ajde ne mrzi me da iskucam... ali na svoju odgovornost ... da moze quote ako opet naleti slicno il c/p u topic posebno
alat:srafciger
usisivac
stara cetkica za zube
opciono:
tekucina po izboru za majstora
postupak:ugasi komp
otvori kuciste sa desne strane gledano odpozadi...ako vidis samo lim a ne i brdo komponenti otvori sa "druge" desne strane
ako je prepuno prasine usisivac u ruke i lagano pokupi.. pazi da ne priblizavas suvise da ne otkine nesto sa ploce i sl.
na sred srede treba da bude veci ventilator.. tu je procesor.. ako vidis ispod ventilatora "vunu" to je potencijalni uzrok #1. savet da necim "otcackas" dok drzis usisivac blizu, od toga ce da proradi.. ako pregreva ima korak B
graficka je prva vodoravna kartica ispod procesora (svi opisi su generalni, ako si u 1% slucajeva sa "specijalnim" rasporedom jbg) ... prodji oko nje usisivacem kolko mozes
probaj makinu dal radi... ako radi super.. ako ne, idemo dalje
zagasi makinu opet (savetujem da izvuces kabal napajanja uvek, za slucaj gremlina)
izvadi graficku... kad gledas komp otvoren komp ispred sebe ima sa desne strane zabicu,pipak ili sl. koji mora da se povuce/stisne da bi izasla... vuci za sredinu i lagano.. ne treba da napominjem da kablove raskacis prvo sa druge strane
sa donje strane je ventilator... ako je prljav isti postupak kao za procesor.. ja obicno "varam" pa naslonim deo cevi usisivaca kod lopatica da krene da okrece sam od sebe i usisava.. obicno je dovoljno
dok je graficka van, usisaj gornji deo, najlakse je sve te stvari sa dosta lemova cistiti cetkicom za zube.. nece da izgrebe , krpa bi se samo zakacinjala o njih... od ventilatora hoce da pregreje, od kontakata da prespoji
nadji elektrolite na ploci i vidi da nisu nabubreli... obicno su grupisani oko procesora. ako jesu mogu teoretski da se menjaju, u praksi se menja ploca cela cesce ...
cetkicu u ruke i ocisti plocu kolko moze.. opet sve lagano... bitniji je gornji deo, kod procesora, rama i sl.
povadi sve ostale kartice ispod graficke... obicno tv-tuner, zvucna i sl... mozda nemas ni jednu, nemoj da te zbuni
sastavi samo sa grafickom, probaj
ako nece a imas 2 ili vise modula rama probaj da vadis jedan po jedan i vidis dal ce komp da proradi
pri dnu ploce ima gomila sitnih kablova ustekano u plocu... vidi da se neki nije iscupao i sl. ako jeste moras da nadjes uputstvo za plocu da vidis gde koji ide... u nekim slucajevima ni ne treba svi da budu bocnuti.. bitno je papirce

ako i dalje ne fercera moras da nadjes donatora da probas deo po deo da menjas i vidis od cega ce da proradi...
eto ukratko, mislim da nisam nista kardinalno zaboravio
srecno