Da ne otvaram neku novu temu, imam jedno pitanje u vezi sa automatikom. Vozim Golf 4 automatik 85kw sto i nije toliko vazno, pitanje je sledece:
Kako treba voziti automatik na uzbrdicama, pogotovo nekim planinskim putevima, gde se uglavnom ide uzbrdo i ima dosta krivina?
Pitam iz razloga jer ne znam kako tj. koliko treba da mu dajem gasa na uzbrdici? Desava mi se recimo situacija kada naidjem na veliku krivinu gde moram da usporim, auto presalta u drugu, i sada ide uspon, tj uzbrdica, dajem mu gas i on pocinje da nabija obrtaje odnosno nece da presalta u trecu, iako je dostigao ubrzanje i da je manuelni ja bi ga saltao u trecu, isti recimo slucaj kada se penje trecom i dostignem ubrzanje da moze da ide u cetvrtu, on nece da presalta, vec ga izvlaci trecom i tek kad izadje na ravnicu, odnosno kada se uspenje onda salta u cetvrti stepen. Strasno me nervira, jer bi ga rado presaltao u tim situacijama, a on nece nego izvlaci i nabija potrosnju goriva. Neko mi govori da bi trebalo u takvim situacijama malo da pustim gas, probao sam ali nisam primetio da se nesto promenilo. Na nekim manjim usponima hoce da presalta iz druge u trecu, ali me nerviraju situacije kada pocne da izvlaci i dize obrtaje a nece da presalta iako je dostigao brzinu.
Da li postoji neka tehnika na automatiku u takvim situacijama, ili jednostavno automatik tako funkcionise?