Pozdrav svima
Pre neko vreme sam postavio temu za restauriranje B3jke passata, takozvanog Lubija (Lubenicar, nisam ni znao da mu je to nadimak

) i uspeo sam da sredim sve osim karoserije, a to cu folijom.
Naime, sta se desava:
Fiat stilo sam slupao upao u jarak. Ne pitajte kako, jedva sam se zapravo ziv izvukao. Delimicno moja krivica, pregazio sam zamrzlu lesinu u nekoj nedodjiji ..

auto izgubi kontrolu dok si reko keks. Ne znam dal neko razume iz iskustva, ides 50 na sat, pregazis nesto, i uplasis se vise nego ikad jer volan kao da ne drzis, a sve je bilo sekundu ipo.
Elem, povratio sam B3 u vozno stanje i uradio:
dihtunge motora
termostat, termoprekidac
davac
antifriz
nov ventilator
sve to na cinjenicu da je generalna radjena pre 15.000km. i sta se desava:
Automobil pri brzinama od 70 na sat u proseku trosi MANJE od JTD-a na stilu. Manje ga vozim gradski jer samu predgradju ali i kombinovano 1.8 benzinac vagenov (66Kw ) ne trosi vise od stila sto sam ja mislio da je nemoguce. Molio bih za objasnjenje, kako, zasto, benzinac star 20 godina nece preko 6 litara bezolovnog benzina .. ?
Na sve to uzmem Golf 3 1996 sa istim motorom (ona malo update-ovana verzija kako vec ide sa onim oznakama sa kosim crtama) koji ima plinski uredjaj Lovato. Uzeh auto od prijatelja za kojeg znam da ga nije przio ali mu od 2011 ne radi pumpa za benzin te auto ide iskljucivo na plin. Potrosnja plina je ispod 10 litara na 100km. U dinarima izracunuato ja sad vozim jeftinije nego da imam Jarisa VVTI ili neki MPI noviji.
Jel sam ja propustio nesto, ili je ovo realno da ovaj vagenov stari motor toliko malo goriva trosi .. ? ili mi se "potrefilo" kako kazu ljudi od auta do auta .. ?
izvinjavam se svima, samo bih voleo da cujem objasnjenje jer sam ja sve vreme bio pod utiskom da Mk3/B3 nisu ni na koji nacin fuel-save automobili.