Autor Tema: Polo 2001, struganje (najverovatnije) iz menjaca  (Pročitano 7186 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže milan018

• VW Početnik
  • Pol: Muškarac
  • Auto: VW Polo 2001
Polo 2001, struganje (najverovatnije) iz menjaca
« poslato: Novembar 25, 2012, 05:21:59 pre podne »
Desava mi se da prilikom oduzimanja gasa, cujem taj neprijatan zvuk i to u svim brzinama... Kad dodam gas, prestaje, ali cim oduzmem gas, cuje se. Takodje kad auto izbacim da bude na leru, nema tog zvuka, sto me navodi na to da je u pitanju nesto oko menjaca... Citao sam ovde na forumu da je neko imao problem samo u jednoj brzini, a kod mene je u svim brzinama... Takodje procitah na forumu da je moguci problem, kod simptoma koje ja imam, lezaj diferencijala, pa bih da pitam, da li je moguce da je jos nesto sem toga ili je to najverovatnije?

Takodje da dodam da menjac ovako radi skroz normalno (sem tog zvuka) i da je auto presao pravih 195.000km (imam servisnu od prvog dana kako je kupljen nov auto, pa do zadnjeg dana) i da dodam da je falilo ulja u menjacu i da smo sa majstorem dodali nekih 0,7 litra i da se nadam da ce to mozda da sredi stvar kad ga budem malo provozao i bude podmazalo sve u menjacu kako treba, ali ipak pitam za misljenje i eventualni kvar menjaca...

Hvala unapred na sugestijama...

Van mreže milan018

• VW Početnik
Odg: Polo 2001, struganje (najverovatnije) iz menjaca
« Odgovor #1 poslato: Novembar 26, 2012, 12:48:37 pre podne »
Da li bi neko bio ljubazan i nasao za shodno da nesto napise u ovoj temi?  blow

Van mreže milan018

• VW Početnik
« Odgovor #2 poslato: Novembar 27, 2012, 02:18:31 pre podne »
Pitam se cemu sluzi ovaj forum, kad niko ne zeli da odgovori...

Van mreže elas

• VW Početnik
  • Auto: vw polo 1.6 i
« Odgovor #3 poslato: Novembar 27, 2012, 08:53:00 posle podne »
Falilo ti je dosta ulja,moguce da je nesto osteceno u menjacu ali to se ne zna dok se ne otvori.
Meni je majstor zaboravio da sipa ulje u menjac i tako me pusti da idem na put,jedna po jedna brzina se gubila odnosno ispadao iz 5 pa 4 tako da sam oko Zagreba ostao bez istog.Na slep i pravac BG,remont menjaca svi zupcanici su poplaveli od usijanja i struganja.

Van mreže milan018

• VW Početnik
« Odgovor #4 poslato: Novembar 28, 2012, 12:11:33 pre podne »
Meni menjac fenomenalno radi i nema nikakvih problema sem tog zvuka...

Van mreže bojan62

• VW Početnik
« Odgovor #5 poslato: Decembar 03, 2012, 02:21:08 posle podne »
Druze meni je tako lupkalo pri oduzimanju gasa da bi mi u jednom  trenutku skroz otisao menjac. U pitanju je bio jedan od lezajeva koji se raspao i napravio sranje. Da sam se na vreme javio majstoru zamena bila 6x manja nego remont koji sam ja platio. Tako da teraj to kod nekog majstora da otvori i vidi sta je u pitanju tacno. I nemoj da te loze majstori da sipas neke aditive u menjac samo ces ubrzati propadanje menjaca.
« Poslednja izmena: Decembar 03, 2012, 02:26:22 posle podne od strane bojan62 »

Van mreže pavleus

• VW Početnik
  • Auto: golf mk4 1.6
« Odgovor #6 poslato: Decembar 03, 2012, 03:18:59 posle podne »
Po onome sto sam procitao, mislim da i ja imam slicne simptome. ja imam golf mk4 1998. god. i najveci problem u vezi ovog sto si napisao je sto je prilicno tesko opisati recima, moze da se shati i ovako i onako. nije to ni struganje, ni lupanje, ni grebanje, kao da se taru metal o metal, i meni u svakoj brzini, kad pustim gas, mada se cuje manje i dok dodajem. Najizrazenije je u prvoj i drugoj i rikvercu. menjao sam ulje u menjacu, nema razlike. jedan majstor je gledao, reko da je to normalno. malo mi cudno. Posto vidim da si iz Nisa, mozemo i da se nadjemo da uporedimo zvuke, pa da zajedno resimo problem. I da, kad pustim gas, kao da se auto malo cimne, prikoci, ne nastavi po inerciji kao kad je izbacen iz brzine.

Van mreže milan018

• VW Početnik
« Odgovor #7 poslato: Decembar 06, 2012, 04:21:07 pre podne »
Druze meni je tako lupkalo pri oduzimanju gasa da bi mi u jednom  trenutku skroz otisao menjac. U pitanju je bio jedan od lezajeva koji se raspao i napravio sranje.

Lupkalo ti je ili strugalo? (Kod mene ne lupa, nego kao da struze...)
Otisao ti je jedan lezaj diferencijala menjaca?

Ja se vec raspitujem i verovatno cu da ga otvaram i remotujem, ali nigde nema da se nadje kao rezervni deo taj lezaj, pa bih te molio da napises gde si nasao taj lezaj, kakav je i sl? (verovatno moze po meri da se kupi u namenskim radnjama lezajeva...)

Zamolio bih te za odgovore na sva 3 pitanja. Hvala!  beer

Po onome sto sam procitao, mislim da i ja imam slicne simptome. ja imam golf mk4 1998. god. i najveci problem u vezi ovog sto si napisao je sto je prilicno tesko opisati recima, moze da se shati i ovako i onako. nije to ni struganje, ni lupanje, ni grebanje, kao da se taru metal o metal, i meni u svakoj brzini, kad pustim gas, mada se cuje manje i dok dodajem. Najizrazenije je u prvoj i drugoj i rikvercu. menjao sam ulje u menjacu, nema razlike. jedan majstor je gledao, reko da je to normalno. malo mi cudno. Posto vidim da si iz Nisa, mozemo i da se nadjemo da uporedimo zvuke, pa da zajedno resimo problem. I da, kad pustim gas, kao da se auto malo cimne, prikoci, ne nastavi po inerciji kao kad je izbacen iz brzine.

Tako je i kod mene. Mozemo da uporedimo zvuk nekad...

Van mreže pavleus

• VW Početnik
« Odgovor #8 poslato: Decembar 06, 2012, 11:27:33 pre podne »
OK, bas me zanima, ako je isto, da vidim gde ces da ga remontujes i kolko ce ti izadje

Van mreže bojan62

• VW Početnik
« Odgovor #9 poslato: Decembar 06, 2012, 09:36:35 posle podne »
Kod mene se culo lupkanje. Doduse kad se raspao menjac strugalo je za sve pare... Meni je sranje napravio neki lezaj osovine na kojoj su naslagani zubcanici. On se raspao o sjebao mi tu osovinu.zubcanik 3 i 4 brzine i zubcanik diferencijala. Ceo remont me je izasao oko 950E sa rukama i novim setom kvacila u maju 2010 god. E sad za delove mrka kapa. Ja sam isto jurio par dana sam jurio delove pa sam odustao, jer cak ni u Autokomercu nisu imali posebno da mi prodaju.Mogao sam samo da im dam moj menjac i da od njih kupim repariran za 1200E. Zamena samo tog lezaja je oko 150E sa rukama ako nije nista grugo sjebano.

Van mreže milan018

• VW Početnik
« Odgovor #10 poslato: Decembar 07, 2012, 12:53:23 pre podne »
Tacno je da nigde nema da se kupi takav lezaj odvojeno i kao rezervni deo za vw. Inace, preporucena mi je jedna radnja iz Nisa, "Lager ton", koja se bavi prodajom svakakvih lezajeva, pa da odem kod njih sa skinutim lezajem ili sa brojem lezaja i da kupim. Sam posao otvaranja menjaca nije bas mali, ali sam se i za to raspitao ko bi mi radio...

Medjutim, obzirom da mi menjac nema ama bas nikakvih simptoma neispravnosti, majstor mi je pogledao ulje i rekao da je suvise retko i staro, pa cemo za pocetak da ga zamenimo novim adekvatnim uljem i videti da li ce da se izgubi taj zvuk...

Van mreže RUS

• Moderator
  • Ultimate Member
  • Boban-Rus
  • Auto: GOLF 5 1.9 TDI-DSG
« Odgovor #11 poslato: Decembar 07, 2012, 01:27:56 pre podne »
Proverite i lezaj na spojnicoj osovini izmedju menjaca i diferencijala jer i on zna cesto da prvi dobije luft jer trpi naj vece opterecenje. Zbog toga se zubcanici malo kose pa dodje do zvuka poput grebanja, struganja. Kad se to ne odkloni onda dodje do laganih kao udara pri oduzimanju ili dodavanju gasa jer se zubcanici sa vremenom pojedu i dobiju zazor izmedju sebe. mahac Naj cesci uzrok svemu tome je staro i istroseno ulje u menjacu, ili ako neki semering pusta pa ostene sa manjkom ulja menjac.

« Poslednja izmena: Decembar 07, 2012, 01:30:56 pre podne od strane Boban-Rus »
Boban-Rus

Van mreže pavleus

• VW Početnik
« Odgovor #12 poslato: Decembar 07, 2012, 01:48:51 posle podne »
Hmmm, a ako je u pitanju npr. istroseni lezaj, da li moze tako se vozi bez posledica po menjac, ili je pitanje vremena kad ce da otkaze jos nesto. Tj. da li je bolje to zameniti odmah, ako planiram da vozim auto u narednih 4 godina npr.? I kako da zanm da cu naci samo taj lezaj kad otvorim menjac, a ne da menjam SVE badmood

Van mreže RUS

• Moderator
  • Ultimate Member
  • Boban-Rus
  • Auto: GOLF 5 1.9 TDI-DSG
« Odgovor #13 poslato: Decembar 07, 2012, 05:01:56 posle podne »
Normalno je da je naj bolje odkloniti sto pre, da ne bi doslo do veceg kvara. Sta je konkretno u pitanju videce se kada se otvori menjac.
Boban-Rus

Van mreže MICOB

• Hero Member
  • Auto: passat 5,5
« Odgovor #14 poslato: Decembar 07, 2012, 05:11:16 posle podne »
ja bih ti preporucio da odma ides kod majstora.Imas problem u menjacu 100%.Ako se javis na vreme kod majstora moze popravka da bude jeftina... A ako nastavis da vozis tako,moze da se desi da napravis veci problem. (pukne zupcanik,kuciste menjaca,ode jos neki lezaj i sl.)

Van mreže milan018

• VW Početnik
« Odgovor #15 poslato: Decembar 08, 2012, 12:33:59 pre podne »
Probacemo sa novim kvalitetnim uljem, pa cemo videti. Ako ne bude bolje, bice rasturanja...

...kako da zanm da cu naci samo taj lezaj kad otvorim menjac, a ne da menjam SVE badmood

Mozes ti u toj radnji da kupis i samo taj lezaj, nije problem da se kupi pojedinacno i sta ce da se kupi. Problem moze da bude da kad otvoris menjac, ustanovis da treba vise stvari da se menja  :rolleyes: Mada, u tom slucaju, kupis sta sve treba, zamenis i to je to... Jes da ce vise da kosta, al ce biti sredjeno...

Van mreže kezo

• VW Početnik
« Odgovor #16 poslato: Jun 19, 2013, 05:03:57 posle podne »
milane samo jedno pitanje ,

Kad pritisnes kvacilo da li se menja zvuk