Hvala na odgovorima, bio sam u servisu i imao sam sta da vidim. Kada su skinuli suspeh bio je prekriven uljem. Na karteru se skupljale kapljice koji kad otezaju padaju la suspleh. Rezultat pregleda pukotina na karteru, napravljena znam i kada u januaru kada sam vozio auto par dana bec suspeha koji je bio na krpljenju, a isao sam po makadamu. Skinut i zavaren, detaljno pregledan. Zamenjeno ulje i filteri (koristim vec duze vreme Total 9000 5-40 umesto Castrol Edge 5-40, razlike nema). Oprali su motor, suspleh. Auto su pregledali na dijagnostici, sredili neke nedostatke sitne prirode, skinuli turbinu, ocistili izduvnu granu i sve sto ide tuda, bilo gareza, podmazali neku klapnicu sto zna da zeza na turbini, ispustini to ulje iz intercoolera kojeg nije bilo mnogo, jedva za 1/4 case od jogurta, a nikad do sada nije skidano....Merili kompresiju, promenili mi amortizere prednje koji su procureli, probali auto i vratili mi nazad i rekli:
Potrosnja ulja nije potrosnja nego prosipanje, potrosnja sve do 1l na 10000km za TDI kazu da nije dramaticno. Kompresija odlicna, turbina dobro radi, nema plavog dima i nikad ga nije bilo. Ovo sto slini na EGR kazu da je normalno za auto sa skoro 200.000km, da je normalno da svaka turbina malo provlaci na toj kilometrazi i da nije za paniku, ako me nervira da svaka tri cetri dana prebrisem i reseno. Odgovor na pitanje u kakvom je stanju motor i turbina, rekli su mi da je sve u odlicnom stanju, bez panike, jer nema ni jednom loseg znaka sto nagovestava nesto lose.
Rezultat: Isao sam na malo dalji put oko 500km u jednom pravcu i vratio se nazad, vecina autoput prosecna brzina 120km/h, ali sam ga i natezao do kraja par puta, kratko. Napunio rezervoar kad sam posao do vrha, kad se vratio, ponovo napunio na istoj pumpi 46.5 litara za predjenih 1021km. Izmerio ulje, nije se maklo, pogledao na EGR nema ni traga od ulja. Znaci stvar resena.
Razlog moje panike je sledeci: Pre januara ove godine, auto nije imao nikakav problem, samo mali servis i teraj, cesto putujem preko i nikada nikakav problem! Nisam imao potrebu nikad da dolivam ulje, jer nisam primetio na 10000km da se nivo menjao, a i majstor kaze da je perfektno stanje. Sa tim znanjem, desilo se ovo odjednom....
Praticu desavanje do sledece zamene, pa cu javiti! Hvala na odgovorima.