Autor Tema: Problemi sa vodom, termostat  (Pročitano 912 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Lav89

• VW Početnik
  • Pol: Muškarac
  • Auto: Bora
Problemi sa vodom, termostat
« poslato: Septembar 22, 2016, 12:19:58 posle podne »
Pozdrav,
imam problema generalno sa "vodom" u VW Bora AJM 85 kW TDI (inače poznat kao problematičan motor kad je voda u pitanju jer mu je glavna mana dihtung glave).
Dihtung glave sam zamijenio prije dvije godine, i sada mi ne pokazuje simptome dihtunga kao prošli put (gubitak vode na auspuh, nabijanje kompresije u sistem hlađenja i sl.)
Dešavao mi se problem prije da mi je curila tečnost za hlađenje na jednom spoju gdje je šelna bila slaba, pa sam, dok nisam otkrio mjesto curenja, stalno dodavao vodu do te mjere da mi je G12 tečnost skroz iščezla, i u sistemu je cirkulisala smeđa voda.
Dešavalo mi se i to da se u takvim uslovima termostat ne otvori nikako, na autoputu vozim 180-200 na sat, izađem sa autoputa i upali mi se upozorenje za tečnost, otvorim haubu i svu tečnost mi je ispuštao na bocu, a crijevo iza termostata je hladno kao led, a gornje crijevo vrelo da se ne smije dodirnuti ali nije tvrdo i osjeti se da nema tečnosti.

Prije neki dan mi se desilo da sam zamijenio termostat i stavio sam termostat marke Febi nov, i zamijenio komplet tečnost u sistemu u omjeru 1:1 i opet vozio, temperaturu pokazuje nešto manje od 90 konstatno (ali tu manu pripisujem geberu jer je i prije tako), vozam po gradu, stisnem gas par puta, izvučem na 3000, 3500 obrtaja, kad otvorim haubu opet hladno crijevo. Jedino kad stoji auto u mjestu i kad ga turiram duže onda se otvori termostat i ventilatori konačno počnu da rade.
Da li neko zna u čemu je problem jer ako nastavi ovako biću primoran da ga izlupam macolom i kupim golfa 2 i budem miran ko bebica.