Primetio sam jednu veoma losu karakteristiku kod vlasnika koji zele da cipuju auto, uvek pitaju koliko KS vise dobijaju. Priznajem i ja sam bio jedan od tih, dok nisam malo vise poceo da se interesujem oko procesa cipovanja i tjunovanja motora. Nije poenta u vise KS, dobija se i to, ali to nije ono primarno. Ono sto bi trebalo da znate pre cipovanja jeste sta zapravo dobijate. Ukoliko ste prosecan vozac, zelite da eto malo osvezite auto, cipom ne dobijate vise KS, vec veci Nm i naredbu racunaru da ubrizga vise goriva i da auto pre stigne do te ekonomske 5-tog prenosa i neke brzine od 70-80km/h, koja se smatra ekonomsko isplativa, "auto najmanje trosi jer se najmanje muci". Postoje cipovi koji se rade radi vise KS, ali oni su oko 300-500$ i rade se samo na autima koji imaju vrlo-vrlo dobar motor i motor koji moze to da izgura, dok mi moramo da se zadovoljimo i sa onim osnovnim chipom koji je oko 50-100$ (zavisi od servisa i auta).
Ja sam na svom mezimcu odradio chip (Golf 4 1.9TDI ALH 66kw BOSCH), auto je osetno zivahniji kad se pritisne pedala gasa, dosta brze stize do 5-te brzine i tih 80km/h, i ono sto je meni bilo bitno, mnogo bolje vuce na manjim obrtajima (gde sam nekad izlazio jedva 3-cim prenosom, sad lagano 4-tim). Posto je moj auto 1998-mo, a motor 2000-to, morao sam da fizicki odstranim chip i zalemim novi, nije problem ako imate dobar alat i dobrog majstora, ali svi auti koji su napravljeni posle 2001-ve se chipuju samo preko OBDII porta, nije potrebno vadjenje ECU i fizicka zamena, kao kod mene. Sto se tice onog famoznog pitanja o KS, izmereno je 81kw (oko 110KS) i 270Nm (fabricki je 210Nm za moj motor).
Jedan od razloga chipa je smanjenje potrosnje, ako se vozi normalno, ja nisam primetio neko veliko smanjenje, ali ga ima. Ranije je na otvorenom (autoput/ibarska) trosio oko 5.5/6L, sad je spao na 5L, u gradu nema promene isto...

Jedini problem koji sam imao do sad jeste protokomer, fabricki za 66kw je krenuo da brlja i izbacuje gresku na dijagnostici pa je zamenjen sa protokomerom za 85kw i radi bez problema. Naravno, jedna stvar vuce drugu, posle ovog cipa, zatvorio sam EGR (ugasio softverski i fizicki) i ocistio isti, sad je na redu izrada novo izduvnog sistema precnika cevi veceg od fabrickih i stavljanje Miltek lonca (cisto da izgleda lepse, zvuk ne igra neku ulogu jer ipak ovo disel)...
Sve u svemu moje iskustvo je pozitivno, ne zalim tih 50$, vratice mi se kroz gorivo za jedno godinu-dve

Sto se tice odrzavanja motora, receno mi je da se nista ne menja, samo sipati dobro i kvalitetno ulje i na vreme menjati filtere i nema zime...