Da ne otvaram novu temu, pisaću ovde. Što se tiče problema koji je bio prisutan oko bežanja paljenja, prošlo je 14 meseci, za sada se drži dobro. Zupčenje proveravano početkom godine, sve stoji kako je bilo, timing je pao malo nekih 10-ak jedinica, pretpostavljam zbog leganja kaiša. Obzirom da su reperi na mestu, za sada ne dižem paniku, moram još da pratim a nisam ni premnogo prešao.
Imam drugo pitanje. Na motoru mi je lošija kompresija, pa imam problem sa paljenjem u toku dana, posebno tokom vrućina (kad kratko odstoji). Tad ne pali grejače i malo duže i možda malo sporije vergla. Anlaser je skidan više puta (imam 2 komada), podmažem ga, sredim, jedno vreme vergla mnogo bolje, pa onda opet isto. Jednostavno, motor "umori" anlaser posle nekog vremena. Ne bi stavljao neke varalice za grejače da mi se stalno pale.
E sad, šta bi da probam. Kad sam poslednji put zupčio auto, pre nego što sam tajming podesio na sredinu dijagrama, on je bio iznad proizvođačke specifikacije, daleko iznad gornje linije, horizontalna linija se nije ni videla, tad tokom štelovanja paljenja začudim se, pali na pola ključa kad je tako gore tajming...
Evo dijagram kako izgleda, to nije trenutna situacija, trenutno je na sredini kod plave linije, a na pola ključa pali kad je gore u nebesima...

Znači kada mi je početak vremena ubrizgavanja goriva (paljenje) daleko napredan, gore iznad zelene linije, u nebesima, auto pali na pola ključa zato što ima ranije paljenje.
Moje pitanju su sledeća. Hoću da vratim na tako ranije paljenje, iznad specifikacije, da mi koliko toliko kraće vergla. To će biti prednost, a ima li mana što je tako ranije paljenje (ne baš malo ranije). Da li osim, pretpostavljam povećane potrošnje goriva nešto drugo može da napravi neki ozbiljan problem? Pretpostavljam da je tako i kod benzinaca, nekad su ljudi kad se na razvodniku štelovalo paljenje, znali da daju ranije paljenje da motor bolje upali...
Ako je to ozbiljno loše, onda bi ga povećao vrlo malo iznad zelene linije, toliko sigurno neće da mu škodi, pa šta mu bog da sa verglanjem. Hvala svima!