Dobar tekst:
Pre neki dan sam se nasao u prilicno zbunjujucoj situaciji.
Zarobljen u levoj koloni na onim duplim trakama sto se spustaju od Topciderske zvezde, gledao sam kako tri dzipa pod rotacijom prelaze preko pune linije i koristeci jednu od dve trake iz suprotnog smera elegantno obilaze kolonu u duzini od par stotina metara, razgrcuci naivne vozace koji su krenuli njima u susret misleci kako semafor daje neku prednost onima za koje se ukljucuje zeleno svetlo
Semafori su ionako samo glupave naprave koje nicemu ne sluze, jel' tako?
E sad ovo nije nista cudno i nista sto se ne desava svakoga dana, barem u tom kraju, jer eto ljudi zure, vode decu u vrtic, u skolu, imaju hitna posla ...
Cudno je bilo sto se u istom trenutku iz Bulevara Mira (ako se tako zove/zvala ona ulica sto prolazi iznad Prokopa) u kontra smeru uputila kolona od nekoliko audija pod rotacijom, naravno ulazeci preko crvenog svetla i obilazeci mucenike koji cekaju u koloni da im se otvori semafor
i gle cuda ovnovi na brvnu se susrecu bas na nekoliko metara od mojih kola, na brzinu se u mojoj glavi naslo par zgodnih flas-eva, tipa vidi kakav origami moze da se napravi od lima, i slike oruzanog sukoba momaka iz pratnje, radi utvrdjivanja prava prednosti jedne ili druge kolone
srecom nista se nije desilo, jer su nekako uspeli da skapiraju jedni druge, a i bulevar ulica sa te strane ima dve trake, raja se sklonila na zelene povrsine i trotoare, pa su mogli da prodju.
jedna hitna pomoc je sacekala zatrpana u koloni, jer nije imala ukljucenu rotaciju, pa je bilo relativno prosto
medjutim ono sto me interesuje jeste da li postoje neka pravila kada se tako sretnu vozila iz pratnje pod rotacijom, ko ima prednost?
predsednik ili premijer?
ministar ili zasticeni svedok?
dzip ili opel?
pratnja ili vatrogasci? (a sta ako gori kuca nekog ministra, da li ce onda i vatrogasno vozilo da dobije jednog opela u pratnji da bi imao apsolutnu prednost?)
mozda je ovo pitanje suvisno, jer ce uskoro blagorodni uticaj akciza na zagadjenost vazduha i smanjenje broja vozila, prorediti broj automobila na pretrpanim ulicama, pa ce biti dovoljno siroke za sva vozila pod rotacijom,
u tom slucaju pitanje, da li treba da prilikom prolaska tih automobila stojimo sa strane i masemo zastavicama? treba li da bacamo cvece na njih? i ako treba moze li cvece da bude u saksijama?