Autor Tema: Rok upotrebe guma  (Pročitano 6648 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Radomir89

• Hero Member
  • Pol: Muškarac
  • Auto: VW Golf 5 GTI DSG
Odg: Rok upotrebe guma
« Odgovor #20 poslato: Januar 13, 2014, 07:34:27 posle podne »
trebalo bi da je bolje da su napumpane gume kad su na felnama.
inace ja gume drzim skinute sa felni naslagane jedna na drugu... dve pa pored jos dve...
VW motorsport

Van mreže Lepi

• Moderator
  • Master Member
  • Auto: Rabbit 2.5
« Odgovor #21 poslato: Januar 13, 2014, 07:35:10 posle podne »
Ja to ne bih uzimao. I kada sam ćopavac tražio, naletim na jedan na kojem je guma 2000. godište...hvala, tražim dalje. Iako se on retko montira, neću da rizikujem, jer mi je to lutrija isto kao da se vozim bez rezervnog točka. Prodavac, naravno, kaže da je to u redu  :) . Do 5-6 godina upotrebe i zrela je za zamenu, ali da stoji 6 godina, pa da se onda koristi...ja bih preskočio.

Brate mislim da nisi u pravu. Ko god ima Golf 2, 3 ima gumu staru 15-25 godina.
Ta guma nije nikad vožena.

Jel sad to znači da svi trebamo da promenimo gumu na svom rezervnom točku zato što je starija od. 5-6 godina?

Zrnojed

• Gost
Re: Odg: Rok upotrebe guma
« Odgovor #22 poslato: Januar 13, 2014, 07:38:19 posle podne »
Ne znam za temperaturu,a sto se tice ispustanja vazduha-ne jer će da se defornise guma.
Mislim da je taj proizvođački rok od 5 godina,zato što se sa godinama mijenja i hemijski sastav gume.
Ne znam tačno kako se to dešava,al pitaću buraza,on je radio u fabrici guma.

Učukano s telefona

Van mreže Zgubidan

• Super Moderator
  • Ultimate Member
  • Auto: Ibiza 6L & Ibiza 6J FR TDI
« Odgovor #23 poslato: Januar 13, 2014, 07:51:11 posle podne »
Radomir89

komsija mi je vulkanizer , on kaze da je najbolje da imas 2. seta guma ...sa felnama i sto manje demontaze i montaze , sem kad se potrose ili iskrive itd ... zato sto kad se montira ili demontira guma na obrucima gubi svojstvo ... bolje je montirati jednom i voziti dok traje , e sad opet zavisi i ko koliko prelazi , po kakvom putu je vozi , udarne rupe itd...

Najbolje je ko ima mogucnost kupiti novu gumu , a cuvanje napunpane i jedna uz drugu ...   :25
Slobodni smo za svaku istinu,odgovorni pred njom i obavezni da je cuvamo od lazi.

Van mreže Radomir89

• Hero Member
  • Auto: VW Golf 5 GTI DSG
« Odgovor #24 poslato: Januar 13, 2014, 07:54:25 posle podne »
ma meni je trenutno tako jer sam skinuo gume, prodao felne, uzeo druge i na sredjivanju su, a i cekam 2 nove gume pa mi tako trenutno stoji, nisam lud da ih svaku zimu leto montiram i demontiram  :)
VW motorsport

Van mreže Zgubidan

• Super Moderator
  • Ultimate Member
  • Auto: Ibiza 6L & Ibiza 6J FR TDI
« Odgovor #25 poslato: Januar 13, 2014, 08:00:31 posle podne »
da dobro visa sila  :25 ...
Slobodni smo za svaku istinu,odgovorni pred njom i obavezni da je cuvamo od lazi.

Van mreže milan_b mk1

• Hero Member
  • Auto: opel
« Odgovor #26 poslato: Januar 13, 2014, 08:54:19 posle podne »
vecina prodavaca drzi gume u izlogu pod uticajem sunca , vecina njih i iznese napolje kako bi prikazali kako prodaju gume ,a to vise nije nova guma posle odredjenog perioda izlaganju ... guma se skladisti na tamnom i suvom mestu , tada sigurno moze da se proda kao nova cak i ako je stara pet godina ,a nije se koristila ... u sam sastav gume se dodaju kaucuk (prirodni materijal) , ubrzivaci , sumpor itd... u reakciji sa toplotom guma vulkanizira i dobija na tvrdoci , zilavosti itd... sad ko mi kaze da posle pet godina stajanja na suncu , kisi itd , moze da se zove nova guma nek se javi (a 99% toliko starih guma je iz te price ...)

ps.neko je napisao gore usporedbu domace i strane gume , od jedne drugarice cale radi u pirotu , tacnije tehnolog je po zanimanju i jedan od sefova proizvodnje tamo , testirali su miselinku winter i nasu domacu tigrovu , obe su pustili na 300km/h i pogodite koja je pre pukla ;) ,tako da i te price macku o rep , dam se kladiti da su nase domace gume za 10% mozda losije od uvoznih ,a cena je mnogo manja itd...
. . /████████\ . .
=/___________\=
./(_)=======(_)\.
|\_==__vw__==_/|
l_\____________/_|

Van mreže DuleC

• Sr. Member
  • Auto: GOLF V 1.9 TDI
Re: Odg: Rok upotrebe guma
« Odgovor #27 poslato: Januar 13, 2014, 09:46:33 posle podne »
Ja to ne bih uzimao. I kada sam ćopavac tražio, naletim na jedan na kojem je guma 2000. godište...hvala, tražim dalje. Iako se on retko montira, neću da rizikujem, jer mi je to lutrija isto kao da se vozim bez rezervnog točka. Prodavac, naravno, kaže da je to u redu  :) . Do 5-6 godina upotrebe i zrela je za zamenu, ali da stoji 6 godina, pa da se onda koristi...ja bih preskočio.

Brate mislim da nisi u pravu. Ko god ima Golf 2, 3 ima gumu staru 15-25 godina.
Ta guma nije nikad vožena.

Jel sad to znači da svi trebamo da promenimo gumu na svom rezervnom točku zato što je starija od. 5-6 godina?

Ok, tvoje mišljenje :). Napisao je još neko gore, vremenom se menja hemijski sastav, vozio ti nju ili ne. Tih 5-6 godina se odnosilo prvenstveno za gume koje se aktivno koriste, na rezervnom možda malo više, ali 13 godina stara guma kod mene neće na auto.

Van mreže ćubica

• Hero Member
  • Auto: Golf V GTI,rallye
« Odgovor #28 poslato: Januar 13, 2014, 09:52:23 posle podne »
sto se mene tice nova je iskljucivo od tekuce godine, ako je od prosle moze da prodje ako daju popust. sve ostalo bi zaobisao
:46
Delimo isto misljenje.

Van mreže maremk1

• VW Početnik
  • Auto: Golf mk2
« Odgovor #29 poslato: Januar 13, 2014, 09:54:26 posle podne »
Rok trajanja gume je od 5 do 6 godina ili 30000 do 40000 km...Posle toga mozes da je bacis...
I'd rather push my volkswagen,than drive a peugeot.. :D

Van mreže RUS

• Super Moderator
  • Ultimate Member
  • Boban-Rus
  • Auto: GOLF 5 1.9 TDI-DSG
« Odgovor #30 poslato: Januar 14, 2014, 04:11:57 pre podne »
Pazite ja sam nasao gume koje nisu nikada montirane na felne i stajale u prodavnici u magacinu. 18 nedelja 2008g proizvedene. Znaci polovinom maja negde punih 6 godina ce im biti. Sam prodavac mi je posavetovao da ipak ne uzimam jer ipak hemijska svojstva gume su se izmenila dosta i visi nije toliko elasticna guma. A pitanje kako je i gde je skladistena do tog vremena kad je dostavljena njima na prodaju. Tako da jedno je guma na felni naduvana i koja se ne dira a drugo kad guma nije na felni i nije naduvana. Uzmite primer prodaje polovnih guma ovi sto rade na veliko. Svi gume drze jednu na drugoj (imam mali milion slika iz oglasa) a po pravilu gume stoje bez felni jedna pored druge i pomeraju se svakog meseca po malo u krug. To sam negde citao. Tako da ipak je moje misljenje bolje kupiti gumu staru godinu dana i namontirati na felnu i ne dirati ili polovnu sa dobrom saron koja je bila na felni i ispravna nego novu i ne montiranu koja je lezala ko zna gde i kako 5-6 godina.
Boban-Rus

Van mreže nikgt

• VW Početnik
« Odgovor #31 poslato: Januar 14, 2014, 08:07:33 pre podne »
Guma možda gubi 2-3% svojih karakteristika godišnje zbog stajanja, ako je skladirana na hladnom mestu bez sunca slobodno može da se tera... Proizvođači pišu da treba da se menjaju posle 5 godina, kako bi oni mogli da prodaju nove :)
« Poslednja izmena: Januar 14, 2014, 08:11:46 pre podne od strane nikgt »

Van mreže RUS

• Super Moderator
  • Ultimate Member
  • Boban-Rus
« Odgovor #32 poslato: Januar 14, 2014, 10:33:51 pre podne »
Lepo si napisao "ako je skladirana na hladnom mestu bez sunca"/ E sad ko ce ga znati kako je u stvarnosti bila skladirana i gde???? U tome i jeste poenta.
Boban-Rus

Van mreže nikgt

• VW Početnik
« Odgovor #33 poslato: Januar 14, 2014, 01:20:37 posle podne »
Vidi se kako je guma eksploatisana, tj ako je ispucala (sigurno nije sklanjana sa sunca), meka na dodir na savijanje, kako je istrošena ...

Van mreže RUS

• Super Moderator
  • Ultimate Member
  • Boban-Rus
« Odgovor #34 poslato: Januar 14, 2014, 02:56:42 posle podne »
E jbg gume su u Subotici a ja u Sibiru 6000 km od Srbije. Da ih pogledam nikako ne mogu do Aprila  bar..... biggrin
Boban-Rus

Van mreže AleksandarBL

• Jr. Member
  • *
  • Auto: Golf 4 SDI
« Odgovor #35 poslato: Mart 29, 2014, 02:05:48 posle podne »
Guma možda gubi 2-3% svojih karakteristika godišnje zbog stajanja, ako je skladirana na hladnom mestu bez sunca slobodno može da se tera... Proizvođači pišu da treba da se menjaju posle 5 godina, kako bi oni mogli da prodaju nove :)

Da, kao i ulja za motor, to su oni stavili da se mijenja svake godine da bi oni uzeli lovu.  :14

A što bi neko stavljao glavu u torbu uzimajući gumu staru 5 godina, kad može vrlo jeftino uzeti neku iz niže klase koja je stara do jedne godine.
Ko nema za gume koje ispunjavaju bar neki minimum, neka ne vozi auto. Ugrožava druge, a i sebe.

Ne znam, guma stara 5 godina vrijedi možda 20% cijene. Ako nije korištena i ako je skladištena po propisu.
« Poslednja izmena: Mart 29, 2014, 02:14:12 posle podne od strane AleksandarBL »

Van mreže Aca Zemun

• Old.Jr Member
  • **
  • Auto: Polo 1.9TDI 130
« Odgovor #36 poslato: Mart 29, 2014, 08:13:11 posle podne »
To si u pravu, a ovi naši skinu 1000 din iako je guma dot 08, a zrela je za reciklažu, po meni je guma jedina interakcija između auta i puta tako da tu nema zezanja, kupi 2014. god, taman posle 3 god ćeš skupiti lovu za novi set i eto  biggrin
"this car would be less annoying to eco-mentalists if its engine ran on sliced dolphin"
                                             Jeremy Clarkson

Van mreže Wele

• Ultimate Member
  • Lupo GTI, Arti
« Odgovor #37 poslato: Mart 29, 2014, 08:37:03 posle podne »
Vidi se kako je guma eksploatisana, tj ako je ispucala (sigurno nije sklanjana sa sunca), meka na dodir na savijanje, kako je istrošena ...
Može na oko da bude savršena, a da za pola godine ispuca ili postane plastična jer je izgubila hemijska svojstva PNEUMATIKA. Ko se nije klizao na plastičnoj gumi džabe bilo šta da mu objašnjavam.
Svaka pobuna, svaki otpor počinje jednom rečju - Ne!

Van mreže nikgt

• VW Početnik
« Odgovor #38 poslato: Mart 29, 2014, 09:47:15 posle podne »
Ja na motoru imam gume pet godina stare i ne klizaju da ne pricam za auto, ako miselin, dunlop ili pireli iuca za 5 godina i postane plasticna ja cu da je pojedem zajedno sa felnom

Sent from my GT-N8000 using Tapatalk

Van mreže AleksandarBL

• Jr. Member
  • *
  • Auto: Golf 4 SDI
« Odgovor #39 poslato: Mart 29, 2014, 09:54:53 posle podne »
Ti misliš da guma na autu ne može pući?

Možeš ti i u autu držati ulje staro 3 godine, on vjerovatno neće zaribati, ili kupiti neko koje je godinama stajalo u nekoj kanti, ali nije to to.

Možeš popiti i lijek kojem je istekao rok trajanja, vjerovatno ti neće ništa biti... ako ćemo tom logikom.

Mislim, realno, ne vidim zašto rizikovati.
« Poslednja izmena: Mart 29, 2014, 10:02:51 posle podne od strane AleksandarBL »