Pozdrav svim VW ljubiteljima koji idu za Sofiju.
Tek sam se registrovao,video sam tek sada da se u Subotu organizuje skup u Sofiji,da sam znao ranije,verovatno bih posao i ja.
Cesto idem do Sofije,pa da dam par saveta ljudima koji ne znaju taj pravac.
Od Nisa do nase granice ima oko 100 km. Od naplatne rampe Nais(ko dolazi sa severa iz pravca Beograda,autoputem) nastavljate pravo nekih 2 kilometra.Drzite desnu traku,jer mnogi koji ne znaju krenu po gasu brzom,levom trakom,i odu ka Skoplju,tj.Grckoj.Znaci,drzite desnu stranu i oko 2 km posle Naisa skrecete polulevo.Odatle sve idete oko Nisa u duzini grubo 10-ak km(mozda nesto vise).Kad prodjete skretanje za Staru planinu,tj Zajecar(koje vam ostaje sa desne strane) budite oprezni i usporite-tu prestaje autoput-i necete vise ni videti autoput sve dok se ne vratite iz Bugarske na ovu tacku.
Tu pocinje Sicevacka klisura.Put je dobar,ali pazljivo,ne jurite,ima 13 tunela,i samo jedan pravac nakon drugog tunela gde mozete da obidjete one ispred vas(tipa sleperi),ali je pravac kratak,i cesto ima vozila iz susednog pravca.
Kad prodjete Siceacku klisuru,pazljivo,moze da se ide prilicno brzo,ali prolazite kroz par naseljenih mesta,a umeju da istrcavaju pesaci kad se ne nadate.Dolazite do Bele Palanke,koja ostaje sa desne strane i nastavljate ka Pirotu.Imate tu neke radove na putu ka Pirotu (Nis-Bela Palanka oko 40km,Bela Palanka -Pirot oko 27km.Na ulazu u Pirot imate tunel (ima i jedan pre tog tunela,kod sela Stanicenje),skretanje za Pirot je desno,vi nastavljate obilaznicom oko grada pravo.Do Dimitrovgrada je prvac koji prosto mami na brzinu(znam neke koji tu protutnje i sa 200,)ali molim vas vodite racuna,ima biciklista,mopedista,vidjao sam i traktore i zapregu,a ima i puno skretanja za okolna sela gde umeju da presecaju ili se ukljucuju na put lokalci,bez mnogo paznje.Dolazite do Dimitrovgrada,i tu polako,imate par km do granice.Na oko kilometar do same granice ulazite u deo koji lici na autoput sa dve trake u jednom pravcu,ne zurite,jer tu desno imate poslednju pumpu kod nas(OMV).
Na nasoj granici vam treba pasosi.Kad prodjete,na Bugarskoj granici spremite Pasose,i SAOBRACAJNU DOZVOLU.
Nakon vracanja pasosa,krenete par metara uzbrdo,i stanite,tu je pasoska kontrola.Recite da idete na skup.Uglavnom su ljubazni Bugari,nije to vise ona Bugarska nekad.
Odmah na par metara odatle mozete da promenite novac (imaju 2 menjacnice).
Nastavljate jedno 200 m,i sa desne strane imate drugu(ne prvu) pumpu.
Tu kupujete VINJETU,koja za 7 dana kosta 10 Leva,a ako platite u Evrima,to je 5,5 evra.Tu ima zajeb.Ko da evre,vracaju mu kusur u metalu(u Evrima),sa kojim mozete da se slikate-niko nece da vam promeni posle metalne evre,i ostacete sa njima sve dok ne odete u neku stvarno Evropsku drzavu,gde se njima placa.Zato savet-promenite bar 10 Eura na samoj granici.
Zalepite odmah vinjetu na soferku,kazne su drasticne ako nemate zalepljenu Vinjetu.
Nastavljate ka Sofiji(jos 50-ak km),ali polako.Tu,na prvih par km ima murije vrlo cesto.Idete uzbrdo nekoliko km,stizete do mesta Dragoman,koje ostaje desno.Nastavljate pravo ,imate jedan dug pravac(opet dusu dalo za 200 na sat),ali postujte ogranicenje.Nailazite posle toga na mesto Slivnica-tu je znak za ogranicenje 50.OBAVEZNO ISPOSTUJTE OVO OGRANICENJE,tu im je stalno murija,imaju svoju bazu na putu.
Kad prodjete Slivnicu...Pravac kojim moze i 300 na sat,ali oprezno,sve do Sofije umeju da postavljaju radare.
Na ulazu u Sofiju su u toku radovi na kruznom toku koji vodi ka centru(pratite CENTAR) i ka obilaznici za Istanbul i Grcku.
Kroz Sofiju pratite oznake na samom kolovozu,i drzite srednju traku,jer ima cestih odvajanja za levo i desno do centra,da ne dodjete u situaciju da stojite na semaforu u traci za levo,a krenuli ste pravo,pa da vam sviraju i nervirate se.
Nadam se da sam pomogao ljudima koji nisu bili do Sofije(nisam ko Alvirovic,al,trudim se

)
Neznam kada ce ekipa da prodje pored Nisa,ali bih voleo da vidim deo automobila,mogao bih da stanem na pumpu posle naplatne rampe Nais,kad bih znao da hocete da zastanete na 5 min tu.
Pozdrav