Pozdrav, ljudi.

Kao što stoji u naslovu teme, vlasnik sam
Audia A4 B6 1.9 TDI (85 kW - BKE oznaka motora), 2004. godište. Nedavno sam ustanovio neispravnost pokazivača (kazaljke) temperature. Naime, u toku vožnje dešavalo se da pokazivač temperature stoji na
70-80 C, sa manjim kretanjima gore-dole (po par stepeni).
Kako sam od ranije upoznat sa problematikom ovog tipa i rešenjem u vidu zamene
termostata i termodavača (slučaj kod očevog automobila 2002 VW Passat 1.9 TDI 96 kW, AWX oznaka motora), izvršena je zamena pomenutih delova
originalnim delovima i rashladne tečnosti.
Međutim, zamena termostata i termodavača
nije rešila problem pokazivača temperature u motoru na kontrolnoj tabli. Izvršeno je testiranje u vožnji putem dijagnostike i evidentirane merne vrednosti temperature u motoru u potpunosti se nalaze u predviđenom temperaturnom okviru (~86 - ~91 C). U oba slučaja (Audi i Passat), predviđen je termostat sa kataloškim brojem 044 121 113 (otvara na 87 C).
Ono što je uočeno jeste da pokazivač temperature pokazuje od 7 do 10 C manje (u proseku stoji na 80 C), uz manje kretanje gore-dole u zavisnosti od tempa vožnje.
Grejanje u automobilu potpuno ispravno.
Na snovu testiranja putem dijagnostike, evidentno je da su termodavač i termostat u potpunosti ispravni, ali me iritira što pokazivač temperature ne stoji na 90 C, bez ikakvih pomeranja, kao što je to slučaj na očevom Passat-u i mnogim drugim VW/Audi modelima koje sam imao prilike da vozim.
Da li je neko imao slično iskustvo i šta bi moglo da predstavlja problem ?