Pitanje u vezi generalke.
Kao sto pomenuh u postu za predstavljanje vozim Polo iz 2001god. 1.4,16v,55kw.Uvezen je iz Italije sa predjenih 89.000km(tako bar pise u carinskoj deklaraciji,a dal je budzena kilometraza to je vec pitanje..)Vidi se da je dobro ocuvan,prva farba,lepo ide,motor"prede ko macka",ja sam mu odradio veliki servis,jer ne znam kako ga je odrzavao prethodni vlasnik.Oduvek sam imao poverenja u nemacke automobile,a danas sretoh nekog taksistu i bas me je bio istripovao za ovaj model koji imam.Kaze da je to model koji ima neki aluminijumski blok motora,da se ne moze raditi generalna na njemu,da je to cuo od nekih mehanicara,i da je najisplativije kad dodje vreme za generalku da se kupi polovan motor u dobrom stanju i zameni itd..Malo sam trazio po net-u gde slicno kazu-da cak nema ni kosuljicu-hilzne na bloku motora koja bi se mogla obraditi i tzv.honovati,ne moze se radilica odvojiti od bloka, napr.novi lezajevi nemaju ZUB tako da samim tim postoji mogucnost da se okrenu u klipnjaci...ako sam dobro razumeo..a opet kupovina polumotora novog(kad kazem polumotora mislim na onu donju polovinu motora kao sklopa, odnosno blok, radilicu, klipove i klipnjace) u ovlascenom serisu je preko 2500evra,sto se ne isplati..Bilo bi mi od pomoci da cujem neko strucnije misljenje u vezi prednosti i mana motora sa celicnim blokom-tj.starije generacije motora(kod kojih znam da se moze busiti i blok obradjivati radilica,glava itd) i ovih sa aluminijumskim i savet sta mi je ciniti kad zaista dodje vreme za generalku,da se pripremim finansijski.Nije mi jasno zasto su mnogi proizvodjaci(ne samo vw) kod prelaska na EURO3 standard napravili tako velike greske u konstrukciji a i u odabiru materijala-mislim na ovaj aluminijum ili Alusil(sivi liv) sto je valjda jos gore,sem sto je laksi od celika i motor manje bucniji...mozda nesto i oko performansi,ne razumem se bas...ali sta kad dodje vreme za full generalnu..Sve mi je to nekako konfekcijski u odnosu na stari nacin izrade.Voleo bih da gresim i da me neko razuveri,svaki savet je dobrodosao.Hvala unapred