 konja pod haubom

Van mreže Guarana

• Master Member
« Odgovor #15 poslato: Februar 03, 2017, 12:25:50 posle podne »
Ma jednostavan odgovor. Ako hoćeš da ga deres kod kretanja uzeti ručni mjenjac. Ako hoćeš biti gospodin u gradskoj u kulirati onda uzmeš automat.

nije problem u deranju, nego sto je zajebanije da recimo skrenes levo kad imas kolonu iz drugog pravca.. sa rucnim bi drzao na 1500-2000 i kvacilom krenuo brze.. sa ovim nemam tu varijantu, doduse je matora generacija automatika, mozda dsg brze reaguje.
lollol

Van mreže kadi

• Hero Member
« Odgovor #16 poslato: Februar 03, 2017, 12:53:29 posle podne »
DSG je fantastican menjac,imamo u firmi 3 komada ,sedmica golf radi bez problema doduse 50000km na satu dva turana iz 2006 ne,menjaci vec trzaju, zezaju ...nekako samo cuo da te prve serije dsg su zivo s,,,je e sad ne znam,za voznju su neverovatno zabavni i dobri

Van mreže ShoNe84

• Jedninko!
  • Old.Jr Member
  • **
  • Auto: VW Golf 6 2.0TDI 4Motion
« Odgovor #17 poslato: Februar 08, 2017, 12:20:43 pre podne »
Sad vozim BMW 320d 2003 automaticka a pre njega sam vozio isto 2003 320d limuzinu sa manuelnim emnjacem i po meni jedina prednost manuelnog menjaca je potrosnja manj za otprilike 2l...
« Poslednja izmena: Februar 08, 2017, 12:32:35 pre podne od strane ShoNe84 »

Van mreže Desmo

• Ultimate Member
  • Auto: Lada 2104
« Odgovor #18 poslato: Februar 08, 2017, 08:02:44 pre podne »
Dsg znaci dobar samo kad je sluzbeni  thumbdown

Kod e46 je velika razlika izmedju man i automatika pogotovo karavana.

Jel bije preko 10L nafte?

Van mreže kadi

• Hero Member
« Odgovor #19 poslato: Februar 08, 2017, 09:53:13 pre podne »
Meni je 320d karavan automatik trosio 13 po lokalu,a ispod 10 ne trosi nijedan,ko god kaze laze bio limuzina ,automatik nebitno je