Autor Tema: Čuju se zupci planetarca na anlaseru?  (Pročitano 4082 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže knalek

• Sr. Member
  • Pol: Muškarac
  • Auto: VW Golf 6 2.0 TDI CFFB
Čuju se zupci planetarca na anlaseru?
« poslato: Novembar 28, 2013, 04:16:18 posle podne »
Stavljen mi je nov rotor na anlaser, i čim krenem da verglam, počinje da se čuje anlaser kako okreće. Kad upalim, još sekundu čujem anlaser kako se vrti. Objašnjenje ovog što mi je remontovao je da se čuju zubi na planetarcu, i da je to moguće, zato što su na njemu stari zubi a na rotoru novi, i da ako se ne smiri dođem da ponovo skidamo. Da li tu ima logike i da li je neko ima sličnih iskustava? Da napomenem I da su stavljene nove četkice i nove bixne. Inače, to se ranije nije čulo, a anlaser sam skidao jer mi je malo slabije vrteo I ustanovljeno je da su se kolektori na rotoru izlizali, zato je I menjan. Hvala unapred.
Nema dogovora izmedju lavova i ljudi.

Van mreže Djole DMC

• Master Member
Odg: Čuju se zupci planetarca na anlaseru?
« Odgovor #1 poslato: Novembar 28, 2013, 09:24:53 posle podne »
Ne mogu da se cuju zubi na planetarcu, taj zvuk najverovatnije pravi bendiks jer nije podmazana osovina.

Van mreže knalek

• Sr. Member
« Odgovor #2 poslato: Novembar 28, 2013, 10:26:14 posle podne »
Moguće.... Bendix se vrati, ali i on se neko vreme vrti, pa se možda i on čuje... Ako nije podmazano, ne mogu da verujem da su toliki pajseri... Djole, vidim po Etki, da ima više modela anlasera za mk3 dizele. Moj za AFN se recimo drži sa dva šrafa, a neki sa tri. Da li znaš da li je rotor za sve isti? Tamo gde sam radio remont, razleteše se po radnji da nadju neki polovan, pa na kraju nadjoše kao novi, i kao to je taj... E sad ako su rotori različiti, koje su šanse da je baš u radnji imao za AFN... I da li to može da možda bude problem, ako nije odgovarajući rotor? Tu najviše mislim na zube rotora, da možda nisu isti, ali, zašto ne bi bili isti za sve mk3... Inače, u originalu taj rotor "više nije isporučiv", a oni mi naplatiše Bosch za 4200 dinara.

Van mreže Djole DMC

• Master Member
« Odgovor #3 poslato: Novembar 28, 2013, 10:31:33 posle podne »
Naplatili su ti malo vise nego sto kosta a nisu svi rotori isti, ima razlike u duzini i precniku. A da se zubi ne uklapaju na planetarac ond ne bi mogao ni da se sklopi anlaser.

Van mreže knalek

• Sr. Member
« Odgovor #4 poslato: Novembar 28, 2013, 10:35:29 posle podne »
Gledao sam kad su stajali jedan pored drugog, sve isto, dužina prečnik, jedino zube nisam zagledao.... Hvala Djole!!!

Van mreže knalek

• Sr. Member
« Odgovor #5 poslato: Novembar 30, 2013, 02:19:16 posle podne »
Anlaser mi ponovo skidali, osovina na novom rotoru bila kriva, na strani gde ulazi u planetarac, i zato se čulo, šeta ko ludo. Stavljen drugi rotor, više se ne čuje.

Van mreže Djole DMC

• Master Member
« Odgovor #6 poslato: Novembar 30, 2013, 07:28:28 posle podne »
To bio nov rotoor ili polovan?

Van mreže knalek

• Sr. Member
« Odgovor #7 poslato: Novembar 30, 2013, 07:39:22 posle podne »
Pa nov (kao)... Ma novo je izgledao, nego, kaže ovaj, mora de je nekome pao, i to verovatno udario osovinom kad je pao... Čuje se i na stolu kako ružno vrti, čuo se sigurno i pre prvog montiranja, ali eto, gužva u radnji, onaj ko proba ne obraća pažnju, bitno da vrti i eto problema...

Van mreže knalek

• Sr. Member
« Odgovor #8 poslato: Decembar 01, 2013, 06:08:41 posle podne »
Ne čuje se, ali ne vrti tako dobro kao ranije i ne pali mi auto na čvrgu kao ranije, treba mu malo...Ranije se čuo taj rotor kako šeta ali auto palio, ne stignem da okrenem ključ. Nije mi sad to jasno... Mislim nije strašno, ali da li je moguće da je ovo normalno, a ono kad je bila osovina kriva, to bilo nešto knap pa ubrza kao lud... Nije mi jasno..
Djole, onaj stari rotor je poprilično šetao (kad je toliko bilo bučno napolju), ima li logike da je zbog recimo oko 50 paljenja (pre nego što smo ga skinuli) zbot toga što je šetao, nešto oblikovao četkice po svome, pa sad kad je stavljen novi prav rotor, to se odražava tako, pa treba vremena da četkice ponovo legnu... Da čujem tvoje mišljenje, ti si ih sigurno više rasklopio nego ja  :)

Van mreže Djole DMC

• Master Member
« Odgovor #9 poslato: Decembar 01, 2013, 06:16:10 posle podne »
Ja nikad rotor nisam menjao zato sto seta, zbog toga ima biksna u planetarcu koja kosta oko 100 din. a zubi na planetcu ne mogu da se pojed. Za 50 paljenja nema sanse da se oblikuju cetkice, za to su potrebne godine. 

Zasto su tebi uopste menjali rotor?

Van mreže knalek

• Sr. Member
« Odgovor #10 poslato: Decembar 01, 2013, 06:24:21 posle podne »
Ja sam otišao zato što mi je malo sporije vrteo u poslednje vreme, jer znam kako je bilo ranije a i proteklih godina (10 god. vozim taj auto) Doduše, nekad je upalio na čvrgu. Odem, kažem da malo duže vergla, on skine i kaže pojeli se kolektori na rotoru! Stavi drugi nov, nove četkice (boshove, na vencu) nove bixne. Auto pali kao mina, ma na četvrtinu ključa, ali se čuje anlaser kao avion, Odem na reklamaciju, skinu rotor, vidi se kriva osovina sa strane koaj ulazi u planetarac. Donese drugi, sve vrati što je bilo, sad se ne čuje anlaser, ali duže vergla, maltene isto kao kad sam rešio da vidim šta je pre svega. Ovi jednosmerni motori čudne naprave!

Van mreže Djole DMC

• Master Member
« Odgovor #11 poslato: Decembar 01, 2013, 06:30:04 posle podne »
SAd vratio tvoj stari :D

Van mreže knalek

• Sr. Member
« Odgovor #12 poslato: Decembar 01, 2013, 06:40:07 posle podne »
Jbt, vratio sam se na isto a tolike pare dao...Haha, Nije vratio moj, gledao sam, kad je doneo kutiju i unutra nov rotor. E sad, ima tu malo nedoumica... Iz originala više nije isporučiv, vidim na netu da ima iz Boscha, ali tu u jednoj veleprodaji dečko koji mi tvrdi kad kad nas ne može nov rotor da se kupi nego da nose na vinklovanje i sredivanje kolektora. E sad pazi foru! Uzme on onaj krivi rotor, zapiše broj sa anlasera (Bošov) i ode negde. Donosi nov rotor u kutiji, u najlonu. Ja rek'o, do jaja! Dok je kutija stajala na stolu, ja zapišem Bošov broj sa nje. Dođem kući, odem na net, da vidim koji broj treba, i očekujem da nadjem da je pomenuti rotor za moj model anlasera. Ono taj broj, je broj AUTOMATA i to za fiat!! Znači rotor je bio u kutiji automat od anlasera koji ide na fiat! Haha lollol

Van mreže Djole DMC

• Master Member
« Odgovor #13 poslato: Decembar 01, 2013, 06:45:24 posle podne »
Nije ni cudo sto sporo vrti kad ti je stavio automat od stila umesto rotora od golfa. lollol

Van mreže knalek

• Sr. Member
« Odgovor #14 poslato: Decembar 01, 2013, 06:54:29 posle podne »
 lollol lollol lollol Ma ostavlja mi sumnju da je to neki remontovan rotor, pa ga stavili u neku Bošovu kutiju, prvu koju su našli.... lollol Inače, vrti on, al' kad je bio onaj što je poletao, ja mislim da mi auto bolje palio nego nova sedmica... haha... Ne stvarno, vrteo do jaja, ja mislim, zavrtim klju, zadržim, ma pola sekunde, on upali... Sad probam tako, neće, moram duže da držim ključ... Čak štaviše, mislim da je isto kao kad sam i otišao prvi put... :-(
Onda znači da i ovaj rotor nije dobar.... E, moraću da snimim koliko vergla, pa da okačim, pa kaži svoj sud. Ali, ako kažeš da je to normalno, odmah smišljaj objašnjenje kako je dok je bio kriv rotor palio duplo brže lost006

Van mreže knalek

• Sr. Member
« Odgovor #15 poslato: Decembar 01, 2013, 08:26:51 posle podne »
Nekako mi je situacija "najgora", tj. čini mi se da najduže vrti kad odstoji malo posle gašenja kad je bio topao (oko pola sata). Zato i tu situaciju postavljam! Stanje je malo bolje kad je motor hladniji, a najbolje ujutru pri prvom paljenju. Ali, to je sve bilo bolje kad je bio onaj vrljavi rotor što je hukao lollol Djole?

mk3 TDI AFN, start motora
« Poslednja izmena: Decembar 01, 2013, 08:30:31 posle podne od strane knalek »

Van mreže Djole DMC

• Master Member
« Odgovor #16 poslato: Decembar 01, 2013, 10:55:34 posle podne »
Kad je vruć grijači kratko rade pa je zato tad najlosije paljenje. A to što lošije vergla ne može da bude neka velika nauka, to je prost anlaser, nema mnogo stvari koje mogu da prave problem.
Verovatno je taj rotor loš ili majstori nešto u montaži nisu uradili kako treba.
A mozda su i tvoj stari stavili, polovan rotor nije teško našminkati da izgleda kao da je nov

Van mreže knalek

• Sr. Member
« Odgovor #17 poslato: Decembar 02, 2013, 09:25:47 pre podne »
Moraću ja ponovo to da skidam ako me bude smaralo. Djole, koliko kod tebe ide polovan anlaser koji radi?
Kako ti se čini ovo paljenje sad na slici?
E vala Djole, zaslužio si da upalim auto (sa malo dužim verglanjem lollol) i da dođem da ugradim one prednje podizače čim otopli (na proleće). Hteo sam ja ove godine u proleće, al' me zajeba onaj "Vladimir Sivac" kad mi je prodao one OZ felne u "perfektnom stanju", a na kraju me ispale 400 EUR. batine
p.s. Za te pare, mogao sam i klimu da ugradim.
« Poslednja izmena: Decembar 02, 2013, 09:29:54 pre podne od strane knalek »

Van mreže Djole DMC

• Master Member
« Odgovor #18 poslato: Decembar 02, 2013, 09:41:00 pre podne »
Nemam sad za dizela, zima je. Ali imam rotor, cetkice i ostale delove.

Van mreže knalek

• Sr. Member
« Odgovor #19 poslato: Decembar 02, 2013, 09:45:35 pre podne »
Nisam ni mislio odma' nego u nekom narednom periodu. Ma ja kad bi znao da je do rotora, odmah bi ti rekao da pošalješ jedan, pod uslovom da imaš za ovaj moj anlaser. Nisu isti rotori kao kod običnog dizela.
Daj oceni mi ovo paljenje sa snimka, pa da idem mirno da doručkujem.  alealeee