Autor Tema: Golf 2 el podizaci prozora problem sa strujom  (Pročitano 1905 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Milos911

• VW Početnik
  • Pol: Muškarac
  • Auto: Golf II
Golf 2 el podizaci prozora problem sa strujom
« poslato: Februar 02, 2013, 12:09:59 posle podne »
Imam podizac prozora za golf 2, koji je odjednom prestao da radi. Bez cimanja, cudnih zvukova, samo jedno jutro nije hteo da spusti prozor.

Danas sam krenuo da cackam, proverio sam motor, i on radi kako treba (prikljucio sam ga direktno na akumulator).
Proverio sam zice koje idu do njega, nisu prekinute.

E sad, kad sam pokusao da premerim da li ima struje, desava se sledece: Nisam znao kako da povezem unimer sa prekidacem, pa sam onda probao konektore principom svaki sa svakim. I nije bilo struje.

Onda sam jednu zicu unimera povezao na upaljac (u onaj donji deo u sredini, ne na stranicu), a drugu zicu na prekidac za prozore. Bilo je struje na svim pinovima osim na srednjem.

Sad ne kapiram sta se desava, na prekidacu (tj na oba prekidaca) ima ili + ili -, ali nema i + i -. Motoru treba i jedno i drugo. Kako sad da proverim sta nije u redu?

Svaka pomoc je dobrodosla, posto stvarno nemam ideju sta bih mogao da pokusam.

Pozdrav i hvala

edit: slika prekidaca
« Poslednja izmena: Februar 02, 2013, 12:24:42 posle podne od strane Milos911 »

Van mreže Lepi

• Moderator
  • Master Member
  • Auto: Rabbit 2.5
Odg: Golf 2 el podizaci prozora problem sa strujom
« Odgovor #1 poslato: Februar 02, 2013, 03:13:14 posle podne »
A jesi li proverio osigurac?

Van mreže Milos911

• VW Početnik
« Odgovor #2 poslato: Februar 02, 2013, 03:21:02 posle podne »
Okej, nasao sam problem, ali ne i resenje:
Crvena zica (ova na sredini) ne dovodi struju. Kad povezem srednji kontakt na upaljacu (onaj dole na koji se naslanja ono sto se uzari kad se upaljac aktivira), podizac radi kako treba.
Ovde na slici je levi prekidac, desni je isti slucaj, crvena ne dovodi struju...

E sad, kad sam menjao instrument tablu, secam se da je struja do podizaca dolazila sa leve strane, ispod volana. Tako da znam da moram da skinem onu donju policu, da bih dosao do kablova.

Pitanja su:
1) Sta dalje? Da li se ovi podizaci uobicajeno povezuju na osigurace (ja ih proveravah, i svi su bili ispravni), ili direktno na akumulator?
2) Ako je direktno na akumulator, kako da proverim da li je tako, i kako da proverim zasto ova zica ne prebacuje struju (znam da bacim unimer na otpor pa onda proveravam da li je zica prekinuta, ali iskreno nemam ideju odakle da pocnem).
3) Opet, ako ide direktno sa akumulatora, mogu li da prespojim ovo da ide sa upaljaca? Taman cu imati zastitu zahvaljujuci upaljacevom osiguracu, ali opet frka mi da nesto ne spalim?

Izvinjavam se ako smaram sa pitanjima, i znam da bi ovo pilo par stotina dinara i 5 min posla za nekog elektricara, ali samo zelim da nesto naucim usput...

@leponiko jesam pre par dana, kad je ovo prestalo da radi, evo samo da rucam pa cu opet svaki proveriti...
« Poslednja izmena: Februar 02, 2013, 03:23:38 posle podne od strane Milos911 »

Van mreže Lepi

• Moderator
  • Master Member
  • Auto: Rabbit 2.5
« Odgovor #3 poslato: Februar 02, 2013, 03:39:43 posle podne »
Vezuje se na osigurace. Taman posla da ide preko akumulatora. Zato sto ako bi dobilo spoj zapalio bi se auto, a ovako osigurac samo crkne.

Moja preporuka ti je da proveris zice, tj da ides redom od prekidaca pa nadalje gde idu... I sigurno ces naci negde gde je mozda zica prekinuta ili se izvukla...

Van mreže Djole DMC

• Master Member
« Odgovor #4 poslato: Februar 02, 2013, 07:48:15 posle podne »
Ovo nisu fabricki podizaci. Mora da imas osigurac i trebao bi da se nalazi negde iznad table osigurac, uglavnom je na ovom crvenom kablu a ne zakacen na tablu osiguraca. Boja osiguraca ZUTA ili BELA.

Van mreže Milos911

• VW Početnik
« Odgovor #5 poslato: Februar 02, 2013, 09:55:12 posle podne »
Pukla mi malopre korpa (tako rece majstor :) ) pa moram da menjam nju i lamelu u ponedeljak. Podizaci cekaju neke bolje dane, nabavio sam jos dva za zadnja vrata.
Hvala obojici za objasnjenja, javljam iza nedelje sta sam uradio :)