Evo neka moja zapazanja o LED sijalicama, koristim ih umesto halogenih H1 i H7 vec neko vreme, po razlicitim vremenskim uslovima, tako da mi mislim da sam kreditablian da pisem ovo....
Mane:-Ne uzimati LED koji nemaju aktivno hladjenje, dosta se greju i brzo crkavaju...
-Dosta je posla namontirati ih u far, narocito na G4...
-Ispod 4000LM po sijalici ne uzimati za kratka, sve preko moze, ispod NIKAKO !
-Kvalitetne LED kod nas ne mozete kupiti, ja sam moje morao iz US da narucim, jer su kod nas svuda ne kvalitetni kinezi, kod njih su bar nesto kvalitetniji, pa cemo videti koliko ce da traju...
Prednosti:-Mnogo bolje sijaju od halogenih, iz perpektive posmatraca i vozaca...
-Povezuju se na fabricku instalaciju, tako da prepravka nije potrebna...
-Totalno promene izgled auta, upalite svetla stanete ispred auta i neverujete kako lepo izgleda !
-Lepo osvetljavaju put, ako se lepo nasteluju farovi...
-Imaju ugradjen balast, tako da nema sta da skakuce ispod haube....
-Atest ? Meni nisu trazili, tako da se mozete provuci bez istog pri registraciji vozila...
Sto se tice ovog da lepo izgledaju van auta, ali uza volana se nista ne vidi.... ?-To je donekle tacno. Dosta zavisi od samog fara, od specifikacije sijalice i sl. Ja sam imao isti problem kad sam prvi put ubacio LED za kratka svetla. Problem je bio u sijalici, uzeo sam sijalicu koja ima 3600LM, njih sam prodao, uzeo sad lepo 6000LM i vidi se kao po danu. Ovo sto pricaju da sto se vozi brze, manje osvetljavaju, lazu,kupite dobru sijalicu, dobro podesite far (socivo) i nema zime...
Koliko ih je tesko ugraditi ?-To verovatno zavisi od modela do modela (auta). Kod mene na G4, morao sam da skidam branik, pa far, pa tek onda da izvadim fabricku sijalicu i ubacim ovu. Verovatno na drugim autima nece morati da se skida branik, ali ja drugacije nisam mogao, sa jedne strane baterija, sa druge strane rezervoar sa vodom. Mora da skida suncobrancic, na fabrickom G4 faru, jer su LED previse dugacke, pa im to smeta...
Da li se isplati konverzija sa halogenih na LED ?-Po meni NE. Sijaju odlicno, kao po danu, ali ako uracunamo da kvalitetan par sijalica kosta preko 50-60$, a danas obicno imamo 2 sijalice (dugo-kratko), to znaci ulaganje od 100-120$ u najboljem slucaju, za te pare mogu da zamenim brdo halogenih. Tako da ovo je samo za nas usijane glave, za coveka koji zeli siguran i jeftin vid osvetljenja, halogene su jos ne prevazidjene....
Okacicu ovde slike i snimak, mojih LED sijalica u prepravljanim farovima na G4, sa i bez sociva (cisto da se vidi razlika), to naravno kad budem imao interneta i vremena