Vidim da neki opet imaju probleme sa ventilacijom/klimom na polu, a odavno sam ovde obećao neki link, te ću u ovoj temi da opišem kako sam rešio nekoliko problema na svom autu. Biće poduže, ali i korisno i štedljivo.
Klima je manuelna, pretpostavljam da se sve odnosi i na automatsku. Osim dela gde je problem bio relej ventilatora hladnjaka, ostalo nema veze sa samim sistemom klime ali se ispoljava tako da se može pomisliti da je pokvarena klima.
Postojao je problem nemanja sredine, ili maksimalno toplo ili maksimalno hladno. Ako se okrene na toplo neće da se vrati na hladno nikako, što ume da bude vrlo iritirajuće, bez obzira da li radi samo ventilacija ili je uključena klima.
Dijagnostika pokazivala:
01271 - Positioning Motor for Temperature Flap (V68)
30-00 - Open or Short to Plus
01596 - Motor for Outside/Recirculated Air Flap (V154)
30-00 - Open or Short to Plus
01271 - Positioning Motor for Temperature Flap (V68)
28-10 - Short to Plus - Intermittent
01596 - Motor for Outside/Recirculated Air Flap (V154)
29-00 - Short to Ground
00705 - Relay for Coolant Fan; Stage 1 (J279)
31-00 - Open or Short to Ground
Greška 00705 rešena kasnije zamenom releja hladnjaka ventilatora, a problem se ispoljavao tako što je klima slabije hladila dok auto stoji jer se nisu palili ventilatori na prvoj brzini koji inače treba da se upale čim se upali klima. I klima posle toga radila savršeno, ali samo mesec dana jer je auto polupan, ali o tome možda u nekoj drugoj temi.
Guglanje ostalih grešaka pokazuje da su problem motorčići klapni za regulaciju toplo/hladno i recirkulaciju vazduha. Takođe da su učestali problem i da se moraju menjati i da pri tome tabla mora napolje. Ne znam da li sada možda ima zamenski deo, tada je jedan motorčić koštao 12.500 dinara. Sve zajedno preskupa popravka. U tom trenutku odustajem.
Mnogo vremena kasnije (uz neku ludu sreću jer sam skakao sa stranice na stranicu i sve preko gugl translejta jer nemački reč ne znam) tražeći rešenje za neki drugi problem nalazim sajt koji ne samo da otkriva kako da se zamene motorčići, već i kako da se poprave. Potenciometar koji se zaprlja se očisti WD-om. Jedini je problem što je motorčić za toplo hladno jako teško dostupan.
Uglavnom link je:
http://www.polo9n.info/Wissen/anleitungen/v154-ohne-ausbau-des-armaturenbretts-instandsetzen-tauschenJa sam ga preveo na engleski. Naravno prevod nije sjajan ali sasvim dovoljno da se čovek snađe. Islike, malo dok se skontaju, dosta pomažu.
Radio sam oba komada. Prvo onaj za recirkulaciju jer je pristupačniji. Dva dana mi je glava bila gde su vozaču i suvozaču noge. Iskrivio sam se. Pritom, nisam nešto gabaritan. Ko je krupniji neka ozbiljno razmisli da izvadi vozačevo sedište.
Kada se sve ovo završi treba uraditi adaptaciju putem dijagnostike. Na sreću imam interfejs tako da je sve urađeno kod kuće i praktično bez troškova.
Sada imam skroz funkcionalnu ventilaciju.
Ako nekoga još nešto interesuje rado ću da pomognem ako znam.