Autor Tema: VW Bora/Golf4 problem sa kvakom  (Pročitano 6052 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže xaver

• VW Početnik
  • Pol: Muškarac
  • Auto: VW Bora TDI
VW Bora/Golf4 problem sa kvakom
« poslato: Januar 12, 2013, 10:46:41 posle podne »
Pozdrav

Od kad sam kupio auto imam problem sa kvakom na suvozacevim vratima. Kvaka i brava rade bez problema, problem je jedino sto kad povucem kvaku ona se ne vraca lepo nazad vec moram da je vracam. Vrati se malo, ali ostane da viri. Vremenom me to nervira sve vise i vise.

Mislio sam da kvaku vraca sajla sa onim cepicem koja se i vidi kad je potegnem do kraja ali sad kako sam poceo da vrtim po netu vidim da nije ona. Nesto se ne usudjujem da krecem da sam tu nesto prckam. Zanima me da li neko zna u cemu je tu problem, na nekom drugom forumu mi je neko rekao da je u pitanju neka "viljuska".

Nesto mi se ne isplati da se negde naplacam para za popravku toga pa me zanima jel ima neko jednostavno resenje ili neko zna gde da nadjem na netu dobro uputsvo kako da to uradim sam.

Van mreže Modus

• Black shadow
  • Administrator
  • Ultimate Member
  • TDI Tako Dobar Izbor
    • VW-Club
  • Auto: Volkswagen Touran
Odg: VW Bora/Golf4 problem sa kvakom
« Odgovor #1 poslato: Januar 12, 2013, 10:48:06 posle podne »
@xaver
Za početak popuni lokaciju u profilu.

Van mreže Darko80

• Master Member
  • Auto: Audi A3 LZ9Y
« Odgovor #2 poslato: Januar 12, 2013, 11:07:38 posle podne »
Pre neki dan sam menjao kvake pa da pokusam da ti pomognem. Od alata ti treba torex T20 i mali ravni srafciger 4mm
Kad skines mali deo sa bravom (T20) videces sajlicu sa onim cepicem za stelovanje. Otkacis je i videces u pozadini kako se za plasticni deo kvake kace metalne kuke. Ustvari je jedna, ali podeljena na dve. To bi trebalo da vraca kvaku. Izvuci kvaku malo pa nacentriraj da zahvati te kuke, tu ce ti pomoci srafciger.
Nije tesko, ja sam to prvi put radio i nije bilo problema

edit: Jedino ako je neko slomio na kvaki taj deo na koji se kaci, ili je nesto drugo slomljeno pa ne moze da se sredi bez zamene
« Poslednja izmena: Januar 12, 2013, 11:10:24 posle podne od strane Darko80 »

Van mreže xaver

• VW Početnik
« Odgovor #3 poslato: Januar 15, 2013, 02:12:58 pre podne »
evo cisto da preciziram:

ovako izgleda kvaka, ne vraca se sama do kraja, ostane ovako pa moram da je pritisnem i vratim do kraja. U principu sama brava i zatvaranje/zakljucavanje radi kako treba ali pocinje da me nervira.

Probao sam veceras da izvadim klip. Odvrnem torx 20 sraf, odvrnem ga ~15 obrtaja, osetim kako krene da preskace jer je do kraja, pazim da ne izmaknem srafciger da ne ispadne sraf ali sam klip ne ide napolje, probao sam srafcigerom da ga isteram napolje ali ne ide, kao da ga jos nesto drzi. Probao sam da drzim kvaku izvucenu dok odsrafljujem, probao sam i kad je ne drzim ali klip ne ide napolje...ne znam sta radim lose? Klip je sa bravom (suvozaceva vrata) posto vidim da ima varijanti i bez brave.

na ovoj slici mi deluje da je torx sraf odvrnut mnogo vise nego ovaj kod mene:

Ja sam se plasio da ne ispadne (citao sam negde), ne znam kakao ovaj stoji? Moguce da moram jos da ga odvrnem, ovaj moj pocne da perskace posle 15 krugova odvrtanja, ali je tad dublje nego ovaj.

Imam utisak da je na tim vratim brava malo tromija (ili tripujem). Ostala vrata lepo kliknu kad se zalupe a ovde treba malo jace da zalupim i ona legnu a ova umeju ad se zatvore do pola.

Jos da napomenem da od ovog polozaja na slici pa na dalje kvaka ima otpor, tj. zateze se i vraca se sama ali samo dotle, odatle moram sam da je vratim.

Pokusavam da na netu nadjem neku sliku na kojoj se vidi koji deo mehanizma je zaduzen da vraca kvaku ali nikako ne mogu da nadjem
Jel ima neko ko to servisira? i koliko bi kostalo da mi to sredi?
« Poslednja izmena: Januar 15, 2013, 02:24:20 pre podne od strane xaver »

Van mreže topmarko

• Master Member
  • Firefighter K-540
  • Auto: golf
« Odgovor #4 poslato: Januar 15, 2013, 03:39:00 posle podne »
sajlica vraca kvaku nazad. ako je kao na slici sa belom kvakom,mislim da ti je taj "corak" previse stegnut. Ne treba da zavijas taj torex do kraja,stegni ga toliko da ne moze da se izvadi "corak",jer njega sto vise stezes,odaljava ti kvaku,tako je bilo kod mene.Moguce da treba malo i brava da se nasteluje,tj. onaj celik na stubu auta,,popustis srafove,pa polako nasteluj da se lepo zatvara. polovna brava(ispravna) je oko 40e, nova izmedju 7000-12000 dinara
« Poslednja izmena: Januar 15, 2013, 03:46:41 posle podne od strane topmarko »

Van mreže xaver

• VW Početnik
« Odgovor #5 poslato: Januar 15, 2013, 04:45:39 posle podne »
mislim da tu nije problem u sajlici, ona vraca kvaku ali sta vraca sajlicu? Ja kad povucem kvaku, prvo osetim prazan hod do pozicije kao na slici gore, odatle osetim otpor, tj. zateze mada osecaj nije kao na noramlnoj kvaci. Lako je kupiti novo. Meni je tu i 40eur previse za popravku necega sto inace radi i ne pravi neki veliki problem.

Ja imam osecaj da je u pitanju ovo:
Ova opruga bi trebalo da zateze mehanizam na cijem je kraju sajlica sa cepom

Ali, koliko vidim po netu, nije tako retko da opruga spadne sa zuba:

i uvecano:

ako je to, jedini naci da se opruga vrati a da se ne rasturaju cela vrata je da se prvo izvadi brava pa da se onda uz pomoc ove specijalne kuke povuce opruga i vrati na mesto:

Oznaka ovog alata je T10034

vidim da ima da se kupio ova alatka po netu, vidim da se koristi u VW-u za razne stvari

imam utisak da neko ko dobro poznaje bravu na ovom tipu vozila ovo moze da sredi za cca 2min.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

da se vratim na korak br.1 - kako da skinem bravu, jer ja to ne uspevam

Jel moze neko da mi pojasni:
1) Koliko smem da odvrcem torx20 u vratima
2) Sta tacno moze da upadne u vrata ako previse odvrnem torx20? sam torx20 sraf ili nesto drugo? Nije mi najjasnije
« Poslednja izmena: Januar 15, 2013, 05:12:08 posle podne od strane xaver »

Van mreže topmarko

• Master Member
  • Firefighter K-540
  • Auto: golf
« Odgovor #6 poslato: Januar 15, 2013, 06:24:57 posle podne »
t20 ti je za "corak" od brave,ne bi trebalo do kraja da ga odvijas,jer on sluzi da popusti corak i da ga izvadis

Van mreže xaver

• VW Početnik
« Odgovor #7 poslato: Januar 15, 2013, 06:46:13 posle podne »
pazi....ako ne kapiram sta je u zargonu "corak" onda uopste ne mogu da razumem sta pricas (a ne razumem :)
sta je "corak" ?
Ako mislis na manji deo kvake koji je fiksiran, kao na slici gore (bela vrata), kod mene je razlika sto je na tom "corku" brava (imam bravu i na vozacevim i suvozacevim vratima)

kao sto rekoh: odvrcem i odvrcem i nakon nekih ~15 obrtaja tu je kraj, odvrcem i pocinje da preskace jer je valjda dosao do kraja.
U tom trenutku ne smem da izmaknem srafciger jer postoji opasnost da ceo taj torx20 ispadne u vrata jel da?
Ali svejedno i odvrnuto do kraja nemogu da izvadim bravu.

Konkretno ne znam
« Poslednja izmena: Januar 19, 2013, 08:42:37 posle podne od strane Modus »

Van mreže !goR

• VW Početnik
  • Auto: VW Golf mk6 2.0 TDI
« Odgovor #8 poslato: Januar 15, 2013, 06:49:04 posle podne »
Nemoj da odvrces do kraja, probaj na polovini lagano da pokusas da izvuces bravu. Taj sraf okrece jednu limenu plocicu sa "zubima" koja drzi bravu u mestu. Na krajnjim pozicijama se ti zubi uhvate za bravu pa je ne mozes izvuci.
They didn't abandon a great form, to do something new. They just enhanced the details. Chip Foose

Van mreže zex84

• Full Member
  • Auto: golf IV
« Odgovor #9 poslato: Januar 15, 2013, 06:50:08 posle podne »
taj torx 20 ti drzi osigurac tj on steze metalni prstenasti osigurac koji drzi cilindar (tj onu budzu gde se ubada kljuc  biggrin ja cu je zvati ciindar).njega nemas ama bas nikakve potrebe da odvrces vise nego taman toliko koliko da izvuces cilindar.mada mi se cini da on i ne moze da ispadne jer pocne da proklizava.njega odvrci levom rukom a desnom klati i vuci taj cilindar napolje i kad ga izvuces povuci kvaku i srafcigerom izbaci sajlicu iz lezista.
onda pocnes odvrtati tapacir. 3 srafa na dnu vrata isto je neki torx i jedan sraf gore ispod zvucnika visoko tonca.trebalo bi da je na zvezdasti srafciger. posle skines tj razdvojis ,obicnim tankim srafcigerom, plastiku rukohvata.srafciger bodi sa donje strane posto ces najverovatnije izguliti plastiku a tu se nece videti.kad to razdvojis imas dve rupe i dva srafa na zvezdasti srafciger(malo veci.)i to je to od srafova.povuci taj tapacir i iscupaj zabice.malo to neznije ali odlucno.kad ga odvojis podignes ga uvis i skines sa onog pipka za zakljucavanje.otkacis dzek sa dugmeta podizaca prozora i sajlicu sa rucke za otvaranje i tapacir si skinuo.
e sad ne znam dal da ti pisem dalje posto ces verovatno u tom trenutku kad skines tapacir uzeti konopac i obesiti se  lollol kad vidis sta te jos ceka.salim se ali stvarno posao nije lak.
ovo pisem iz glave ako nesto izostavim ne zameri snaci ces se sam,a mozda ce me neko i dopuniti.raskaci sve dzekove koje vidis.pazljivo nemoj nesto da polomis.
sad treba da skines podizac stakla.imas dve velike rupe koje su zapusene dvema gumama(precnik tih guma je oko 4-5 cm) otvoris te gume i spustas prozor dok ne ugledas drzace stakla koji su stegnuti srafovima cini mi se M6 tj kluc 10. odvrnes te srafove.zatim podignes staklo uvis(rukom staklo podignes ne na dugme)i zaglavis ga u keder. ako hoces mozes i trakom da ga zalepis za svaki slucaj da ti ne spadne.dalje sve gume koje vidis (one koje idu oko sajlice za otvaranje itd) trebalo bi da uguras unutra.mozda onaj oko kablova i ne bi trebalo unutra nego napolje ali to ces videti na licu mesta. onda odvrni dva srafa torx(sa cela vrata kod onog torx 20 koji si prvo odvrtao).to ti drzi bravu.onda odvrni one srafove koje drze podizac.to ti je kljuc 10 a srafova ima oko desetak.dalje treba da odvojis taj podizac od vrata.on je zalepljen nekom diht masom,gumom ili sta god.samo ti jace povuci i odlepi ga celog.nemoj seci tu gumu skalpelom jer nema potrebe. samo muski ali pazljivo povuci.kad se to odlepi ceo podizac prvo povuces dole jedno 6-7 cm pa posle nakoso ka sebi i ka prednjem delu kola.tu bi ti dobro dosla pomoc da ti neko pridrzi to malo. kad iscupas podizac izaci ce ti i ta brava za koju si pitao kako se skida.(izaci ce ako neko nije pre toga polomio plastiku koja je drzi za podizac.ako je polomljena ona ce pasti u vrata). otkacis dzek sa brave i polako je izguras sa sve plastikom i odvojis od podizaca.  ako ti famozni kabal bude smetao a cini mi se da hoce onda cim odvojis podizac od vrata nek ti neko prdrzi njega a ti srafcigerom polako sve zabice koje drze kabal izbacis iz lezista i kabal izvuces.
e posle vidi sta ces sa bravom tj u cemu je problem  biggrin.

Van mreže xaver

• VW Početnik
« Odgovor #10 poslato: Januar 19, 2013, 08:40:09 posle podne »
bravar mi je pregledao bravu i ni on nije uspeo da skine klip, nesto je radjeno na vratima i taj torx je zeznut.

videcu kad prodje sneg, auto mi je napolju i mrzi me da majstorisem kad je napolju ladno. Probacu jos jednom ovih dana pa se javim ako napravim neki pomak