Autor Tema: poliranje akrilne boje, izjednacavanje ralike u nijansi itd...  (Pročitano 9200 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže alexa71

• VW Početnik
  • Pol: Muškarac
  • Auto: Golf 4
poliranje akrilne boje, izjednacavanje ralike u nijansi itd...
« poslato: Oktobar 03, 2013, 10:19:03 posle podne »
Pozdrav ljudi. Gledao sam po forumu, ima dosta slicnih tema ali ne nalazim bas ono sto meni treba pa zato otvaram novu. Izvinjavam se ako i ovo negde postoji, onda nisam dobro video. Naime, posto sam na parkingu ostetio krilo automobila, resio sam sam da ga sam uradim. Takodje sam usput i pozadi zatvorio one rupe od zadnjeg brisaca i ostalih znakova, kad sam vec ovo napred gitovao pa mi ostalo gita i boje. Sve sam to prefarbao akrilnom bojom u spreju, koju su mi napravili u farbari po mojoj sifri. Akrilna bela 90E. Ofarbao sam cela vrata gepeka, deo krila i deo ispod gepeka. To nazad je ispalo odlicni, cak se nista ne primecuje da je farbano, medjutim na krilu se primecuje deo koji je farban, tj, poznaje se razlika u nijansi sveze ofarbanog dela. Probao sam to da izjednacim poliranjem sa G3 polir pastom, medjutim i dalje se isto vidi...Ima li resenja za to?

Takodje bi trebalo da poliram ovih dana ceo auto, pa kada bi mi neko dao malo detaljnije uputstvo kako pravilno to da odradim, kojom pastom, kojom krpom, itd. Drugar bi mi pozajmio i masinu za poliranje pa ne znam da li da radim rucno ili bolje sa masinom. Koja je ustvari razlika?
Pozdrav svima!

Na mreži zorancile

• Hero Member
  • Auto: golf 2 gtd
Odg: poliranje akrilne boje, izjednacavanje ralike u nijansi itd...
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 03, 2013, 11:14:27 posle podne »
Kakva razlika je u pitanju? U nijansi ili u površini? Ima narandžine kore?

Van mreže alexa71

• VW Početnik
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 03, 2013, 11:33:22 posle podne »
Pa to na krilu ima razlike u nijansi. U stvari, tu je boja pocela da curi kad sam farbao, pa sam ja onda te curkove i kapljice smirglom 2000 uklonio kad se boja osusila. I sad je tu ostala kao fleka malo tamnije boje. A spomorandzine kore imaakodje na nekim mestima se oseti onako hrapavo od one magle koja se rasprsi kad se farba, recimo na haubi je to hrapavo..

Van mreže milan_b mk1

• Hero Member
  • Auto: opel
« Odgovor #3 poslato: Oktobar 03, 2013, 11:36:31 posle podne »
pa lepo si zapoceo , dovrsi smirglanje finom pa ga ispoliraj , bice sigurno bolje . ubaci sliku , dzaba ovako pisemo
. . /████████\ . .
=/___________\=
./(_)=======(_)\.
|\_==__vw__==_/|
l_\____________/_|

Van mreže alexa71

• VW Početnik
« Odgovor #4 poslato: Oktobar 03, 2013, 11:41:49 posle podne »
Nemam trenutno neki bolji aparat, probao sam da slikam telefonom ali se na slici ne vidi ono sto bi trebalo da se vidi. Taj deo sa razlikom u boji sam probao da ispoliram g3 pastom  (feracle), tako sto sam naneo pastu, pa zatim trljao kruznim pokretima ali bez rezultata. Sve dobije na sjaju ali ne izjednaci nijansu. Onda sam ponovo probao tako sto sam pokvasio, pa na vlaznu povrsinu opet naneo pastu i utrljavao, ali se i dalje vidi..Izgleda da cu morati opet da prefarbam taj deo...

Van mreže milan_b mk1

• Hero Member
« Odgovor #5 poslato: Oktobar 03, 2013, 11:44:28 posle podne »
onda nisi pogodio nijansu ako se razlika vidi posle poliranja , pises kruznim pokretima , jesi ti to rucno radio , tesko ces tako ista izvuci ... nemoj bacati pare , vidi skupi neku kintu pa odvezi i ofarbaj to kod nekoga , sta ako omanes ponovo ?
. . /████████\ . .
=/___________\=
./(_)=======(_)\.
|\_==__vw__==_/|
l_\____________/_|

Van mreže alexa71

• VW Početnik
« Odgovor #6 poslato: Oktobar 03, 2013, 11:54:49 posle podne »
Rucno sam radio, ali mi drugar ima polir masinu, pa bih probao sa njom. Tom istom bojom sam farbao i zadnji deo, tu se nista ne primecuje, znaci da je nijansa dobra.

Na mreži zorancile

• Hero Member
« Odgovor #7 poslato: Oktobar 04, 2013, 01:01:57 pre podne »
To je farba u spreju? Da li je dobro izmešana? Da se nije izdvojila...

Van mreže alexa71

• VW Početnik
« Odgovor #8 poslato: Oktobar 04, 2013, 08:47:34 posle podne »
Da, farba je u spreju, napravili mi boju po sifri u farbari. Nijansa je dobra, pozadi sam farbao i ispalo je super. A to na krilu cu morati da prespricam ponovo. Nema veze. Nego me zanima posto posle svega toga nameravam da poliram cela kola, moze li postupak malo detaljnije. Imam g3 farecla pastu. Kako, sta cime, kao i sam postupak nanosenja paste? Da li sa vodom i kako? Takodje dolazi i masina u obzir. Boja akrilna...

Van mreže GOLF77

• Sr. Member
  • Auto: Golf 1
« Odgovor #9 poslato: Oktobar 04, 2013, 11:00:56 posle podne »
Mozda ti moje iskustvo pomogne. Ja sam se isto zezao tim sprejem u boji, akril, smesano u farbari po sifri.
Nijansa ne moze da bude nikad ista iz prostog razloga sto je ovo sveza boja a ova stara!
Najbolje to prefarbaj ponovo i pusti da suncwe i vreme to ujednaci. Kad farbas, pre pocetka zagrej sprej na suncu 15 min. onda obavezno odmakni sprej 20cm od povrsine prilikom farbanja, prvo ispricaj jedan sloj tanak i sacekaj da se osusi, pa onda jos jednom.
I ja sam pokusao da poliram, lepo se to sve ispolira ali razlika u nijansi ostaje, nije to nista strasno.
Ako je neki skuplji auto u pitanju, ja to ne bi radio sprejem sto rece neko gore ne diraj nista ili pistolj i komora.
Ima u novom autobild broju dobra fora za to popravljanje boje...

Van mreže alexa71

• VW Početnik
« Odgovor #10 poslato: Oktobar 05, 2013, 12:17:22 pre podne »
Hvala, tako cu uraditi

TTS

• Gost
« Odgovor #11 poslato: Oktobar 05, 2013, 11:25:52 posle podne »
Svaki put kad farbaš sprejem,vidjet če ti se razlika,jer je farbanje sprejem karina obična. Razlika se stvori radi toga što u sprej ne stavljaju učvrščivač za farbu,jer bi se prilikom punjenja farba stvrdnula u dozi,pa se sprejevi rade samo sa bojom i razrijeđivačem. Ako i nekom slučajnošču pogodiš nijansu,nakon nekog vremena,gdje god si farbao farbom u spreju,pojavit če se razlika u nijansi. Sprej sa "original nijansom" je prodavanje muda pod bubrege...

Van mreže alexa71

• VW Početnik
« Odgovor #12 poslato: Oktobar 06, 2013, 12:01:12 pre podne »
Dans sam ponovo preko toga prefarbao i ispalo je odlicno. Nijansa je ista i nista se ne primecuje. Malo je kao pomorandzina kora na jednom mestu ali to cu vodenom 2000 sutra da predjem pa ce biti ok. Osaje pitanje iz moje prosle poruke oko poliranja...ako neko tu moza da pomogne. Sve pise u prethodnom postu koji sam napisao.

Van mreže milan_b mk1

• Hero Member
« Odgovor #13 poslato: Oktobar 07, 2013, 09:50:07 pre podne »
treba ti prava polirka sa potrnciomentrom brzine , ne mogu one kineske i obicne brusilice , pasta se nanosi na manje povrsine , recimo ako radis haubu ne mazes preko cele haube neko trecinu pa kad ispoliras mazes dalje da ti se ne bi susisla pasta bezve na vazduhu , znaci radi manje povrsine , pogledaj na youtube.com neke snimke pa vidi kako ljudi rade , najbitnije ti je da moras da imas pravu polirku i dobru pastu i da radis parcijalno  , dalje ne mozes da pogresis , samo dobro operi auto bas detqljno pre postupka ...
. . /████████\ . .
=/___________\=
./(_)=======(_)\.
|\_==__vw__==_/|
l_\____________/_|

Van mreže alexa71

• VW Početnik
« Odgovor #14 poslato: Oktobar 15, 2013, 06:06:24 posle podne »
Pre svega, hvala svima na pomoci, znacila mi je. E sad, prilikom farbanja mi je ostalo curkova nekoliko i kad sam pokusao smirglom da ispravim napravio sam rupu. Hteo sam to da pregitujem, medjutim git je poceo da diz farbu i sve je postalo lepljivo kao da je tek ofarbano. Proslo je 3 dana od farbanja, jel moguce da se jos nije osusila boja. Nikako se git na tom mestu ne da obraditi.. Sta da radim?

Van mreže milan_b mk1

• Hero Member
« Odgovor #15 poslato: Oktobar 15, 2013, 06:30:20 posle podne »
ocrtaj markerom povrsinu koju si zeznuo , i onda uzmi busilicu i celicnu cetku i oguli do lima kompletan deo koji si zeznuo , kad ocistis , ofarbaj psnovnom , uzmi LP+ , pregituj , kupi spric git u spreju nanesi..itd znas i sam

promasio si nekako baze pa si dobio reakciju , sada kako si to dobio pojma nemam ... da nisi pomesao uljani i nitro ???
. . /████████\ . .
=/___________\=
./(_)=======(_)\.
|\_==__vw__==_/|
l_\____________/_|

Na mreži zorancile

• Hero Member
« Odgovor #16 poslato: Oktobar 15, 2013, 08:44:37 posle podne »
Mnogo vremena treba da bi se farba potpuno osušila ako nije sušena u komori. Ona brzo bude suva na dodir, ali u dubini nije još suva.
To je kao kad uzmeš staru kutiju farbe, uhvati se skorup debljine nekoliko milimetara a ispod je farba još u tečnom stanju.

Van mreže VW Diego

• Sr. Member
  • Auto: GII
« Odgovor #17 poslato: Oktobar 15, 2013, 11:10:42 posle podne »
a zasto mi bezbojni lak ostaje mek na dodir i nakon mjesec, dva odkako je lakirano?! znaci  noktom kad pritisnem ostane otisak! vjerovatno do laka da je, msm 90% al da vidim sta vi mislite?! da nije mal odnos bezbojni-ucvrscivac?!  bonk

Na mreži zorancile

• Hero Member
« Odgovor #18 poslato: Oktobar 15, 2013, 11:14:08 posle podne »
Možda je previše debeo sloj?

Van mreže VW Diego

• Sr. Member
  • Auto: GII
« Odgovor #19 poslato: Oktobar 15, 2013, 11:17:53 posle podne »
hmm  :14 moze da bude i to mada mi nije prija palo na pamet, dobro sam ga nalio, sebi sam radio pa ono muski da odradim!   wacko
mada ne znam, msm da nije to to, probat cu na nekom komadu lima samo jednom preci da vidim da li ce biti mekan na dodir  bicedobro